23 Септември 2020сряда09:09 ч.

Събратска сърадост

Писателят полк. Георги Й. Георгиев стана почетен шипчeнец

/ брой: 138

автор:Димитър Копривленски

visibility 1731

Кметът на град Шипка, разкошната дама с русалкина прическа Веска Панайотова, стана изразителка на отколешните чаяния на всички шипченци, на колегите, приятелите и почитателите на страстния летописец, на обреклия се на Шипка... полк. Георги Й. Георгиев. В края на тържеството по случай 155-годишнината на Народното читалище "Светлина-1861", проведено в Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, с представяне на книгите "Орешков и Патрев" от Хр. Милев и "Шипченски мотиви" от Георги Й. Георгиев, тя обяви: "Кметството на  Шипка награждава о.з. полк. Георги Й. Георгиев с Грамота за всеотдайна обществена и културна дейност, за прослава и възпев на шипченската история... и го удостоява със званието Почетен гражданин на град Шипка!" Датата бе същият ден - 2 юни. А радостта и признателността - споделена.
В галерията на читалището пред петдесетината най-достолепни шипченци и със специалното участие на проф. Емилия Друмева, университетска преподавателка по публично право, внучка на автора на преоткритата за нов живот от полк. Георгиев книга "Орешков и Патрев" Христо Милев, както и на Христо Друмев, библиотекарката Илиана Данчева представи книгите и авторите им. В пространно слово за своя именит родственик, шипченец и строител на нова България Хр. Милев, за много нови факти от живота и дейността му разказа проф. Друмева. И като че ли най-предоволен и развълнуван от чутото и особено от видяното в галерията на читалището се оказа емблематичният ексгенерален директор на НДК  Друмев. Той бе довел в Шипка и десетинагодишния си внук. За да му покаже и разкаже пътьом и Калофер, и Сопот, и Карлово... Да види момчето Балкана, да чуе балканците на живо. Нещо като закърмяне с историята.
Ето как в този чудесен ден, във вероятно най-историческото българско селище Шипка, около и над което се е накамарила толкова гордост и памет, признателност и преклонение, стана срещата на минало, днес и бъдно, на заслуги, вярност и българщина. Един урок и разказ, нужен на всички ни в хаоса и неверието днес. Допълнен накрая образно и емоционално от "виновника", неточно определян тук и там като "присаден шипченец", полк. Г.Й. Георгиев. Този сорт хора не са "калеми за присаждане". А коренища, около които избуяват облагородени люде, личности на своето време и на идеала.
А шипченци знаят стореното от новия "Почетен гражданин на град Шипка". Паметни плочи за известни и заслужили свои съграждани те виждат през двор, през два. Толкова са и обновените фасади и огради на дворовете. Все по идея, по препоръка, по настояване на полк. Георгиев. Лично той, май най е доволен от паметника на загиналите опълченци от Шипка. И не пропуска да назове лично и поименно своите приятели и спонсори. И може да се заформи нова поговорка: "Приятел при спонсорство се познава". Съвременна и точна.
Нека завършим. Полк. Георгиев напипа дамара на историята - Шипка. Шипченци и кметицата Веска Панайотова му отвръщат с благодарност и признание. А приятелите - с поздравления и сърадост!


Полк. Георгиев благодари на кметицата Веска Панайотова и на шипченци

Полк. Георгиев с японска туристка пред паметника на загиналите опълченци
Снимки Авторът

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 180

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 187

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 192

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 166

Три наши банки прали мръсни пари

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 180

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 226

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 158

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ