14 Юли 2020вторник00:01 ч.

Герой на деня

Пицомани

/ брой: 220

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1931

По това време на годината, десетилетие вече, тотална пицомания обхваща държавата. Модата бе въведена от българския Брад Пит, известен още като Симеон Дянков, който сравни държавния бюджет с постна пица. Сега традицията се поддържа от учениците му Влади и Менда, които се опитват да притурят плънка върху тестото. Бившата данъчна инспекторка от Пловдив при приемането на първо четене на основния финансов закон се похвали, че догодина ще има пармезан и шунка за гарнитура. Само не уточни за кого - за близките до властта или за обикновените хора. А финансовият министър Владислав Горанов се опитва да избяга от темата за пицата като дявол от тамян. "Аз за бюджета мога да говоря, иначе за пицата не съм специалист", каза той в една телевизия. 

Специалист е по дрането на кожи от гърба на данъкоплатците. Странно, преди местните избори дума не обелваше, че ще настоява за вдигането на местните данъци и такси, но след вота това стана основна тема в изявленията му. Кметовете трябва да си вдигнат местните данъци и такси, за да имат пари за изграждането на инфраструктурата на градовете, а да не разчитат всеки път на централната власт. "В България местните данъци са изключително ниски, като добавим към това изключително ниските данъчни оценки, няма как в едно населено място, в което имаш няколко километра улична мрежа, няколко километра тротоари, градски площад и какво ли още не, със 100 хиляди примерно годишен приход от данък сгради да се очаква, че ще поддържаш и развиваш тази инфраструктура", твърди финансист номер едно.

Широко му е на Влади около врата. Нали живее в апартамент на кума си и не мисли как да си плати такса смет и данък сгради. Иначе е готов да се престарава в това отношение. Нарицателен стана случаят от пролетта, когато служители на подопечната му НАП бяха притиснали в Пловдивското село Марково самодеен танцов състав да издава касови бележки за 1,50 лв. Впоследствие се оказа, че уроците по народни танци са най-невинното "изпитание", на което се подлагат агентите на НАП в напъните си да ловят данъчни нарушители. Влади сам призна за случай, когато служители на фиска попаднали в неловка ситуация на круизен кораб, на който е организирано гей парти. Явно целта оправдава средствата. А целта на Влади е да осветлява икономиката и да пълни бюджета, като едновременно го разтоварва от разходи.  Принос за "осветляването" даде и НАП, от нейните архиви изтекоха досиетата на 5 милиона българи. Тогава министър Горанов не беше толкова словоохотлив. Все пак неговото основно качество е, че е любимец на Вожда.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ