20 Февруари 2020четвъртък03:01 ч.

Суета

Планетата в навечерието на празника, или кога и как посрещат Нова година по света

Хората спазват странни обичаи и какви ли не ритуали, за да си осигурят късмет и благополучие

/ брой: 250

автор:Альона Нейкова

visibility 2084

Празненствата, посветени на сбогуването с всичко старо и трепетното очакване евентуално на най-прекрасното, са свързани с безброй традиции, запазени от древни времена. Още предците ни са вярвали, че както се посрещне Новата година, такива ще са всичките следващи 365 дни. И досега в различни страни по света прибягват до какви ли не ритуали, за да привлекат късмета и благополучието.

В Австрия например са убедени, че за да се постигне пълното щастие, в новогодишната нощ трябва да се изяде парче свинска глава или зурла.

В Унгария в първите секунди, отбелязващи началото на януари, предпочитат да свирят на детски тръби, пищялки и дудуци. Смята се, че именно така се прогонват злите сили и се привличат радостта и сполуката. Подготвяйки се за празника, населението на тази централноевропейска държава не забравя за магическата сила на ястията на трапезата: фасулът и грахът запазват силата на духа и тялото, ябълките - красотата и любовта, орехите имат способността да защитават от беди, чесънът държи на страна болестите, а медът подслажда живота като цяло.

В Германия хора на различна възраст застават върху столове, маси, фотьойли и щом часовникът започва да отброява секунди до полунощ, с всички сили и с радостни възгласи "скачат в Новата година". В по-малките населени места е запазена средновековната традиция на церемонията bleiglessen: оловен куршум, за който се приема, че "съдържа тайни на бъдещето", се разтопява до течно състояние и капка по капка се прелива в чаша. Сребристо-белият метал отново се втвърдява, а полученият образ разкрива какво се задава през идните месеци.

В Румъния е прието в нощта на 31 декември неомъжените да намерят кладенец, да запалят свещ и да погледнат надолу. Изображението на пламъка пресъздава в тъмните дълбини на водата чертите на бъдещия съпруг. Онези жени, които не се осмеляват да бродят в късните часове по улиците, може да вземат стръкче босилек, да го сложат под възглавницата и с настъпването на Новата година да сънуват половинката си.

В Гърция на 1 януари се отбелязва най-вече денят на св. Василий, прославил се с безграничната си добрина. Децата оставят обувките си край камината с надеждата, че той ще ги напълни с подаръци.

В Италия бързат в последната минута на старата година да се изхвърлят счупени чинии, вехти дрехи и дори употребявана мебел. След това хората палят бенгалски огън, изстрелват конфети и пускат фойерверки. А децата с нетърпение очакват вълшебницата Бефана, която пристига върху метла през нощта е през комина влиза в къщите, за да изпълни всички желания на малчуганите.

В Испания пък съществува традиция да се изяждат 12 гроздови зърна (по едно за всеки месец), докато на 31 декември часовникът отброява полунощ.

В Шотландия посрещат Новата година с факелно шествие, по време на което се подпалват бъчви, пълни с катран, и ги търкалят по улиците. Обичаят символизира изгарянето на всичко ненужно и черно и осветяването на пътя към настъпващата надежда. А от това кой пръв ще прекрачи прага на къщата зависи благополучието на стопаните: ако е тъмнокос мъж с подарък, значи в дома ще се радват на безкрайно щастие.

В Скандинавия пък в кулминация на тържествата се превръща грухтенето под масата, което цели да прогони всичко нечестиво и да предпази от болести и лош късмет.

В Древен Китай навръх Новата година се чества Денят на просяците. Всеки от бедните скитници получава правото на този празник да влезе където пожелае и да вземе онова, от което се нуждае. Ако някой от заможните жители на империята откаже да приеме в покоите си сиромасите, всички съседи и приятели с презрение ще се отрекат от него. В съвременния свят на Поднебесната предпочитат да се фокусират върху Фестивала на фенерите. Отбелязва се на 15-ия ден от Новата година според Луната: по улици и площади се запалват безброй малки лампи и други източници на светлина с формата на едно от 12-те животни, символизиращи настъпващия цикъл, като хората вярват, че тя прогонва всичко тъмно и лошо. А същинската смяна на календара се извършва през януари-февруари, затова се асоциира с края на зимата и настъпването на лятото.

В Япония посрещането на Новата година е сред най-популярните празници. Деца и възрастни се пременят в нови дрехи, като са убедени, че те ще им донесат късмет и здраве. Малчуганите слагат под възглавницата рисунка, изобразяваща всичко онова, за което мечтаят, и чакат желанието да се сбъдне. Във флоралните композиции преобладават вечнозелените борови клони, символизиращи дълголетие и издръжливост. Традицията повелява да се посрещне изгревът на слънцето и с първите му лъчи си честитят и разменят подаръци. Фасадите на къщите се украсяват със слама, която пази хората от зли духове. Но най-важното е да се разсмеят в първата секунда, след като часовникът удари полунощ - тогава щастието и веселието ще се превърнат в неизменни спътници на следващите 12 месеца.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ