14 Август 2020петък05:36 ч.

Светослав Бенчев

Плашат ни с бензинова криза през есента

Едрите търговци предупреждават за възможно спиране на доставките на горива

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 338

През есента България може да бъде сполетяна и от бензинова криза. За това предупреди Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пред БТВ. Той коментира въведеното изискване производителите на акцизни стоки да подават картина в реално време към Агенция "Митници". До 13 септември трябва да бъде инсталирано видеонаблюдение във всички данъчни складове в страната. "Тези срокове са прекалено кратки и е възможно да не се справим, което означава, че няма да изпълняваме едно от условията за лиценз на данъчен склад. Нито една компания няма да работи, без да е в рамките на закона и това може да доведе до спиране на доставките на горива на територията на страната", твърдят едрите търговци на горива.

"Ние лавирахме още при приемането на Закона за здравето, с който се измениха доста неща, които са извън здравето, а именно въвеждането на видеонаблюдение в данъчните складове. Не можем да изпълним това изискване в тези кратки срокове. Срокът за поставянето на видеонаблюдение е три месеца. Един месец вече мина. Вчера трябваше да предоставим проект на Агенция "Митници", но дойде ново писмо, с което ни наложиха допълнително изискване, и всички проекти трябва да бъдат преработени. Не сме против видеонаблюдението, но нека ни се дадат поне още три месеца", каза Бенчев.

По думите му във въпросното писмо с допълнителни изисквания се казва, че собствениците на данъчни складове трябва да поставят камери на още две места. "Срокът за поставянето на всички камери в складовете е до 13 септември. Ако не успеем да го направим, то няма да успеем да покрием изискванията за лиценз на данъчните складове, а никой няма да работи извън рамките на закона. Което вероятно ще доведе до спиране на доставките на горива в страната. Винаги, когато се бърза и се добавят изисквания в последния момент, се допускат грешки", предупредиха от петролния бранш.

Според Светослав Бенчев не може да се очаква лятно поскъпване на горивата. Такова не се наблюдавало вече от две години. По думите му такова явление се наблюдава, когато пътуванията в България, Европа и САЩ рязко се увеличат. Това обаче нямало как да се случи в условията на пандемия от коронавирус.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ