04 Декември 2020петък01:13 ч.

Без да има право

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация

Имало натиск върху социалното министерство и дори върху другите сдружения да признаят БРАИТ

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 818

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) опитва да регистрира асоциацията си за иновативни технологии като национално представителна работодателска организация, съобщава economic.bg. Ако успее, той ще получи право да участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество, да бъде включен във формалното обсъждане на социалната и икономическа политика на страната, както и да се възползва от всички други права, които ще получи с признаването на БРАИТ за работодателска организация.

За да бъде призната на национално ниво, една работодателска организация обаче трябва да отговаря на няколко формални критерия. Единият от които е количественият - брой членове и работни места, които тези членове създават. Другият е организацията да бъде регистрирана в Регистъра на синдикалните и работодателските организации към съответния окръжен съд по седалището им - в случая в Софийския градски съд (СГС). Оказва се, че има проблем и по двата критерия, което прави признаването на организацията недопустимо. Проверка показва, че Сдружение "Българска работодателска асоциация иновативни технологии "БРАИТ" е регистрирана в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието през 2019 г. с ЕИК 175816050, но не и в регистъра по член 49, ал. 1 от Кодекса на труда. А това е задължително условие, дори е необходимо регистрацията там да е три години преди кандидатстването. И тъй като регистърът на синдикалните и работодателските организации действа от 1 януари 2018 г., организацията формално може да подаде заявка едва на 1 януари 2021 г.

С изменение и допълнение на чл. 49 от КТ (обн. ДВ, бр. 59 от 2018 г.) петте заварени работодателски организации АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП и ССИ запазиха автоматично качеството си на юридическо лице, без да се вписват в регистъра на синдикалните и работодателските организации към съответния окръжен съд по седалището им. БРАИТ обаче не е имала правосубектност, която да запази.

БРАИТ е сдружение с нестопанска цел, определено за извършване на дейност в обществена полза. Този вид сдружения се уреждат специално и само по реда на ЗЮЛНЦ. На основание, че дейността им е в обществена полза, а не в полза на членовете им, те ползват редица данъчни и други облекчения, имат специфични цели и подлежат на специална отчетност. И на тази основа има и абсолютна пречка БРАИТ да бъде разглеждана като работодателска организация по смисъла на чл. 49 КТ. Според адвокат формалното неизпълнение на горните критерии прави невъзможно вписването на асоциацията на Плевнелиев, без да се наруши законът, пишат от economic.bg. Според източници на изданието се оказва натиск върху социалното министерство и дори върху останалите признати работодателски организации БРАИТ да бъде призната, макар и в нарушение на закона.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ