08 Юли 2020сряда13:53 ч.

Плевнелиев открива Европа

/ брой: 21

автор:Калина Йотова

visibility 1077

Новият български президент Росен Плевнелиев замина на първото си работно посещение в Брюксел. В дух на приемственост, както и предшественикът му Георги Първанов, който горе-долу по това време преди пет години посети Германия и Белгия, новият държавен глава ще засвидетелства уважение към европейските принципи и традиции. Така той дава ясен сигнал и очертава главната ос, по която ще ориентира подкрепата си за външната политика. С този жест се потвърждава и намерението за активно участие на страната ни във всички основни дебати за бъдещето на Европа.
А срещите на Плевнелиев с български евродепутати, с председателя на Европарламента Мартин Шулц, с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и няколко еврокомисари, както и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, може да са първата крачка към спечелването на "сърцето на Европа". Защото на този етап отношенията, макар да не са под критичния минимум,   не може да се хиперболизират до степен "твърде топли". 
Самият Плевнелиев подчерта, че приоритетите са ясни. По думите му "България иска да има глас, да използва новите възможности и новите приоритети да се използват по-добре". Той отбеляза, че е важно "националните приоритети да бъдат съгласувани с европейските приоритети, за да сме сигурни, че имаме подкрепата на Брюксел".
Би било прекрасно, ако президентът успее да даде гласност на идеите си на следващия Европейски съвет например. Не защото ще може да ги изложи спокойно на английски или немски. А поради надеждата, че ще бъде възможно да потърси съюзници, да се включи в изграждането на стратегии, наравно с останалите си европейски съмишленици, които добре познават границата между партньорство и конкуренция. Не случайно икономическата интеграция се оказа недостатъчен двигател за европейската политическа реформа, а солидарността изпадна в дълбок зимен сън от ледената прегръдка на кризата. Европа не може да издрапа до титлата най-конкурентоспособен икономически регион, да снижи безработицата и да донесе траен растеж, благоденствие и социална справедливост - понятия практически излезли от фокуса на общия европейски интерес, но близки до националния.
Затова е важно България не само да се възползва от възможностите, а и да ги открива и създава сама. Спешно президентът трябва да формулира приоритетите, които ще защитава в Брюксел, и в същото време да се вслуша във всички въпроси, които валят у нас един през друг - "За какво са ни европейските ценности, ако нямаме национална гордост?", "Доколко българите се чувстват част от 500-те милиона европейски граждани?", "Защо българчетата растат с идеята да станат емигранти?" и т.н. Така той не само ще работи за изковаването на общата европейска политика и ще съдейства за привличане на повече чуждестранни инвестиции. С такава стратегия Плевнелиев ще се придържа към ангажиментите и обещанията си, поети по време на кампанията си - да работи за репутацията и доброто име на България.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ