02 Юни 2023петък11:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

Пловдив иска да е европейска културна столица

Общината, творците, политически сили, бизнес и медии се обединиха около Меморандум за подкрепа на кандидатурата на града за 2019 г.

/ брой: 39

автор:Пенка Калинкова

visibility 2540

В рамките на няколко дни Дружеството на пловдивските художници взриви обществеността с три изложби - в традиционната зала на улица "Гладстон" представят "Рисунка голям формат", в експозиционното пространство на голям търговски МОЛ - "Моят Пловдив", във фоайето на Общинския съвет - изложба на Атанас Петров - живопис, и на Владимир Дамянов - мозайка.
"Рисунката може да бъде и триизмерна", каза открилата изложбата Вихра Григорова, посочвайки работата на своя колега Янко Ненов. Неговата "Тайната вечеря" е най-уникалният акцент в тази чисто и прецизно подредена изложба, кураторски проект на художника Христо Жеков. Това е една инсталация от тел и мрежа, така монтирана върху цялата челна стена в дъното на залата, че сенките на образите създават чувство за обем и триизмерност. Прекрасни работи на Николай Томов, Матей Матеев, Вихра Григорова, Иван Тотев, Моника Роменска, Венета Маринова, Илия Йончев, Христо Жеков - общо 21 творци. Художници много, рисувачи малко, обичат да се шегуват самите художници.

 

Тройно повече са превъплътили представата си за Пловдив в живопис, графика, акварел, скулптура от камък и бронз, дърворезба, колажи. Според председателя на Дружеството на пловдивските художници Димитър Чонов изложбата е принос към идеята за Пловдив - културна столица на Европа през 2019 г. Тя е готов проект, с който дружеството може да участва в културната надпревара. Може да бъде показана навсякъде по света така, както пътят на пловдивската "Кирилица" обиколи редица културни столици - Брюксел, Мадрид, Анкара...
Заедно с това от началото на годината текат дни на пловдивската литература - една след друга излязоха книги на Илия Зайков, Евгений Тодоров, Светла Москова, Владимир Янев. И четирите книги са продукт на пловдивски издателства. Вече е по книжарниците и "Островът" от Александър Секулов на "Сиела".
Издателство "Летера" обяви своята класация за януари, според която "търговец на месеца" е "Хермес книга", а най-продаваното заглавие - "Особености на филибелийския характер", третата книга на публициста и телевизионера Евгений Тодоров.
От началото на годината съдбата на кино "Космос" фокусира вниманието на много пловдивчани. С решение на Общинския съвет от ноември миналата година най-модерното за времето кино на Пловдив, построено в средата на 60-те години, преустановило дейност в началото на 90-те години, е в списъка за продажби - на негово място се планира да се построи обществена сграда и многоетажен паркинг. Група ентусиасти, сред които доминират с енергия и креативност Пенка Попова, магистър изящни изкуства, и инж. Георги Сербезов, представи документална изложба и филм в артнюзкафе "Сариев". Младата галеристка Веселина Сариева, както и пишещата тези редове, също са сред членовете на неформалната група, зародила се в социалната мрежа. Филмът съдържа интервю с проектанта на сградата арх. Любомир Шинков и други водещи пловдивски архитекти, живеещи в квартала, просто граждани на Пловдив. Разтърсваща статия на арх. Шинков се появи и на страниците на водещия пловдивски всекидневник. Защитниците на кино "Космос", което е с 900 места и забележително за времето си архитектурно решение, настояват за преразглеждане на решението от Общинския съвет и за запазването на сградата за културни дейности. В подкрепа на тази идея се изказа и народният представител проф. Стефан Данаилов. Още повече че с мястото си в центъра на Пловдив киното ще бъде много необходимо за намерението на Пловдив да отстои срасналото се с неговото име определение "европейска културна столица".
Пловдив заявява недвусмислено волята си да участва пълноценно в надпреварата за "Културна столица на Европа 2019". Над 70 души, представители на културни организации и индивидуални творци, се подписаха и съставиха инициативния комитет, 12 души от него (Александър Секулов, Божана Апостолова, Емил Миразчиев, Десислава Шишманова, Клео Протохристова, Веселина и Катрин Сариеви, Мариана Чолакова, Красимира Кръстанова, Младен Влашки, Недялко Славов, Пенка Калинкова) написаха отворено писмо до кмета Славчо Атанасов по повод орязването на бюджета за културни дейности. Със свое отворено писмо, съдържащо редица интересни предложения, излязоха и галеристите, майка и син, Красимира и Сим Алексиеви. Беше осъществена и среща с народния представител проф. Стефан Данаилов, за която ДУМА писа.
Наскоро бе подписан от представители на общината, културния сектор, политически сили, бизнес и медии Меморандум за подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и гарантирането на културни проекти, свободни от партийно-политически контекст. В средата на миналата година група неформали, но достатъчно известни на културната общност личности - художникът и управител на фондация "Изкуство днес" Емил Миразчиев, театралът Виктор Бойчев, управителката на НПО Мариана Чолакова, която е и почетен консул на Германия в Пловдив, журналистката Десислава Шишманова, съставиха предложенията за "основни цели" и "конкретни стъпки", които Общинският съвет да приеме. Двама от тях (Миразчиев и Шишманова) са и в петорката, която ще координира дейността. Другите трима са представителят на общината Йохан Девлетян, на бизнеса - Любозар Фратев, и Анастас Бадев, бившият зам.-кмет по култура от времето, когато Пловдив беше съпътстваща столица на културата.
Трябва да бъде използван безценният опит от 1999-а и следващите две години, когато функционираше фондация "Европейски месец на културата". Да се разчита само на 8-хилядигодишната история на града, на античното наследство и на спомените от Възраждането в Стария град, никак не е достатъчно, смятат инициаторите. Трябва да бъде извървян 10-годишният път, толкова трае и обучението на едно дете, той е необходим не толкова за днешните културни дейци на Пловдив, колкото за бъдещите поколения пловдивски граждани. Резултатът, крайната цел е важна, но за нас е не по-малко важен пътят, процесът, дотам - под това внушение, изразено от писателя Александър Секулов, доразвито и в изказването на народния представител Захари Георгиев, се обединиха всички, които подписаха меморандума.

 

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ