04 Август 2021сряда02:26 ч.

Плюсовете от Женева

/ брой: 115

автор:Юри Михалков

visibility 33

Руско-американските отношения са толкова отровени от проблеми, че предварително от срещата Путин-Байдън в Женева с основание не се очакваше пробив. Не случайно мнозина в аванс ѝ лепнаха знака минус.
Но макар и без пробив, тя доведе до плюсове и договорености. Преди нея Путин бе казал, че ако с Байдън се договорят за задействане на механизми за разрешаването на някои от проблемите, срещата в Женева няма да бъде напразна. Е, сега може да кажем, че тя наистина не е била излишна.
По своята значимост първият плюс е договореността по стратегическата стабилност и контрола над въоръженията. Путин и Байдън разпространиха съвместно изявление за недопустимостта на ядрена война, в която не може да има победители. А преди събитието за такова изявление не се говореше. Руският зам-външен министър Сергей Рябков постави тази договореност редом до споразумението от началото на 2021 г. за 5-годишното продължаване на договора за стратегическите ядрени въоръжения. Тази формула е важна, защото след съветския разпад САЩ смятаха, че изгражданата система за противоракетна отбрана ще ги предпази от ответен ядрен удар, затова не изключваха заплаха от ядрен конфликт за налагане на волята си. Но последните руски разработки за хиперзвукови и автономни оръжия охладиха хегемонистичните им изкушения и те се върнаха към проверената вече формула за риска от взаимното унищожение като спирачка срещу ядрени войни.
Вторият плюс е несъмнено договореността за стартирането на преговорен процес по нов договор за стратегическите ядрени оръжия, който да замени сегашното споразумение, изтичащо през 2026 година.    Третият е договорката да започнат преговори и за киберсигурността, като експертите идентифицират неприемливи видове кибератаки и разгледат конкретни случаи. Съгласието за връщането на посланиците е най-предметният плюс от срещата, но е ясно, че той не е по-значим от първите два. Важна също е и договорката, че Минските преговори остават единственият механизъм за регулиране на украинския конфликт. Последният плюс несъмнено е градивната атмосфера на срещата, която може да се тълкува като послание, че в бъдеще двете страни може и да не залагат на враждебността.
Да, повечето проблеми остават нерешени, но доказателство за полезността от диалога са думите на Байдън, който заяви, че след срещата са се появили истински перспективи за подобряване на отношенията между Русия и САЩ.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ