25 Септември 2023понеделник00:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Йордан Йорданов:

По-добре 50 млн. за терени вместо 100 млн. за СРС-та

Футболът е единственият спорт, който не получава никакви пари от държавата, казва директорът на ДЮШ на Септември (София)

/ брой: 11

автор:Владимир Николов

visibility 2446

ЙОРДАН ЙОРДАНОВ е роден през 1951 г. в София. Израства като футболист на Септември Сф, който през 1968 г. се обединява административно с ЦСКА. Играл е още и в елитните по онова време отбори на Тунджа (Ямбол), Янтра (Габрово). Има мачове в юношеския, младежкия и мъжкия национален отбор. Тежка контузия спира кариерата му на 25 години. Продължава с футбола като треньор, предимно на подрастващи, но е бил наставник и на мъжкия отбор на Септември. Дългогодишен участник в професионалния ни футбол след възстановяването му през 1988 г. Сега е директор на Детско-юношеската школа (ДЮШ) на Септември и президент на дъщерния ФК "Христо Ботев" (София), основан през 2000 г. Неизменно е участвал като делегат на конгресите на БФС.

- Г-н Йорданов, какво става със Септември, чиято школа беше дълги години люпилня за млади таланти?
- Тя и сега създава млади футболни таланти. В момента около 34 млади футболисти от Септември играят в "А" група. Преди Нова година детският ни отбор спечели коледния турнир, в който участваха и връстниците им от Левски, ЦСКА и останалите софийски клубове.
- От вашата школа и сега има футболисти, достигнали националния отбор, и трансфери в чужди клубове, като Ивелин Попов...
- Да, освен Попето в националния отбор е и Мишо Венков. Той на 20 години напусна Септември, а на 21 премина в Литекс. Тепърва нови таланти ще се изявяват.
По-неизвестни наши футболисти играят в Азербайджан, Русия. Не са звезди в момента, но част от тях ще станат. Още са малки, имаме футболисти от набор 1988 г., от 1989-а, от които по 10-15 момчета влизат в професионалния футбол. В момента даже в мъжкия ни отбор играят изключително наши юноши. Имаме едно момче, което е готово да бъде звезда в българския футбол, може да играе и в националния отбор. Надявам се да се развие. Защото футболът е не само да можеш, а и въпрос на късмет.
- У нас ли трябва да се развиват младите таланти, или колкото може по-бързо да излязат в чужбина?
- Като във всяка една сфера и тук финансите са водещи. Инвестициите във футбола са направо никакви. Футболът е единственият спорт в България, който не получава от държавата дори 1 стотинка. Говорим за аматьорския футбол - за подготвителните групи, за децата и т.н. Всички останали спортове, щом имат доказано участие в спортния живот, получават субсидии.
- Законът за спорта ли не помага на футбола?
- Не точно. Просто на държавата й е по-изгодно да не дава пари. Защото, ако дава пари за аматьорския футбол - дали пряко или през общините, става въпрос за голяма сума. У нас има 726 футболни клуба. И всички са членове на футболния съюз. От тях само 38 са професионални, всички други са аматьори. За 650-те клуба, в които се развива детско-юношеският футбол, по данни на БФС всяка седмица работят 3 хиляди съдии и съдийски наблюдатели. А това значи, че аматьорският футбол плаща на съдиите около 200 хил. лв. на седмица. Това са данни от отчета на БФС от последния конгрес. Те показват, че на месец разходите за аматьорския футбол са около 1 млн. лв. В същото време аматьорите не получават нищо.
- Това разходи на БФС ли са или на самите клубове?
- На клубовете. Говоря само за съдийските такси. Ако включим и заплатите на треньори, лекари, охрана, която е задължителна... Откакто Бойко Борисов дойде на власт, а Цветан Цветанов стана министър на вътрешните работи, направиха платена охраната и на аматьорските мачове, която дотогава беше безплатна. Това е огромно перо. При това вдигнаха 2 пъти съдийските такси.
И какво се оказва? Управляващите явно не разбират, че да развиваш детско-юношеския футбол е изключително социална дейност. Няма друг спорт, който може да откъсне толкова деца от улицата. И ако е така, защо да даваме 100 млн. лв. за подслушване? Ако половината от тях се дадат за стадиони, за терени в кварталите и училищата, ще се изградят 100 стадиона. След 10 години разходите по полицейщината и по дребните кражби ще бъдат сигурно 20 пъти по-малко, защото децата ще бъдат откъснати от улицата. Децата, които тренират, спортуват при условия отпреди 40 години - на терени без трева, с бани в окаяно състояние.
- Но БФС с пари от УЕФА и ФИФА работи по програма за изграждане на изкуствени терени?
- Да, но в София има само 3 изкуствени игрища. Вижте ЦСКА - няма база, където да тренират децата и юношите. Това не са пари от ФИФА и УЕФА обаче за изкуствените терени. Славия си го направиха сами, Левски - също. Само ние го направихме с помощта на общината, а значи и на държавата. Много ни помогна омбудсманът на София, когато направихме изкуственото игрище на Септември.
Единственото нещо, което може да върне децата от улицата, е спортът. А държавата абдикира от грижата за подрастващите. Говори се против "мутрите", против президентите на клубове, а те дават парите от джобовете си. Много се коментира, че те перяли пари. Някой да каже как се перат пари във футбола. При бюджет от 8-9 млн. лв. примерно на Левски, къде Батков да пере парите? Как да ги пере, като има 8-9 млн. разходи? Единственото, което собствениците правят, е да прикриват разходите, за да не плащат данъци.
Харесвам това, което направи Банев с Берое. Каза им: "Като искате, издържайте се!" И сега в Стара Загора едва връзват двата края. Какво се случи в Пирин? Щом се печелят пари, защо се отказаха всички президенти? Истината е - няма пари. Като се сравни какво е отделено за спорта в България и в Гърция, Турция, Сърбия, ще ви стане ясно къде е разликата.
- Как тогава да се надяваме да се пръкне "нов Бербатов"?
- Ако някъде се пръкне случайно "нов Бербатов", ще е хубаво, но ще е случайност. Не са виновни треньорите или ръководителите, просто не са върнати базите на клубовете. Как тогава някой може да хвърля пари за подновяване или за изграждане на нови съоръжения? Поискахме на стадион "Септември" да построим трибуни. Отговориха ни, че трябва разрешение от държавата. Такова не получихме. В момента стадионът е в окаяно състояние. Държавата обаче ни иска за 3 години данък смет в размер на 160 хил. лв. Какво ни е дала? Не можем и да ползваме стадиона, защото футболният съюз забранява да се играят мачове, тъй като съблекалните са извън стадиона. Трябва да направим такива вътре. Те не ни дават. Как тогава да развиваш нещо, когато държавата ти е хванала ръцете?
- Тогава...
- Ще се появи някой, който иска да вземе "Септември", защото стадионът е в центъра на София, и ще го застрои. От 10 години сме с най-изрядните документи с цел държавата да ни даде стадиона за 30 години. Имаме готови проекти за инвестиции за 70 млн. евро. И никой не ни обръща внимание. Държавните мъже просто трябва да се замислят за спорта в България, вместо да се грижат за полицейщината.
Сбъркано е мисленето на много хора в България за социалната политика. Те явно се грижат само техните деца да имат бъдеще, което ще им осигури обучение в Англия. Ние сме ги избрали обаче тези хора да помогнат на България. Те могат само ако инвестират наистина в младото поколение. А това може да стане само ако инвестираме в спорта и ги предпазим от улицата. В Англия по наш модел направиха спортни училища. Копираха българския опит, а ние закрихме всичко.
Срам ме е, като погледна учителите по физическо с какви деца работят, на какви игрища, с какви пособия. Според данни от изследване, направено по нареждане на Добри Джуров през 1986 г., 75% от донаборниците са негодни или полунегодни за военна служба. Оттогава са минали 24 години. Сега сигурно 95% от подрастващите, ако трябваше да ходят войници, щяха да са негодни или полунегодни. И това се дължи изцяло на държавната политика в последните 24 години.
Стадионите, на които се готвят деца, са отчайващи. Терените са опасни за здравето на малките. Как тогава родителите ще си доведат децата? Спортът през ХХI век трябва да е привлекателен. Наистина в София има и естествени терени, на които играят юношите, но нито един не е добър, само изкуствените са добри.
Държавата отне стадиона на ЦСКА. Този огромен комплекс, който изграждат, трябваше да се изнесе извън София. Кой може да намери места за паркиране на 10-15 хил. души, които събира залата? Надявам се разговорите, които проведох с Боби Михайлов, да са полезни. Той наистина се е замислил, че основното е да се започне от аматьорския футбол, от връщането на базите, от строежа на стадиони. Имам надежда, че нещо ще се промени. Но то не може да се промени от БФС. Първо трябва да се промени в НС, да се вкарат повече пари в спорта.
Колко футболисти трябва да бъдат продадени, за да си покрият разходите собствениците на клубове? Детско-юношеският футбол трябва да се финансира изцяло от държавата. И не само футболът, но и другите спортове. Ако искат да направят поколенията здрави, трябва да се инвестират страшно много пари. Всички държави са ни дишали прахта, но сега можем само да гледаме как развиха спорта си.
- Какво предлагате и какво очаквате?
- Колегите ми от други клубове, които развиват детско-юношеския футбол, дори не знаят, че всички други спортове взимат пари... Може би протести, стачки. Само ние да излезем на протест, това са над 650-660 аматьорски клубове. Ще бъде внушително, ако се включи целият им състав.
За какво е това министерство на спорта, щом не дава пари за един от основните спортове? Трябва да се създаде министерство на футбола, за да тръгнат нещата ли? Жалко е, че премиерът обича този спорт, а не помага на футбола. Дали подрастващите ще се изградят като футболисти е едната страна на въпроса. По-важното да ги спасим от пороците.
- Това ли беше целта, за да възстановите клуб Ботев?
- Да. Това беше 2000 година. Ботев е училищен футболен клуб. Издържа се изцяло от Септември. В него има около 200 деца. Участваме самостоятелно в градските първенства наред с Левски, ЦСКА и останалите клубове от столицата. Създадохме го с цел да включим повече отбори и деца в първенствата. Нашата територия е значителна. Обхващаме 3 общини - Красна поляна, Възраждане, Илинден. Идват деца и от Люлин.
- Но нали и там има едноименен футболен клуб?
- Има, но няма база. А не трябва да е така, защото Люлин е цял град - там живеят над 350 000 жители. Ако се вложат средства в създаването на спортни бази там, няма да е "огнище на разбойници", каквато слава му се носи. Той е новата Коньовица. Пълно е с деца. Между блоковете все още има празни пространства, които могат да станат прекрасни спортни площадки и футболни терени. На последния конгрес на БФС попитах: "Хора, защо не създадете спортно училище, футболна академия в Люлин? Там е стратегията, бъдещето. Ако се изгради футболно училище там, ще спестим грижи и средства на държавата за борба с бъдещи престъпници." От миналото има прекрасни примери. В началото на прехода - през 1990 г., от БФС бяхме изпратени 48 треньори в тогавашния Димитровски район, плащаха ни хонорари, за да работим по училищата.
- И колко продължи тази прекрасна инициатива?
- За съжаление само 1 година. Може би решиха, че излишно се харчат средства за откриване на футболни дарования. Без подкрепата на държавата детско-юношеският футбол не може да се развива и е обречен.
- Навремето 57-о училище беше може би единственото в цялата страна, в двора на което имаше футболно игрище, с трибуни за зрителите. Какво е положението сега?
- Окаяно. Базата не е предоставена на Септември. Преди Нова година докарахме машини, за да изградим съблекални за децата, и ни спряха. Предупредиха ни, че ако продължим, ще ни съдят. Същото положение е и на стадион "Септември". Затова не можем да се върнем в професионалния футбол - стадионът ни не може да бъде лицензиран и де факто няма къде да играем. Ползвахме стадион "Академик" и само за терена плащахме наем по 1500 лв. на мач. Отделно другите разходи. Какъв е смисълът? Не ни разрешават да ремонтираме собствения ни стадион. По проект освен основния стадион трябва да се изградят пет тренировъчни игрища.
- Спомена се наскоро, че теренът на стадион "Септември" може да се използва за изграждането на Нов национален стадион?
- Как ще стане? Да, почти в центъра на София сме, но няма изградена инфраструктура. Къде ще паркират 10 000 автомобила по време на мач. Същите проблеми има и около Националния стадион "Васил Левски", но там поне метрото минава наблизо. Проблемът с паркоместата е и около новата многофункционална спортна зала на "4-ти километър". Шашнат съм кой взе това "мъдро" решение, с което отнеха базата на ДЮШ на ЦСКА и сега отборите им няма къде да тренират? Умът ми не го побира как всички - ръководство, треньори, родители, запалянковци на ЦСКА, допуснаха да им бъде отнета базата? В школата тренират над 400 деца, а сега ги извозват с рейсове някъде, за да тренират.

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 184

Стрелба в Косово, има убит полицай

автор:Дума

visibility 268

Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния

автор:Дума

visibility 462

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 593

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 603

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 517

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 474

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ