По-евтино било да изхвърлим храната, отколкото да я дарим
/ брой: 86
В момента в България е по-скъпо да се дарява храната на нуждаещи се, отколкото да се изхвърля. Това заяви председателят на Българската хранителна банка (БХБ) Антоан Колет вчера.
По думите му, има нужда от спешно осигуряване на пакет от нормативни мерки, за да може хранителната банка да се развива като устойчив механизъм. Опитваме се да създадем среда, в която процесът на даряване ще бъде улеснен както за компаниите, така и за физическите лица, посочи Колет при представянето на Българската хранителна банка.
Той обясни, че банката събира от производители, магазини, ресторанти отговарящата на всички стандарти храна и я складира, преди да бъде предоставена на организации, които я раздават на нуждаещите се. В България все още няма такъв склад, но според Антоан Колет той ще бъде изграден през идната година.
БХБ е неправителствена организация, учредена наскоро у нас по световен модел на ефективно работещи хранителни банки в близо 50 страни. Учредители са 9 организации - Асоциацията на месопреработвателите в България, ФОРА - Фондация за общностно развитие, "БГМеню", "Белла България", "Био България", "Крафт фуудс България", "Нетера", "Пикадили" и "Тандем", каза Марина Бракалова - изпълнителен директор на хранителната банка. В Европейския съюз има 240 хранителни банки в 21 страни. Те работят с дарен ресурс, който възлиза на 90 млн. тона храна годишно.
У нас има ресурс от 400 000 тона храна, която би могла да бъде раздавана годишно на нуждаещите се.