18 Юни 2021петък11:52 ч.

По Хашек

/ брой: 76

автор:Георги Георгиев

visibility 119

Думата "идиот" и нейните производни се срещат 154 пъти в българския превод на безсмъртния роман на Ярослав Хашек "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война". Перефразирайки Хашек, можем да заявим, че Втората студена война вървеше добре и за двете страни, докато в нея не се намеси чешкият Генерален щаб. 

Какво имаме към момента за поредния руско-чешки скандал? Седем години след взривовете във военните складове във Врбетице, чехите изведнъж, но точно по време на новата офанзива на САЩ срещу Русия, получават информация, че това е дело на руските спецслужби. Правят връзка с българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който претендира да е тровен с "новичок", което не е доказано, но пък за покушението срещу него са търсени няколко руски агенти. Накрая от цялата история изскачат емблематичните вече Петров и Боширов, които англичаните обвиняват за отравянето на семейство Скрипал. И, разбира се, както и в случая със Скрипал, Петров и Боширов отново не са се справили със задачата, защото бомбата им погрешка се взривила на чешка територия, а не на друго място. Доказателства? Вие пък. Имаме "основателни подозрения". Стига ви толкова. Като резултат руснаците ще бъдат изгонени от конкурса за нова АЕЦ в Чехия, а чехите ще бъдат лишени от "Спутник V". Общо става дума за милиарди долари, което явно е и целта на задачата. 

Прекалено очевидно е, че за нуждите на външната политика на Вашингтон спрямо Москва някои държави се принуждават да изпадат в идиотски положения. Но това лесно може да бъде спестено. Например да бъде прието допълнение към Лисабонския договор, в което да пише: "Русия няма право да продава на страните от ЕС следните стоки и услуги..." И следва списък. И накрая: "Изключения се допускат само с писмено разрешение на Държавния департамент на САЩ". И всичко ще си дойде на мястото, и ще има ред, и няма да има нужда да ни правят на идиоти, да се вършат идиотщини и да се говорят идиотизми. 

Малко повече смелост, господа европейци!

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 518

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 496

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ