15 Август 2020събота19:38 ч.

По пързалката

/ брой: 2

автор:Велиана Христова

visibility 1428

Никак не е чудно, че сагата с излизането на НИМХ от БАН стигна до някакъв спор уж за някаква двуетажна странична сграда. Работата хич не е в нея, ами явно безнаказното газене на законите от страна на бившия директор Брънзов ражда нови апетити да се действа напук. По-явното обаче е, че министърът на науката Красимир Вълчев неведнъж се опита да реши цивилизовано въпроса, но след всяка му среща с явно разпореждащия се с всичко Брънзов се появяваше питанка кой кому разпорежда всъщност.

Вълчев много добре знае, че бившият директор дълго е нарушавал закона и Устава на БАН с паралелните си частни фирми; знае, че Общото събрание на БАН хвана тези му нарушения; знае, че никакъв финансов колапс не застрашаваше НИМХ и всичките викове за недадени пари от БАН, предизвикали протеста на синоптиците, си бяха чиста неистина; знае, че одиторите бяха изгонени от НИМХ, за да няма никаква проверка на дейност и финанси; знае, че институтът си има нов директор, но канеше неизменно Брънзов на сгледа след сгледа. Още по-добре знае, че 700 души персонал в НИМХ са главно хора без ценз, обслужващи техниката в метеостанциите из страната, а учените там са само 99. Но пак повтаря, че от 700 служители само 12 оставали в БАН. Дванадесет - ама от учените. Знае Вълчев и друго - че не е законно с преходна разпоредба в Закона за бюджет 2019 да се отчуждава имущество, което е частна собственост на ведомство като БАН, постановена със закон. Нито пък да се прехвърлят докторанти като пешки по шахматна дъска. Знае, че повечето сгради на НИМХ са строени от БАН и членството, и ползването на данни от европейската Eurometsat са постигнати пак от БАН. Знае също, че дори в България има авторски права, та няма как да стават собственост на МОН всички научни постижения досега. Е, и? Мълчи си Вълчев. И медиите, подопечни на властта, си мълчат... да има друго обяснение, освен това, че зад цялата сага стои някой от онова "горе", дето диктува какво да се случва в "тази държава"... 

Когато виновните пред закона са облагодетелствани, а честно работещите са пуснати по пързалката, това винаги става с благословията и заради интересите на голямата власт.           

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ