28 Ноември 2021неделя13:29 ч.

По пързалката

/ брой: 2

автор:Велиана Христова

visibility 1624

Никак не е чудно, че сагата с излизането на НИМХ от БАН стигна до някакъв спор уж за някаква двуетажна странична сграда. Работата хич не е в нея, ами явно безнаказното газене на законите от страна на бившия директор Брънзов ражда нови апетити да се действа напук. По-явното обаче е, че министърът на науката Красимир Вълчев неведнъж се опита да реши цивилизовано въпроса, но след всяка му среща с явно разпореждащия се с всичко Брънзов се появяваше питанка кой кому разпорежда всъщност.

Вълчев много добре знае, че бившият директор дълго е нарушавал закона и Устава на БАН с паралелните си частни фирми; знае, че Общото събрание на БАН хвана тези му нарушения; знае, че никакъв финансов колапс не застрашаваше НИМХ и всичките викове за недадени пари от БАН, предизвикали протеста на синоптиците, си бяха чиста неистина; знае, че одиторите бяха изгонени от НИМХ, за да няма никаква проверка на дейност и финанси; знае, че институтът си има нов директор, но канеше неизменно Брънзов на сгледа след сгледа. Още по-добре знае, че 700 души персонал в НИМХ са главно хора без ценз, обслужващи техниката в метеостанциите из страната, а учените там са само 99. Но пак повтаря, че от 700 служители само 12 оставали в БАН. Дванадесет - ама от учените. Знае Вълчев и друго - че не е законно с преходна разпоредба в Закона за бюджет 2019 да се отчуждава имущество, което е частна собственост на ведомство като БАН, постановена със закон. Нито пък да се прехвърлят докторанти като пешки по шахматна дъска. Знае, че повечето сгради на НИМХ са строени от БАН и членството, и ползването на данни от европейската Eurometsat са постигнати пак от БАН. Знае също, че дори в България има авторски права, та няма как да стават собственост на МОН всички научни постижения досега. Е, и? Мълчи си Вълчев. И медиите, подопечни на властта, си мълчат... да има друго обяснение, освен това, че зад цялата сага стои някой от онова "горе", дето диктува какво да се случва в "тази държава"... 

Когато виновните пред закона са облагодетелствани, а честно работещите са пуснати по пързалката, това винаги става с благословията и заради интересите на голямата власт.           

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ