20 Януари 2021сряда02:34 ч.

По пързалката

/ брой: 2

автор:Велиана Христова

visibility 1660

Никак не е чудно, че сагата с излизането на НИМХ от БАН стигна до някакъв спор уж за някаква двуетажна странична сграда. Работата хич не е в нея, ами явно безнаказното газене на законите от страна на бившия директор Брънзов ражда нови апетити да се действа напук. По-явното обаче е, че министърът на науката Красимир Вълчев неведнъж се опита да реши цивилизовано въпроса, но след всяка му среща с явно разпореждащия се с всичко Брънзов се появяваше питанка кой кому разпорежда всъщност.

Вълчев много добре знае, че бившият директор дълго е нарушавал закона и Устава на БАН с паралелните си частни фирми; знае, че Общото събрание на БАН хвана тези му нарушения; знае, че никакъв финансов колапс не застрашаваше НИМХ и всичките викове за недадени пари от БАН, предизвикали протеста на синоптиците, си бяха чиста неистина; знае, че одиторите бяха изгонени от НИМХ, за да няма никаква проверка на дейност и финанси; знае, че институтът си има нов директор, но канеше неизменно Брънзов на сгледа след сгледа. Още по-добре знае, че 700 души персонал в НИМХ са главно хора без ценз, обслужващи техниката в метеостанциите из страната, а учените там са само 99. Но пак повтаря, че от 700 служители само 12 оставали в БАН. Дванадесет - ама от учените. Знае Вълчев и друго - че не е законно с преходна разпоредба в Закона за бюджет 2019 да се отчуждава имущество, което е частна собственост на ведомство като БАН, постановена със закон. Нито пък да се прехвърлят докторанти като пешки по шахматна дъска. Знае, че повечето сгради на НИМХ са строени от БАН и членството, и ползването на данни от европейската Eurometsat са постигнати пак от БАН. Знае също, че дори в България има авторски права, та няма как да стават собственост на МОН всички научни постижения досега. Е, и? Мълчи си Вълчев. И медиите, подопечни на властта, си мълчат... да има друго обяснение, освен това, че зад цялата сага стои някой от онова "горе", дето диктува какво да се случва в "тази държава"... 

Когато виновните пред закона са облагодетелствани, а честно работещите са пуснати по пързалката, това винаги става с благословията и заради интересите на голямата власт.           

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ