28 Септември 2020понеделник02:03 ч.

Борещият се за оцеляване Медицински център 12 вече има нов покрив

Акцент

По следите на изчезващите поликлиники

Столичната община е на път да ликвидира още три ДКЦ, други се борят за оцеляване

/ брой: 148

автор:Деси Велева

visibility 761

Когато преди 20 години Столичната община отвори широко портите за приватизация на бившите поликлиники, бъдещото им съществуване като общински структури изглеждаше обречено. Напъните за продажба все пак бяха пресечени навреме. Впоследствие някои бяха закрити, съдбата на оцелелите не е сигурна и спокойна. Неадекватната държавна политика по отношение на общинското здравеопазване, липсата на модерна апаратура, конкуренцията на частните здравни заведения, кадровите недоразумения и отсъствието на контрол от общината за управлението на много от медицинските центрове вкара някои от тях във финансов колапс, а останалите трудно се задържат на повърхността.  

В момента текат ликвидациите на три столични здравни заведения. Започнали преди години, те са на различен етап. Решенията за закриването им са взети заради изключително лошо финансово състояние и извода, че нямат бъдеще.  

Ликвидирането на Медицински център 1 в Банкя започна през 2017 г., след като здравното заведение излезе с текуща загуба от 26 000 лв. и още 126 000 лв. натрупани стари дългове. Година по-рано все още имаше шансове то да бъде спасено, тъй като от общината се зарекоха да го подпомогнат финансово, защото е единственото в района. Това така и не се случи и центърът върви към окончатения си край. Все още има неизчистени задължения от 57 000 лв. към служители, които плашат да заведат дела. Търговското общинско дружество дължи и такса смет, като изплаща и два заема от общо 35 000 лв. Затова преди дни ликвидаторът поиска от общината нов кредит, за да се справи с изчистването на дълговете. Очакването е двата стари заема и новият да се възвърнат при прехвърлянето на сградата към районната администрация или друга фирма. Мъчителният процес по затваряне и продаване на центъра ще продължи още една година.  

Окончателна ликвидация предстои и за ДКЦ 10 в "Красна поляна". То е във фалит от близо пет години, като предходните десет бе на постоянна загуба, а сградата е в тежко състояние. За изплащането на стари задължения още през 2017 г. СОС отпусна 250 000 лв. на дружеството. За западането на общинската структура допринесе и появата на частен център в съседство, който с времето й отне пациентите. Така от 50 лекарите й постепенно падат до 5. Сега в сградата са останали само двама зъболекари и лаборатория, които не са работили с пълен капацитет в последните месеци. Ликвидаторът в момента се бори срещу частен съдебен изпълнител, който заради дълг от 350 лв. към "Софийска вода" иска да му се платят такси от 8000 лв. Затова е подадена жалба до правосъдното министерство с искане за дисциплинарно наказание. Ликвидацията ще приключи до края на годината и от картата на София ще изчезне още едно общинско здравно заведение.  

Преди три години започна закриването и на Медицински център 16 в район "Красно село". Той все още има редица непогасени дългове към "Софийска вода", "Топлофикация", ЧЕЗ, НАП и служители, 133 000 лв. са неизплатените местни данъци и такси. Сградата е строена през 1953 г., не е поддържана и е в трагично състояние. За да бъде използвана за други цели, първо трябва да бъде дезинфекцирана, тъй като в момента никой не иска да влезе да я обследва. Проблеми създават старата ВиК инсталация и постоянните течове, трупащи нови сметки. Въпреки това от ръководството на района предлагат тя да му бъде предоставена и използвана за жилищни нужди. Първоначалното предназначение на постройката е именно за домове и половината от нея се използва за жилища.  

Тези три бивши поликлиники съвсем не са първите изчезващи общински здравни заведения в София. През последните над 20 години бяха продавани, закривани или преобразувани множество ДКЦ. Преди две десетилетия Столичната общинска агенция за приватизация реши да пусне за продажба 80 на сто от капитала на две поликлиники - ДКЦ 23 в кв. "Хаджи Димитър" и ДКЦ 21 в кв. "Овча купел". Първият център бе купен срещу 800 000 лв. в началото на 2002 г., в края на 2001 г. бе подписан договор за продажба и на 21 ДКЦ срещу 600 000 лв. Приватизацията, позволена от тогавашната нормативна уредба, бе стопирана сравнително бързо, така че на тезгяха не бяха сложени други здравни заведения.   

По същото време бе закрит ДКЦ 27 в "Младост" с благословията на Столичния общински съвет. Лекарите се преместиха в ДКЦ 25, а в старата сграда на бившата поликлиника се настани столичният онкодиспансер. В следващите години кметството закри още два Диагностично-консултативни центъра, но запази сградите им и те станаха филиали на все още действащи поликлиники, които се управляват успешно. Пример е ДКЦ 19 в кв. "Яворов", който изчезна като отделно общинско дружество, за да стане втора база на ДКЦ 22. Въпреки това преди около три години въпросният филиал на ул. "Мизия" също бе застрашен от закриване и това предизвика протестите на местните жители. Подобна е съдбата на бившата 26 поликлиника в "Люлин 2". Тя стана част от 12 ДКЦ. Преди две години сградата на бившата поликлиника получи от общината 93 000 лв. за ремонт на покрива.  

Заради скандално известното си лошо управление и натрупани дългове ДКЦ "Свети Лука-диабетен център" трябваше да се влее в ДКЦ 17 през 2017 г. Наложи се общината да преведе дължимите от диабетния център 600 000 лв. към НАП, натрупани по вина на счетоводителя. Оказа се, че пропуските му са проспани както от общинския съвет, така и от управителя и контрольора на дружеството. Така центърът избегна ликвидацията, а приемникът му получи и активите, и пасивите.  

Не един и два оцелели в годините на прехода Диагностично-консултативни центрове сега са на ръба на фалита и са в непрекъсната борба за оцеляване. Един от тях е в кв. "Орландовци". Това е единственото общинско здравно заведение в района. Безхаберното отношение на бивши управители и на столичното кметство през годините още има тежки последици за здравното обслужване на жителите на квартала. Там ремонт не бе правен от построяването на сградата преди 55 години, а постоянни течове и ниски температури пречеха на лекарите да работят. Наскоро обаче бяха отделени средства за ремонт на покрива. 

Преди пет години трусове претърпя ДКЦ 30 в кв. "Обеля 2", който бе пред затваряне заради огромни дългове, довели до запор, наложен от държавата. Стигна се дотам персоналът да остане без заплати и да заплаши да остави без здравни грижи 70 000 души от района. До критичната ситуация се стигна след лошо управление и завещан дълг от 700 000 лв., с който поредица от шефове не успяха да се справят. 

Една от най-бурните съдби безспорно има ДКЦ 29, който тъне в дългове от години. Дружеството бе във фактически фалит, с рушаша се сграда, а обслужва жителите на кварталите "Гоце Делчев" и "Манастирски ливади". Стигна се до запори и натрупване на дългове от 800 000 лв. В това състояние през 2016 г. дружеството пое д-р Ваня Павлова по решение на СОС. Само седмица по-късно тя изчезна и се оказа неоткриваема за шефовете си от общината. Нелепата ситуация само затвърди заключението, че дружеството е обречено. Все пак го пое д-р Росица Спасова, която и до днес се бори да спаси поликлиниката. Съвсем наскоро управителката се примоли на общината за удължаване на гратисния период по заем от 2017 г. от близо 350 000 лв. С него вече са покрити всички задължения към НАП, но дружеството продължава да има големи финансови затруднения.  

Последните отчети за финансовото състояние на 24-те столични поликлиники за 2018 г. сочат, че шест от тях работят на загуба, а половината от всички вървят надолу по финансовите си показатели в сравнение с предходната година. Като се има предвид и кризисната ситуация заради КОВИД-19 тази година, столичното общинско здравеопазване явно не го очаква светло бъдеще. Да му мислят пациентите.  

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 132

Кръщават улица в София на Панайот Бончев

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 183

81-ви ден на протести: Митинг-концерт на "Орлов мост"

автор:Дума

visibility 216

16 учители от габровско училище са с COVID-19

автор:Дума

visibility 273

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 27

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 101

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ