24 Януари 2021неделя15:01 ч.

По следите на танзанита, или историята на най-скъпия камък

В ювелирния бранш всичко зависи от размера и качеството

/ брой: 134

автор:Альона Нейкова

visibility 4162

Скъпоценният камък танзанит е уникален във всяко отношение: именно той, а не диамантът, е най-скъпият в света; точно за него, а не за чароита се споменава при акцентирането върху неповторимото тройнствено оцветяване с александритов ефект. Най-ценният е - среща се 1000 пъти по-рядко от диамантите. Само върху тясна ивица земя с дължина около 5-6 км, а също така е и най-младият от ювелирните камъни от висшата ценова категория.

Повечето скъпоценни камъни са известни на хората от хилядолетия, но историята на танзанита датира едва от половин век. Открива го португалският златотърсач Мануел де Соуза, който през 1967 г. обикаля подножието на планината Килиманджаро, обсебен от мисълта да намери рубини. Няма обаче късмет с виненочервените минерали, но пък се натъква на странна находка: на едно от местата по пътя му, заради силен пожар, част от почвата се оголила и от нея се подавал доста голям синьо-виолетов кристал. Забележителният цвят леко обърква Де Соуза, защото му заприличва на сапфир.
Прекупвачите попарват ентусиазма на златотърсача, като не проявяват никакъв интерес към камъка, който е прекалено мек, за да е някаква разновидност на корунда. Експертите дори мислят, че става дума за обикновено стъкълце. Но после някой решава да препровери тази теза и съвсем скоро светът научава новината, че е намерено уникално находище на невиждан дотогава камък. И тъй като се добива само в дълбока провинция, разположена в северната част на Танзания, го кръщават на името на източноафриканската държава, въпреки че първоначално го наричат син цоизит.
Минералът би могъл да си остане известен само за специалисти и луди колекционери, готови да платят за него стотици хиляди в конвертируема валута. Но случайно попаднал пред очите на вицепрезидента на "Тифани" Хенри Плат, който не просто бил очарован от танзанита, а и решил да похарчи значителни средства за купуването и обработването му, както и за мащабната рекламна кампания. Експерти на бранда не пестят уменията и енергията си, за да привлекат обществения интерес към камъка. Дори създават специално колие с 5 големи синьовиолетови минерала, което носи самата Елизабет Тейлър. Усилията им се увенчават с истински успех: много бързо всички богати и известни хора по света искат да притежават поне по един малък танзанит. Съответно и цените, на които започва да се предлага, хвръкват до небесата.
Ювелирният бранд обаче не успява да получи пълен контрол върху добива и разпространението на минерала заради появата на агресивни и полубандитски групировки, които превземат мините. По-късно правителството на Танзания все пак се опитва да въведе ред в региона и продава прескъпо т.нар. патенти за търсенето и търговското разпространение на камъка.
Количеството му обаче с всяка година намалява, затова се смята, че инвестиционните перспективи, свързани с него, в момента са изключително добри. Световните експерти прогнозират постоянно покачване на цените в дългосрочен план. В момента според размера и качеството на камъка те варират от 200 до 1000 долара на карат. Обаче познавачи са убедени, че жилата ще бъде абсолютно изтощена след 20-25 години. За перспективата да се открие друго подобно находище почти не се говори или се споменава с изключителна предпазливост. По-вероятно е такова уникално съчетание на условията за появата му да не се повтори никога повече.
Този факт води до непрекъснато повишаване на  стойността на танзанита, която отдавна вече надхвърля цените за диаманти, камо ли за други скъпоценни камъни. Въпреки че в ювелирния бранш винаги всичко зависи от размера и качеството. Големи минерали се срещат доста често, а най-впечатляващият засега тежи 3,36 кг. След обработката на един от най-скъпите танзанити "Кралицата на Килиманджаро" се стига до 242 карата. Любопитното е, че по-късно го вграждат в уникално красиво и ценно колие и го обграждат с 913 брилянта.
Най-коментираното качество на камъка е  неговият неповторим цвят. В ювелирния свят има много малко скъпоценни камъни с толкова красив и наситен син блясък. А този минерал е богат и на изключително сложни оттенъци, съчетаващи в безпрецедентна симбиоза виолетови, лилави и пурпурни нюанси. Това е присъщо за минерали, дълго време огрявани от горещите слънчеви лъчи в Африка. Добре е да се знае, че сред най-редките скъпоценни камъни в света е розовият танзанит. Образците, извадени от недрата на земята, имат природна зелено-жълто-кафява палитра. Но те сполучливо се облагородяват от истински експерти, прилагащи специфична продължителна термична обработка за получаването на скъпоценната тъмносиня визия.
Обработката трябва да е много внимателна и прецизна, защото до определен момент цветът се подобрява, а след това "изгаря" и става блед и невзрачен. Затова е необходимо да се "пече" близо час при 300-400 градуса или 10-15 минути при 600. Нужни са голям опит, надграждани знания и вроден усет, за да се направи преценка за най-подходящото време и температура.
Дизайнерите на бижута по света ценят високо танзанита заради изключителния му син цвят и способността да пречупва светлината в различни нюанси, като всеки екземпляр е уникален и не може да има повторение. Според експерти именно тези качества го правят по-красив и от сапфирите. Не бива да се пренебрегва и фактът, че създаването на синтетична имитация на минерала на практика е невъзможно. Поне засега.


Природен антидепресант

Вярва се, че танзанитът е зареден със силна положителна енергия и действа като мощен антидепресант. Наричат го "камък на новото начало" и "минералът на новия живот". Вярва се, че носи късмет и добра поличба за всеки следващ етап от спиралата на човешкото съществуване. Затова е предпочитан подарък при раждане на дете и се използва при изработка на годежни пръстени.
Бижута с танзанит носят много популярни личности по света, сред които са Кейт Мидълтън, Сара Джесика Паркър, Кати Пери и др. Твърди се, че пръстенът, който Джей Зи подарява на Бионсе за раждането на първото им дете, е именно с най-скъпия камък в света.
Много хора са убедени, че танзанитът тепърва ще добива популярност в страни като България, Румъния и Европа като цяло. Важно е да знаят обаче, че винаги трябва да се търси камък с доказан произход и необходимите сертификати за качество.

На снимките:


"Кралицата на Килиманджаро" съдържа танзанит, обграден с 913 брилянта


Обработката на всеки намерен къс трябва да е много внимателна и прецизна


Преди да станат част от бижута


Кейт Мидълтън е сред известните почитатели на синия минерал


За Елизабет Тейлър се правят безброй бижута от скъпоценния камък

Някои шедьоври на ювелирното изкуство 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 639

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 798

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 773

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 346

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ