19 Януари 2020неделя03:19 ч.

Владислав Горанов и Петър Андронов слушат изказването на управителя на БНБ Димитър Радев. Политици и банкери се обединиха около стремежа за бързо влизане на България в еврозоната

По-високи такси за обслужване на гише

Банковата ни система сред най-стабилните в Европа

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 619

Очакваме и в бъдеще увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски такси при електронното банкиране, като целта е клиентите да бъдат пренасочени към дигиталните банкови услуги, прогнозира председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов. Според него увеличението на банковите такси на национално равнище, което се забелязва напоследък, е в стремежа на търговските банки да компенсират намаляването на трансграничните такси. Както е известно, от 15 декември таксите за вътрешни и задгранични преводи в рамките на ЕС ще бъдат изравнени заради влизането в сила на нова евродиректива. Докладчик по нея бе евродепутата Ева Майдел. 

Петър Андронов посочи, че има ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16 на сто, което наред с ниските нива на безработицата е знак за стабилност. Банкерът посъветва хората да не теглят кредити само защото лихвите са ниски, а когато имат нужда от това.

Миналата година взехме решение да влезем в еврозоната и решението изглежда правилно от тази гледна точка сега. Шест банки бяха подложени на повторен преглед на качеството на активите и на стрес тестове. Ако се включат и малките банки, пак ще бъдем в десетката на най-добрите банки в Европа. С тези думи се обърна Петър Андронов към присъстващите на празника на банкера - Никулден.

Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред е 19% и е сред десетте най-добри в Европа. Делът на лошите кредити още е висок, но е само 7% - петият в Европа. Покритието на активите е сред деветте най-добри в Европа, а възвръщаемостта на капитала е осмата най-добра в Европа. Възвръщаемост на активите е 1,7% срещу 0,5% - втората най-добра в Европа", направи сравнение банкерът. 

Влизаме в чакалнята на еврозоната през април

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е възможно до края на април Българя да бъде приета в механизма ЕРМ 2, така наречената чакалня на еврозоната. Мнението си той заяви на празненство, организирано от банкери по повод професионалния им празник.

"Още малко работа имаме да свършим, но знаем какво точно трябва да свършим", каза Горанов в приветствието си. "Смятам, че нашият шанс да бъдем по-интегрирани в европейските финансови институции е голям. Да, те ни нямаха толкова доверие, но минахме през такъв тип тестове, които едва ли и техните системи биха издържали", каза финансовият министър. Управителят на БНБ Димитър Радев обяви на същото събитие, че не по-маловажно от влизането в структури на еврозоната е самият процес, свързан с полагането на усилия по приемането. По думите му идващата 2020 г. няма да е по-лесна за сектора.

Превалявания от дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 14

Почина болен от свински грип в Смолян

автор:Дума

visibility 695

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 265

Инцидент в Истанбул

автор:Дума

visibility 95

Русия против нов закон за образованието в Украйна

автор:Дума

visibility 134

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 108

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 526

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 651

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 511

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ