15 Август 2020събота22:06 ч.

Владислав Горанов и Петър Андронов слушат изказването на управителя на БНБ Димитър Радев. Политици и банкери се обединиха около стремежа за бързо влизане на България в еврозоната

По-високи такси за обслужване на гише

Банковата ни система сред най-стабилните в Европа

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 1070

Очакваме и в бъдеще увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски такси при електронното банкиране, като целта е клиентите да бъдат пренасочени към дигиталните банкови услуги, прогнозира председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов. Според него увеличението на банковите такси на национално равнище, което се забелязва напоследък, е в стремежа на търговските банки да компенсират намаляването на трансграничните такси. Както е известно, от 15 декември таксите за вътрешни и задгранични преводи в рамките на ЕС ще бъдат изравнени заради влизането в сила на нова евродиректива. Докладчик по нея бе евродепутата Ева Майдел. 

Петър Андронов посочи, че има ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16 на сто, което наред с ниските нива на безработицата е знак за стабилност. Банкерът посъветва хората да не теглят кредити само защото лихвите са ниски, а когато имат нужда от това.

Миналата година взехме решение да влезем в еврозоната и решението изглежда правилно от тази гледна точка сега. Шест банки бяха подложени на повторен преглед на качеството на активите и на стрес тестове. Ако се включат и малките банки, пак ще бъдем в десетката на най-добрите банки в Европа. С тези думи се обърна Петър Андронов към присъстващите на празника на банкера - Никулден.

Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред е 19% и е сред десетте най-добри в Европа. Делът на лошите кредити още е висок, но е само 7% - петият в Европа. Покритието на активите е сред деветте най-добри в Европа, а възвръщаемостта на капитала е осмата най-добра в Европа. Възвръщаемост на активите е 1,7% срещу 0,5% - втората най-добра в Европа", направи сравнение банкерът. 

Влизаме в чакалнята на еврозоната през април

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е възможно до края на април Българя да бъде приета в механизма ЕРМ 2, така наречената чакалня на еврозоната. Мнението си той заяви на празненство, организирано от банкери по повод професионалния им празник.

"Още малко работа имаме да свършим, но знаем какво точно трябва да свършим", каза Горанов в приветствието си. "Смятам, че нашият шанс да бъдем по-интегрирани в европейските финансови институции е голям. Да, те ни нямаха толкова доверие, но минахме през такъв тип тестове, които едва ли и техните системи биха издържали", каза финансовият министър. Управителят на БНБ Димитър Радев обяви на същото събитие, че не по-маловажно от влизането в структури на еврозоната е самият процес, свързан с полагането на усилия по приемането. По думите му идващата 2020 г. няма да е по-лесна за сектора.

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ