24 Февруари 2020понеделник17:15 ч.

Почетоха годишнината от раждането на Димитър Благоев в София

/ брой: 133

автор:Теодора Крумова

visibility 1122

Десетки столичани се събраха пред къщата, в която е живял и творил Димитър Благоев - Дядото в София, за да почетат 159-годишнината от рождението на вдъхновителя и учителя на организираното социалистическо движение в България.
Пламенно слово за живота и делото на Димитър Благоев произнесе членът на НС на БСП Юрий Асланов. Той определи Благоев като личност, за която думи на уважение могат да бъдат чути и отвъд границите на България, а следи от неговото теоретично и организационно наследство могат да бъдат открити в Русия, в Гърция, в Сърбия, в Словения, та чак до Латинска Америка.
Димитър Благоев е един от марксистките философи, уплътнил идеята за социализма с конкретна визия за бъдещето и убеждение, че социализмът няма да преживее дните си на социална приказка, а ще надживее времето си като реална и осъществима цел на общественото развитие, заяви Асланов.
Асланов подчерта, че в днешните смътни и размирни времена е по-нужно отвсякога да се обърнем към неговите философски думи и припомни виждането на Дядото за социалистическата идея: "Социализмът- това е мир, това е чиста и свята република, това е равенство между хората, това е любов и признателност към Русия. Но не бързайте да заключите, че ако англичанин, французин, германец или поляк ви отговори друго, той или не е социалист или е по-малко социалист от мене. Капитализмът има само една идея на и тя е всякъде по света - алчност и грабителство. Социализмът е силен като идея със своето универсално виждане за справедливосста, но той блести в умовете на човеците със своята местна оригиналност и национална идентичност".
Социологът призова да осмислим, да преосмислим, да оценим, да преоценим неговото идейно и теоретично наследство, за да го пресътворим в модерната му версия, да го преведем на езика на новите поколения, да го съотнесем към новите класи и новия характер на труда и обществени отношения. Той отбеляза, че причината днес социализмът да не се оглежда в одобрителния поглед на народа, се крие в това, че социалистите са забравили, че са такива.
Забравихме, че социалистическият идеал е принцип, който налага преди всичко честност и почтеност, безусловна вярност и преданост, безкорисност в името на народното добруване, а не личното партийно битие, заключи членът на НС на БСП.
След речта десетки граждани отдадоха почит към основателя на работническото движение у нас Димитър Благоев, като положиха цветя пред дома му.


Граждани поднесоха цветя в памет на основателя на организираното социалистическо движение в България
Автор: Благовеста Цветкова

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ