29 Май 2020петък04:19 ч.

Почетоха годишнината от раждането на Димитър Благоев в София

/ брой: 133

автор:Теодора Крумова

visibility 1201

Десетки столичани се събраха пред къщата, в която е живял и творил Димитър Благоев - Дядото в София, за да почетат 159-годишнината от рождението на вдъхновителя и учителя на организираното социалистическо движение в България.
Пламенно слово за живота и делото на Димитър Благоев произнесе членът на НС на БСП Юрий Асланов. Той определи Благоев като личност, за която думи на уважение могат да бъдат чути и отвъд границите на България, а следи от неговото теоретично и организационно наследство могат да бъдат открити в Русия, в Гърция, в Сърбия, в Словения, та чак до Латинска Америка.
Димитър Благоев е един от марксистките философи, уплътнил идеята за социализма с конкретна визия за бъдещето и убеждение, че социализмът няма да преживее дните си на социална приказка, а ще надживее времето си като реална и осъществима цел на общественото развитие, заяви Асланов.
Асланов подчерта, че в днешните смътни и размирни времена е по-нужно отвсякога да се обърнем към неговите философски думи и припомни виждането на Дядото за социалистическата идея: "Социализмът- това е мир, това е чиста и свята република, това е равенство между хората, това е любов и признателност към Русия. Но не бързайте да заключите, че ако англичанин, французин, германец или поляк ви отговори друго, той или не е социалист или е по-малко социалист от мене. Капитализмът има само една идея на и тя е всякъде по света - алчност и грабителство. Социализмът е силен като идея със своето универсално виждане за справедливосста, но той блести в умовете на човеците със своята местна оригиналност и национална идентичност".
Социологът призова да осмислим, да преосмислим, да оценим, да преоценим неговото идейно и теоретично наследство, за да го пресътворим в модерната му версия, да го преведем на езика на новите поколения, да го съотнесем към новите класи и новия характер на труда и обществени отношения. Той отбеляза, че причината днес социализмът да не се оглежда в одобрителния поглед на народа, се крие в това, че социалистите са забравили, че са такива.
Забравихме, че социалистическият идеал е принцип, който налага преди всичко честност и почтеност, безусловна вярност и преданост, безкорисност в името на народното добруване, а не личното партийно битие, заключи членът на НС на БСП.
След речта десетки граждани отдадоха почит към основателя на работническото движение у нас Димитър Благоев, като положиха цветя пред дома му.


Граждани поднесоха цветя в памет на основателя на организираното социалистическо движение в България
Автор: Благовеста Цветкова

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ