19 Септември 2019четвъртък12:28 ч.

Почетоха годишнината от раждането на Димитър Благоев в София

/ брой: 133

автор:Теодора Крумова

visibility 973

Десетки столичани се събраха пред къщата, в която е живял и творил Димитър Благоев - Дядото в София, за да почетат 159-годишнината от рождението на вдъхновителя и учителя на организираното социалистическо движение в България.
Пламенно слово за живота и делото на Димитър Благоев произнесе членът на НС на БСП Юрий Асланов. Той определи Благоев като личност, за която думи на уважение могат да бъдат чути и отвъд границите на България, а следи от неговото теоретично и организационно наследство могат да бъдат открити в Русия, в Гърция, в Сърбия, в Словения, та чак до Латинска Америка.
Димитър Благоев е един от марксистките философи, уплътнил идеята за социализма с конкретна визия за бъдещето и убеждение, че социализмът няма да преживее дните си на социална приказка, а ще надживее времето си като реална и осъществима цел на общественото развитие, заяви Асланов.
Асланов подчерта, че в днешните смътни и размирни времена е по-нужно отвсякога да се обърнем към неговите философски думи и припомни виждането на Дядото за социалистическата идея: "Социализмът- това е мир, това е чиста и свята република, това е равенство между хората, това е любов и признателност към Русия. Но не бързайте да заключите, че ако англичанин, французин, германец или поляк ви отговори друго, той или не е социалист или е по-малко социалист от мене. Капитализмът има само една идея на и тя е всякъде по света - алчност и грабителство. Социализмът е силен като идея със своето универсално виждане за справедливосста, но той блести в умовете на човеците със своята местна оригиналност и национална идентичност".
Социологът призова да осмислим, да преосмислим, да оценим, да преоценим неговото идейно и теоретично наследство, за да го пресътворим в модерната му версия, да го преведем на езика на новите поколения, да го съотнесем към новите класи и новия характер на труда и обществени отношения. Той отбеляза, че причината днес социализмът да не се оглежда в одобрителния поглед на народа, се крие в това, че социалистите са забравили, че са такива.
Забравихме, че социалистическият идеал е принцип, който налага преди всичко честност и почтеност, безусловна вярност и преданост, безкорисност в името на народното добруване, а не личното партийно битие, заключи членът на НС на БСП.
След речта десетки граждани отдадоха почит към основателя на работническото движение у нас Димитър Благоев, като положиха цветя пред дома му.


Граждани поднесоха цветя в памет на основателя на организираното социалистическо движение в България
Автор: Благовеста Цветкова

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 75

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 65

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 153

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ