20 Септември 2019петък18:07 ч.

Под прага на бедността в България са над 1,5 млн. души

Управляващите готвят приватизация на общинските и държавните болници, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 139

автор:Теодора Крумова

visibility 961

Над един милион и половина души в България живеят под линията на бедност, която е 286 лв., показва статистиката. Това съобщи проф. Катя Владимирова на конференция на тема "Солидарно общество и борбата с неравенствата". Дискусията беше организирана от фондациите "Солидарно общество" и "Фридрих Еберт". Владимирова допълни, че най-засегнатата социална група са младежите до 17 г. - над 336 хил. души.
Разликата в доходите между най-бедната и най-богатата група в обществото е над 6 пъти, показват изчисленията на университетската преподавателка. Делът на живеещите в бедност или социално изключване заема стряскащите 49,3%. През 1989 г. е отчетен най-ниският коефициент на бедност досега, но след годините на прехода се наблюдава тенденция на значително нарастване на неравенствата в страната. Най-нисък индекс имат държавите от Северна Европа, както и бивши социалистически страни като Чехия, Словения и Словакия. В България, Румъния и Испания пък се наблюдава силно финансово разслоение. Според проф. Владимирова тези тенденции могат да бъдат обяснени с провала на неолибералния модел, а така желаната промяна за Европа могат да донесат единствено левите партии.
Доц. Добрин Канев обясни губещите позиции на социалдемокрацията в Европа през последните години с предприетите реформи, отклоняващи се от нейните ценности. Изводът обаче е, че където дълги години социалдемокрацията управлява, като например скандинавските страни, социалното равенство се запазва в голяма степен чрез социално балансирана политика, допълни той.
Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова представи политиките на левицата за преодоляване на неравенствата в България.
По всяка ключова тема БСП предлага алтернатива, заяви Нинова и допълни, че не е справедливо цената на кризата да се плаща от най-бедните. За повишаване на доходите и борба с безработицата БСП настоява за въвеждането на прогресивно подоходно облагане, повишаване на вноските за безработица, ранно пенсиониране за хората, на които не достигат 2 г. трудов стаж. Левицата ще внесе алтернативен законопроект за образованието, който включва дуално образование и платени стажове, които да бъдат признати за трудов стаж, и се противопоставя на желанието на управляващото мнозинство държавата да финансира частните училища. Нинова бе категорична, че БСП не подкрепя частното здравеопазване, въведено от министър Москов, и готовността на управляващото мнозинство за приватизация на общинските и държавни болници, което отново ще рефлектира върху хората с ниски доходи.
Готвеното увеличение на цената на тока за бизнеса също ще засегне гражданите, тъй като няма как да не се отрази на стоките и услугите, заключи Нинова.
Заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев изрази нуждата от реиндустриализация на икономиката и въвеждане на държавен капитализъм, при който държавата да бъде фактор за създаване на национално отговорен капитал.
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 362

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 269

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 196

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ