09 Юли 2020четвъртък08:10 ч.

Подслушващи и подслушвани

/ брой: 253

автор:Георги Готев

visibility 2826

Няколко поуки от световния скандал:
Виждаме как нормалните държави подслушват чужди политици, а не своите. У нас държавата отделя сто милиона за сересета, но дори и един процент от "оперативно интересните" лица не достигат до съдилищата.
Щом така масово се подслушва, би ми се искало България също да подслушва чужди политици, например премиера и президента на Турция, на Македония, на Русия. Ама не вярвам да може да го направи.
Подслушват великите сили. Макар че нашите политици няма нужда да ги подслушват, те сами тичат по посолствата да разнасят информация и да се правят на интересни. Доста наши политици са чужди шпиони или поне доносници.
България обезвреди своите разузнавачи, те бяха орезилени като агенти на Държавна сигурност. Сами ли го направихме, или ни подхлъзнаха чуждите служби е друг въпрос.
В същото време на важни хора у нас, за които имам сериозни подозрения, че са чужди агенти, им скриха досиетата. Някои стигнаха много високо в йерархията.
Сталин е казвал, че проверката е висша степен на доверие. Грубо е да се обвинят САЩ в сталинизъм, но е политически коректно да се каже, че подслушването и шпионажът са всъщност мерки за укрепване на доверието и сигурността.
Страните от ЕС се правят на ощипани госпожици. Има и известна доза завист, че САЩ имат техническата възможност да ги шпионират, а обратното изобщо не е сигурно.
Подслушват ли се съюзници? Разбира се, че да. Това на мен лично ми е известно, имам такива данни. Само че подслушва големият брат, малкият не иска или не може, или няма право. Защото съюзници не се подслушват.
Масовото подслушване създава психоза, от която страда журналистическата професия. Вече никой сериозен източник не смее да използва телефон или имейл за връзка с журналист.
И без американците всяко нещо, което е на електронен носител, един ден ще види бял свят. Доказаха го Уикилийкс и Асанж, АНС-лийкс и Сноудън, Офшорлийкс, изтеклата конфиденциална информация от фейсбук, която разведе сума семейства. И също българските сересета от сериала "Ало, Ваньо". Всевъзможни лични данни, за незаконни доходи, за укриване на данъци и офшорни банкови сметки, за извънбрачни връзки само чакат да се появят на бял свят. Телефонът на всеки може да бъде заразен с есемес и шпиониран. Софтуерът струва 100 долара. Всеки може да бъде шантажиран.
Ако имате тайна информация да съобщите някому, не пишете есемеси или имейли. По старомоден начин, срещнете се в някоя градинка.
Някои национални особености. Тайните на много държави станаха известни, но не и на Русия. Там знаят как да пазят тайни и изглежда избягват да използват компютри. Ако ми се иска да надникна в някой архив да науча повече за България, това е руският архив, разбира се.
Албанската мафия е много жилава, защото очевидно вечно недостигат подслушвачи с албанска филология.
И някои нетрадиционни мисли на тема подслушването:
Всички съчувстват на подслушваните. Поставете се на мястото на подслушващия. Слуша човекът, някъде в щата Алабама, какви ги говори по джиесема си например Бойко Борисов. Работата на боклукджиите сигурно е по-хигиенична от тази. Дано плащат на тези хора вредни за труд.
Американците знаят достатъчно бакии за всеки от "политическия елит", за да го държат в подчинение. Подслушанието води до послушание.
Имало списък на 35-те държавни лидери, чиито номера на джиесем висш служител от американската администация предал на Националната агенция за сигурност. Но ако обявят списъка и ако Борисов го няма, няма ли да се обиди?
Да те подслушват е престижно, значи нещо от тебе зависи или поне, че такова впечатление си създал.
Но чудя се: има ли смъсъл да подслушваш в държава, в която политиците са податливи на колективна лудост? В която оскотяли от мизерия граждани си харизват децата в съседни страни? И в която продадоха паметника на най-великия национален герой за старо желязо?
Щом американските данъкоплатци имат пари за харчене, вместо да ни подслушват, нека техният Конгрес прояви разбиране и гласува да ни назначат психиатър. Нека ни помогнат, все пак сме съюзници.

 

Страшно е. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 50

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Хиляди протестираха за чиста природа

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 351

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 148

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 226

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ