09 Декември 2022петък00:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Книгата

Поезия, къс разказ и... човещина

/ брой: 215

автор:Георги Драмбозов

visibility 19

Георги ДРАМБОЗОВ


Ще ви кажа нещо за поета и разказвача Николай Дойнов, но без да забравям, обещавам ви, за човещината му, за социалната му неполитическа ангажираност като председател на Съюза на народните читалища, за разностранните интереси на несъмнения му интелект, за чисто човешките му проявления като гражданин и творец. Но сега и преди всичко - за твореца!

Познавам Николай, по-скоро неговото творчество, когато то искреше по страниците на "Средношколско знаме", "Родна реч" и "Пулс". Още в края на седемдесетте и през осемдесетте години на миналия век беше дадена неговата категорична заявка като талантлив млад поет. Той впечатли тогавашната, според мен - по-многобройна от днес, даже по-екзалтирана, четяща публика с метафоричната образност на своето лирическо мислене, с афористичността и лаконичността на строфата, с начина на пресъздаване на чувствата. И тъй като за поезията на Николай ще си говорим вероятно и при следващата му книга, вече със стихове, разгръщам отново, след като съм прочел на един дъх, сборника с разкази "Относно: черната дупка в сърцата ни". 

Този сборник е един вид продължение на книгата "Разкази на пчелите за мен. Небесна механика", която преди три години намери своята ласкава критика и отново беше плод на Книгоиздателска къща "Труд". Ще цитирам майстора на съвременна художествена проза Румен Денев, който пише, че Дойнов създава своите къси разкази по законите на разказваческото изкуство, но тъй като е и изключителен поет, в тях присъства и лирическа оцветеност, която е ненатрапчива и с мярка...

Да си призная, някои от разказите вече бях чул, когато самият автор ги прочете в столичното кино "Влайкова" или, иначе казано, в читалище "Антон Страшимиров" на "Иван Асен" 11. Николай четеше артистично непринудено, а неговите, наистина къси и в пространството, и във времето, разкази вълнуваха до висок градус хората в залата. Значението на един внезапен, но убедителен, финал на разказа го прави по-убедителен даже от поантата в мерена реч. 

Той, Николай Дойнов, е одарен от Бога да съзира и отразява художествено всичко онова, което се случва, простичко и неотстъпно, в сивия ни живот. Независимо от пределно късия размер на неговите разкази, той съумява с малко думи да извайва образи, които остават в читателското съзнание по-дълго, отколкото сме си представяли. Късият разказ! Като при всеки отзив, спазвам традицията и накъсо изброявам онова, което впечатли лиричната ми душица на застаряващ поет: "Бензин", "Министър", "Учителка", "Плаж", "Да спасиш мяу", "Дъртаци", "Потниче", "Русалка", "Майстор"... Боже мой! Всеки може да преброи от 1 до 21! Толкова са разказите в книгата на Николай Дойнов, толкова от тях харесах!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

НАП отчете 60% ръст на сайтовете за залози

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239

Прогнозират 10-15% поскъпване на газа през март

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 239

Хванаха 104 финансови мулета

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 239

Потребителите в ЕС очакват инфлация и безработица

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

Виктор Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Гринър

автор:Дума

visibility 912

Жена загина при наводнения в Лисабон след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 292

Стачка в "Ню Йорк Таймс"

автор:Дума

visibility 295

На светло, в сянката

автор:Евгени Гаврилов

visibility 209

/ брой: 239

Европа срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 239

Девалвация на родното образование

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 239

Как 8 декември става студентски празник

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ