23 Ноември 2020понеделник19:04 ч.

Критика

Поезия със силно родолюбиво и човешко дихание

/ брой: 248

автор:Продрум Димов

visibility 1491

Досегашните литературни изяви на Марина Матеева я открояват като авторка с безспорно дарование, с тънка наблюдателност и удивителна чувствителност, с които улавя, анализира и претворява в силни художествени образи и картини сложната гама от взаимоотношения на човека с природата и обществото. Паралелно с това стиховете й се отличават не само със завидната си образност, но и с дълбокия си лиризъм, възрожденско родолюбие, младежка романтика и завладяващо преклонение по вазовски пред красотата и обаянието на българската природа.

Подобна идейно-тематична насоченост минава като червена нишка и през новата й стихосбирка "Шепотът зелен на необята". В него стиховете са обособени в пет основни цикъла, които разкриват както разнообразието в сюжетно-емоционалния свят на авторката, така и общото, обединяващото, значимото в нейния творчески и човешки натюрел. Първият е назован "Огнище" и това никак не е случайно, но той неусетно се прелива като чувственост и преживяване със следващите - "Цвят на векове", "Есенни прагове", "Неизбежности" и "Сезони".

Още в първите й стихове обаче заживяваме с усещането, че поетесата ни отвежда с нескрит пиетет към здравите корени на народния бит. Пред погледа на читателя оживяват непомръкващи светлите образи на дядо и баба на село, тяхната възрожденска привързаност към родна стряха, земя и героично минало, неугасващата сроденост и обич към отечеството. На не по-нисък пиедестал авторката поставя и ролята, мястото на родителите й в нравственото и духовното й израстване като пълноценен човек и българин. 

Истинска болка обаче ни обзема, когато се докоснем до тягостния свят на стихотворението й "Февруари". Днешното коварно време се е разправило жестоко с някогашното цветущо българско село. Подобен потискащ реквием звучи убийствено и в "Януари", "Залез", "Балада за несбъднатата жътва" и др.

Имам чувството, че си поемаме поне за малко отморителен дъх, когато започнем да общуваме със стиховете й от цикъла "Цвят на векове". Читателят наистина си отдъхва в свежия и отморяващ "Дъжд в Родопа". Поетесата се прекланя пред красотата и обаянието на родната природа. Стиховете на Марина в този цикъл направо ни потапят в светъл, бодър, ефирен свят, в който всичко възкръсва за любов и живот.

В цикъла й "Есенни прагове" стиховете й имат подчертан носталгичен характер. Ведрото настроение отстъпва на горестта и тъгата по безвъзвратно отлетялото минало. Разочарованията, огорченията, егоизмът, отчаянието и бездушието, от които се задъхва днешното ни комерсиално време, нахлуват вероломно и в нейния чист душевен и поетичен свят. Поетесата недоумява защо сме чужди за болката.

Защо много често отвръщаме поглед,

а тя се лекува понякога с дума добра,

защо безмълвно край чуждата скръб се промъкваме,

а устните ни са напукани като кора.

                ("Следвремие")

Марина Матеева страда и более за унизителната участ на съвременното ни общество, станало безнаказано жертва на ненаситния хищен капитал. Именно това обяснява и респектиращото присъствие на социално-гражданските мотиви в нейното поетическо творчество. Затова трябва да гледаме и чуваме като зов за помощ и гневен протест стихотворенията й "Спасение", "Жива е пътеката", "Есенни цветя", "Звук" и др.

В трудно поносимите социално-психологически условия на днешната нелицеприятна действителност авторката търси избавлението в красивите и стоплящи преживявания на спасителния интимен свят на човека. Любовната лирика на Марина Матеева впечатлява не само с драматизма, съмненията, колебанията, възходите и спадовете на интимните преживелици, но и с тяхното съжителство в хармония с живописния рисунък на природата.

Неизбежните размисли от настъпването на неумолимия житейски залез са намерили място в цикъла й "Сезони". Своеобразен синтез на тъжните си преживявания, подсказани от есента, която ни напомня, че краят наближава, авторката ни поднася в стихотворението "Начало". Подобно минорно звучене откриваме и в други нейни творби. Макар че по природа поетесата носи много романтика, която умело вплита в канавата на поетичната си тъкан. Да не говорим за обичта й към хората, на които посвещава своя поетичен талант.

Здравният министър поиска локдаун за три седмици

автор:Дума

visibility 208

България е на 11-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

автор:Дума

visibility 76

На "Промахон" проверяват всички шофьори с бързи тестове

автор:Дума

visibility 70

От 2021 богатите в Русия с по-големи данъци

автор:Дума

visibility 81

Властта оскъпи бързите кредити

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 223

Парламентът одобри 10-годишна давност за дългове

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 223

Проучване: Пакетираните сандвичи са пълни с химия

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 223

ОТ 2021 г.: До 6 месеца без виза във Великобритания

автор:Дума

visibility 105

СЗО:Има спад на заболеваемостта от Covid-19 в ЕС

автор:Дума

visibility 119

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 162

Носталгията като бъдеще

автор:Христо Георгиев

visibility 346

/ брой: 223

За концесиите вината е на властта, не на фирмите

автор:Велиана Христова

visibility 471

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ