08 Август 2020събота08:55 ч.

Мисия Брюксел

Похвално слово за българското овчедушие

/ брой: 283

автор:Георги Готев

visibility 1849

Има ирония в заглавието, но не много. Българското овчедушие върши работа. Ако бяхме горд народ, нямаше да сме нито в ЕС, нито никъде. В стила на многоуважаемия Димитри Иванов казвам "край на резюмето".
Когато гледам разни държави как се препъват пред условията за приближаване до ЕС, ми идват разни мисли. Гордите сърби не могат да си прежалят Косово, което загубиха безвъзвратно през 1999 г. Голямата държава Украйна не може да се съгласи, че ЕС й се намесва за "газовата принцеса" Юлия Тимошенко. Малката държава Македония пък я тресе грандомания, изискваща спешна психиатрична интервенция. И какво? Стоят си самички, далече от европейското семейство. Не че европейското семейство е особено за препоръчване напоследък, но това е отделна тема.
България е съвсем различен случай. Имаше период, в който от ЕС ни бяха натиснали да подпишем, че ще закрием трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" като условие за запазване на европейската перспектива. Как мислите, че биха постъпили сърбите в подобна ситуация? Блоковете и досега щяха да си работят, но държавата нямаше да е в ЕС.
Преди епизода с АЕЦ, който се разигра през септември 2002 г., голямото навеждане беше през вече споменататата 1999 г. и въздушната война на НАТО. Въпреки категоричните сондажи на общественото мнение, според които българите масово се противопоставяха на войната срещу съседната страна, България си "даде небето" на НАТО. Иван Костов лъжеше, че не сме дали небето, а пък аз случайно бях в НАТО и простодушно попитах говорителя им Джейми Шей: Даде ли България небето? "Много благодарим на България", каза Джейми. Даваха ни по СиЕнЕн, така че на следващия ден всички български вестници излязоха със сходни заглавия: "НАТО ни благодари за небето". У нас настъпи объркване, но жестът на София беше високо оценен. Лично Тони Блеър се ангажира да бъдем възнаградени и това наистина стана с членството в НАТО и по-късно в ЕС.
Великобритания наистина беше страната, която най-много искаше членството на България и Румъния. Не защото много ни харесват, а защото винаги са искали да превърнат ЕС в разводнена общност на ужасно разнородни държави, като по този начин торпилират плановете за по-голяма интеграция. Спорно е дали са постигнали целта си, но във всеки случай и на тях не им се иска повече разширяване.
Но по онова време в ЕС имаше ръководители, които изобщо не си представяха, че български или румънски премиер ще седне в рамките на техния живот на масата на лидерите на ЕС. Те бяха сигурни, че "Козлодуй" е идеалният препъникамък.
Хубаво обаче на 1 октомври 2002 г. бях в Брюксел и разговарях с официални представители на Еврокомисията. Радостта им беше толкова голяма, че те ме поздравиха (мен, журналиста, който защитаваше "Козлодуй"), със "смелото решение" на кабинета "Сакскобургготски" да закрие двата реактора. Соломон Паси беше свършил тази работа. Обадих се на колегите в София, там никой не знаеше за подобно решение. Написах всичко това във в. "Сега", съдето работех тогава, то стана заглавие на първа страница. Президентът Георги Първанов пристигна в Брюксел на 2 октомври 2002 г. за среща с тогавашния шеф на Еврокомисията Романо Проди. Когато ме видя, ми каза - "Прочетох". Беше научил от вестника, че блоковете са отписани, защото правителството не го беше информирало. Час по-късно и Проди благодари на държавния глава за "смелото решение" пред множество смаяни журналисти.
Има доста ирония в политиката. Първанов беше против войната в Ирак, макар че беше главнокомандващ. Преди това той обра позитивите от членстото в НАТО на срещата на върха в Прага през ноември 2002 г.
Тези дни пък Бойко Борисов беше във Вашингтон. Въпреки всички прелести, които прочетохме за него от грамите на посланик Байърли, изтекли в Уикилийкс, Обама каза, че в негово лице САЩ виждат особено ценен съюзник. За всички, които са се впечатлили от това, препоръчвам да гледат и да разпространяват този видеоклип на датската телевизия, който показва от ясно по-ясно, че Борисов просто е получил дежурните похвали, с които президентът на САЩ черпи гостите си (http://www.youtube.com/watch?v=erYpXzE9Pxs).
Накратко ще го преразкажа: В монтаж от видеоматериали на Белия дом, направен от датската телевизия, Обама казва на всевъзможни лидери, че те са "най-важният съюзник на САЩ". Жена ми и дъщеря ми много се смяха, когато им го показах.
И все пак ние сме в ЕС, в НАТО, а съседите ни - сърби и македонци, по различни причини, са на светлинни години разстояние. Сравнително неотдавна те бяха Югославия - могъща необвързана държава, която беше убедена, че вечно ще ни превъзхожда.
Няма страна, по-подходяща от България, да каже на сърби и македонци истината в очите. Братя, не е прилично да искаш да влезеш облечен в клуб на нудисти. Щом искаш да си вътре, сваляй гащите и мисли позитивно!

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 172

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 173

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 307

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 556

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1026

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ