27 Септември 2020неделя17:43 ч.

Показаха 200 работи на Вадим Лазаркевич

/ брой: 77

автор:Христо Христов

visibility 193

200 творби на един от най-добрите илюстратори на детски книги у нас, роденият през 1895 г. в украинското селце Белая Церков, Вадим Лазаркевич може да бъдат видени в старозагорския исторически музей.
Експозицията под наслов "Приказки безкрай... познатия и непознатия Вадим Лазаркевич" включва и 15 напълно непознати за широката общественост рисунки на автора, който е илюстрирал на практика всички родни приказници. Сред тях са Асен Разцветников, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Дора Габе, Леда Милева, Добри Немиров, Владимир Русалиев.
Инициативата е съвместно начинание на музейни специалисти, библиотеките "Захарий Княжевски" и "Родина", кукления театър и галерия "Вик" в Града на липите.
Вадим Лазаркевич е роден в семейството на артилерийския поручик Вадим Константинович и музикантката Екатерина Петровна. Учил е в Петербургската художествена академия при професорите Николай Самошин и Павел Чистяков, както и в частната школа на Я. С. Голдблат, но не успява да се дипломира заради началото на Първата световна война. През 1920 г. се озовава в България и започва като илюстратор в издателство "Хемус". Първата му известна илюстрация е за списание "Светулка", чийто издател по онова време е Елин Пелин. Продължава да твори до последния си ден през 1963 г., като е илюстрирал почти всички преводни детски книги на автори като Александър Пушкин, Вилхелм Хауф, Майн Рид, Ръдиард Киплинг, Ханс Кристиан Андерсен, Хенрик Сенкевич.

Катастрофа край Бургас, три тира се удариха

автор:Дума

visibility 26

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 127

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 165

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 182

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 7

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 147

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1769

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 654

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ