25 Октомври 2020неделя14:00 ч.

Политически матрьошки

/ брой: 60

автор:Георги Готев

visibility 48899

Матрьошката е разглобяваща се дървена кукла, в която по-малките приличат на по-големите, но понякога поднасят изненади. Напоследък туристите предпочитат политически матрьошки - например първата кукла е Путин, втората Елцин, третата Горбачов и т.н до Сталин и Ленин. Има и матрьошки с Путин и Медведев. Отваряш Медведев, намираш Путин, отваряш Путин, намираш Медведев и т.н.. Има матрьошки и с Джордж Буш, Бин Ладен, Кадафи и Саддам Хюсеин...
Ето една голяма кукла, която прилича на Путин. Много българи, и особено левицата, която е част от управлението, одобряват действията му в Украйна. Логиката е:
* Украйна си е руска. Не е важно, че е имала кратка независима история, по-значими са дълбоките отношения, установени, когато тя е била част от една и съща могъща държава с Русия.
* Крим е населен предимно с руснаци. Значи е руски. Няма нищо по-нормално от това населението на Крим да гласува присъединяването на този регион към майка Русия. Нека Крим бъде откъснат от Украйна и върнат на майката Русия.
* Украйна, или по-точно нейното правителство, не се отнася добре към Русия. То вече даде да се разбере, че няма да третира руския език като равноправен в училище. Украинският национализъм граничи с фашизъм. Справка - почитателите на Бандера. Борбата на Русия е борба за истинската вяра, за истинските ценности.
Да отворим обаче втората матрьошка. Първа изненада: тя прилича на Ердоган...
* България си е турска. Не е толкова важно, че е имала кратка независима история, по-важни са дълбоките отношения, установени, когато тя е била част от една и съща могъща държава с Османската империя.
* Районите на Кърджали, Разград са населени предимно с турци. Значи са турски. Няма нищо по-нормално от това населението да гласува присъединяването на този регион към майка Турция. Нека тези региони бъдат откъснати от България и върнати на майката Турция.
* България не се отнася добре към Турция. Тя вече даде да се разбере, че няма да третира турския език като равноправен в училище. Българският национализъм граничи с фашизъм. Справка - почитателите на Сидеров. Борбата на Турция е борба за истинската вяра, за истинските ценности.
Трета матрьошка прилича на Вигенин, най-ангажирания с украинската тема представител на българското правителство, който неотдавна посети Украйна и бе критикуван за това от свои другари в БСП:
* България формално e член на ЕС и НАТО, но всъщност е зависима от Русия. Затова не сме длъжни да се придържаме към позицията на ЕС, който осъжда агресията на Русия в Крим, настоява за преговори и деескалация, и при липса на такива ще наложи санкции на Русия.
* Посещението на Вигенин в Украйна е голяма грешка, солова акция, която говори за политическата му незрялост. МВнР няма право да взема външнополитически решения. Новата украинска власт прие закон, лишаващ българското малцинство от правото да използва своя език.
* Щом косоварите гласуват независимост и САЩ подкрепиха независима косоварска държава напук на международното право, защо това да не важи и за Крим?
Четвъртата матрьошка уж прилича на третата, но всъщност е доста по-различна:
* България е член на ЕС и НАТО, който трудно намира място в тях, но лесно си разваля отношенията с Русия. И понеже гузен негонен бяга, затова и се страхува от евентуални контрамерки.
* Правилно Вигенин отиде в Украйна, подкрепи нейния суверенитет и заяви, че България няма да признае референдума в Крим. Важно беше, че той поздрави и.д. президента Александър Турчинов за това, че отказа да подпише закона за държавната езикова политика в Украйна.
* Два пъти зло не прави един път добро.
Петата матрьошка е за знамето:
* Огромната част от украинците виждат в ЕС защитник на ценности, виждат в него солидарност, морална опора. Те дават надежда на ЕС, дават му вяра в собствените му сили. Украинците развяват знамето на ЕС като свое.
Шестата прилича на нея, но не съвсем:
* Огромната част от българите виждат в ЕС кьорсофра. Те усърдно допринасят за липсата на солидарност в него. Българите развяват знамето на ЕС по същия начин, както някога развяваха съветското.
Нека всеки избере каквато матрьошка си иска. На мен последената, най-малката, ми е любимата. Тя казва:
* Българската външна политика е ясна, принципна и последователна.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ