02 Март 2024събота19:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Политиката е неотделима от ценностите

/ брой: 108

автор:Камелия Базова

visibility 216

"След Командира, Царя и Пожарникаря в гримьорните и зад кулисите кипи трескава дейност. Публиката е в трепетно очакване. Идва времето кукловодите да извадят на сцената нов спасител. Зад кулисите вече наднича Шутът". Това е цитат от книгата на Калин Тодоров "Зад завесата на прехода". И така - какво е политиката, от която дори и да не се интересуваме, тя задължително се интересува от нас?
Феноменът на политическото възниква от преминаването на племената към заседнал начин на живот - процес, довел до образуването на селища и населени места. Ето защо и политологията е древна наука, за чиито основатели се смятат Платон и Аристотел. Нейната проява е свързана със създаването на публичната власт като най-важен белег на държавна организация. Ако в древността се образуват държавни организации на базата на племето, народността, по-късно - в зората на Новото време, се развиват национални държави, а днес тече формиране на наднационални общности в лицето на ЕС например.
Основната база на политиката е обществото като цяло, като система от свързани структурни елементи. Политиката е трайна вътрешна организация на основните елементи, съставляващи обществото - индивиди, семейство, социални групи, нации. Ролята на политиката е решаването на социалните проблеми от името на по-общ, обществен, държавен или общочовешки интерес, като при това се налага съгласувано действие и поведение на хората, за да се постигне съгласие при наличието на противоречиви интереси. Но за да се гарантира изпълнението на това общо съгласие, е нужна санкция от по-висш порядък - в тази роля влизат същинските елементи на политическата структура в лицето на държавата и нейните институции, въплътени в силата на закона. Той е център на политическата власт, съдържащ в себе си обективната възможност за прилагане на общата воля чрез юридически и правни норми.
Социалните противоречия и конфликти, за чието решаване е необходима намесата на политиката, извират от същността на човешката природа, от потребностите и интересите. За да удовлетвори своите интереси, човек ги формулира в цели, а целите организира в действия. Но постигането на тези цели не зависи само от индивидуалните усилия. Пред човека често се изправя непреодолимата преграда на социалното противоречие между хората и природата и между самите хора. Противоречието между интереса и възможността той да бъде удовлетворен поражда социалния проблем. Според проф. Минчо Семов съществено значение за политиката имат три групи социални проблеми - материалните, духовните и творческите, които са проблеми на интелигенцията, а тя има водещо значение в качеството си на източник на човешкото познание.
Политиката е съвместно дело по управление на човешкото общежитие и в нея изконно трябва да съществуват ценностите, философията - затова има и политически идеологии (ляво-дясно-център), в които са залегнали визии за бъдещето на обществото. Т.е. политиката в дълбокия си смисъл е неотделима от ценностите. Когато тя се превръща в средство за лично забогатяване, в оръжие на егоизъм, в борба за финансови, икономически и прочие облаги, страда цялото общество.
Известна е книгата "Владетелят" на италианския философ, дипломат и политик от епохата на Ренесанса, заемал висши държавни длъжности във Флорентинската република, Макиавели. Оттук произлиза и нарицателното "макиавелизъм" като символ за безскрупулни политици, за неморално политическо поведение, което според Макиавели е нещо нормално в политическия живот. Мнозина ще подкрепят макиавелизма и ще кажат, че в политиката няма ценности, има само интереси. Точно това разбиране доведе до нещата, на които сме свидетели днес - и в национален, и в световен мащаб.
Не е ли време за възраждане на политиката, за нейното ценностно и духовно претворяване и прекрояване. Настана времето за истинско разбиране на политиката, за ценностно Възраждане. Няма ли морал, няма ли ценности, всичко е загубено. Истинският политик трябва да бъде преди всичко духовно и ценностно извисен човек. Точно това липсва в България, липсва и по целия свят. Нужен е морален, ценностен, духовен катарзис. Всичко опира до съвестта и до сърцето!

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 544

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 602

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 538

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ