27 Май 2022петък22:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Срещи

Политологът Борис Попиванов: Всичко е фарс

ГЕРБ не може да предложи друг път за развитие на страната

/ брой: 2

автор:Зорница Веселинова

visibility 2838

Борис Попиванов е учил в Първа английска езикова гимназия в София.  Завършил политология в СУ "Св. Климент Охридски", профил политическа теория и политически процес. Автор на изследването "Новият избирател", а така също и на статии в областта на политологията в сп. "Наука", "Ново време", "Списание на БАН". Спечелил първа награда в Третия национален конкурс за есе "Цветан Стоянов" през 2005. Доцент по политически науки в Алма Матер.

"Има скрити съуправляващи в лицето на ДПС, което се опитва да извлече максимална полза от политическата игра."

""Визия за България" е много силен документ. Силни и добре аргументирани са идеите как да се управлява."

- Какъв бе политическият театър в България през 2018, г-н Попиванов?

- Политическият театър в България през 2018 беше доста пошъл, примитивен, елементарен, бих казал даже обиден за нивото на публиката. Българите са умни и интелигентни, те много добре разбират какво става в държавата ни. Видяхме не просто скандали, видяхме не само евтини театрални обрати, видяхме не само неудачни кулминации на политически събития, които доста принизяваха качеството на пиесата, но и език, който не съответства на една сериозна политическа действителност. Взаимоотношенията между актьорите бяха гарнирани с доста по-ниски страсти от тези, които обикновено наблюдаваме. Основното усилие на водещите актьори от управляващата трупа бе да обяснят на публиката, че това е единственият театър, който в момента показва спектакъл, и дори да се опитат да излязат от залата, палтата вече са им ги скрили и ще трябва да излязат на студа, където вече ги чакат едни много лоши актьори със страшно неприятни намерения. Това бе спектакъл,  режисиран от страха.

- Ние помним, че предишните два спектакъла - от 2009 и 2014 г., поне бяха логични, бяха афиширани с някакви идеи за реформи, с някакви идеи за промени. А в този такива идеи липсват. 

- От самото начало на този спектакъл е ясно, че целта е една: оцеляване и продължаване на агонията до максимално допустимия й край.  

- Как се представиха основните играчи в българския политически театър през 2018? 

- Има доста важен въпрос: кои са управляващите? Опозицията е ясна - БСП. Но ми е трудно да отговоря кои са управляващите. От една страна, имаме коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Но има и скрити съуправляващи в лицето на ДПС. Казвам съуправляващи, защото ако погледнем гласуването в парламента, ще се убедим, че в ключови моменти по повод важни закони и в критични моменти по повод разтърсвания във властта, ДПС е подкрепяло управляващите и в замяна на това е получавало своето. Почти всички важни законопроекти, които ДПС е предлагало, са одобрявани предимно от ГЕРБ. Ако потърсим някъде в купата сено иглата на опозиционността на ДПС, ще намерим само двата вота на недоверие. 

- Как ще коментирате "гениалното" предложение на Ахмед Доган да се състави програмно правителство? Това не е ли начин да се избегнат предсрочни парламентарни избори?

- ДПС е йерархична партия, в която никой не би могъл да има последователни и сериозни политически разминавания с почетния председател Ахмед Доган. В случая с "гениалната идея", която споменахте, той играе лошото ченге, а председателят Мустафа Карадайъ - доброто. Карадайъ казва: предсрочните избори са неизбежни, управлението е напълно провалено. Ахмед Доган твърди обратното: програмен кабинет, обединение около национални каузи. Колкото и различно да изглеждат тези две опции, те са дилемата, пред която ДПС се опитва да постави властта. ГЕРБ трябва да избира: или да бъде вкарано в ситуация на програмен кабинет, в който ще загуби изцяло своята легитимност на партия, която не влиза в съглашения, която носи ясна отговорност за властта и т.н., или да отиде на предсрочни избори. А ГЕРБ не желае такива избори. Тоест ДПС притиска ГЕРБ до стената,за да извлече максимална полза от тази политическа игра. 

- Мнението ви за комедиантите, т.е. патриотите?

- Техният театър беше най-много пред очите ни, най-много внимание отделихме на патриотичния театър. Патриотите помогнаха - волю, или неволю, всички да се занимаваме със скандалите в малката коалиция, вместо да видим най-същественото - скандалите и проблемите, които създава ГЕРБ. Те бяха подгряващата група в началото на политическия спектакъл, която изпълнява някакви номера, за да даде възможност отзад да се сменят декори, да тичат различни технически лица и да подготвят следващите ходове на ГЕРБ. 

- Социологическите проучвания в края на 2018 показаха, че БСП диша във врата на ГЕРБ. Може ли тази година столетницата да вкара най-много депутати в Европарламента, да спечели местните и евентуалните предсрочни избори?

- Няма предварително загубени избори, т.е. предварително загубени избори са тези, които предварително си решил, че няма да спечелиш. БСП не е силна в европейските избори. Най-голямата опасност пред левицата е второто място на европейските избори. БСП трябва да концентрира огромни усилия именно в тях, да не допуска в българското общество да се настани убеждението, че единственият смисъл на европейския вот е да подпечатаме самолетните билети и торбите с пари на седемнайсетте евродепутати. Тя има потенциала да провежда по-балансирана външна политика. Проблемът е, че много лесно се хвърля да прави програми за управление, но много трудно успява да обясни на хората как да се стигне до това управление.

- Имате предвид и "Визия за България"?

- "Визия за България" е много силен документ. В БСП има много добри експерти. Силни, добре аргументирани са идеите как да се управлява, след като е спечелен мандатът, и все се стига до една неубедителност как точно да се извърви пътят до спечелването на самия мандат, как точно да се направи убедителна кампания. Това, което БСП трябва да доказва, е, че ще защити хората. В България има много малки и средни бизнесмени, които биха предпочели сегашното управление, което е затегнало примката около врата им, да си отиде, но се притесняват, че ако подкрепят друга политическа сила, след това тя няма да ги защити. БСП трябва да докаже, че ще защити всеки, който й се е доверил.

- Какво очаквате от политическия театър през 2019?

- Всичко е фарс. Все повече се засилват хаотичните движения и изявления на управляващите, за да може машината за избори да е тази, която им е нужна, за да няма алтернативен дневен ред в държавата. ГЕРБ очевидно не може да предложи друг път за развитие на страната. Друг е въпросът дали в България ще се намерят сили, които да противостоят на тази тенденция. Това трябва да стане още през следващите месеци, защото инерцията е много силна. Когато колата се обърне, пътища много.

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 191

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 175

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 133

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ