04 Август 2020вторник08:34 ч.

Половинчато

/ брой: 123

автор:Мая Йовановска

visibility 953

През миналата седмица ГЕРБ и патриотите внесоха законопроект за спасяване на т.нар. вечни длъжници. Предлага се това да стане с промяна на Закона за задълженията и договорите. Идеята е да се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физическите лица. В момента законодателството в страната позволява сроковете да се подновяват за 5 години всеки път, когато вземането е установено със съдебно решение.

Омбудсманът Диана Ковачева обясни вчера, че страната ни е единствената в Европа, където все още човек може да е длъжник до края на живота си. Заради непосилните финансови задължения длъжниците попадат в омагьосан кръг - крият се от кредиторите си, работят на черно и, разбира се, не плащат осигуровки, което ги прави изключително уязвими. Има слабо място в проекта - че с промените няма да има 10-годишна абсолютна давност за дългове към колекторските фирми и тези за бързи кредити. А събирачите на дългове изкупуват все повече борчове. Отдавна се говори, че за колекторските фирми няма законов регламент, никакви правила, но решение на проблема все няма. А дейността им засяга 1 милион и 200 хиляди българи. Значи работата най-малкото е половинчата, на парче, недоизкусурена. Ако зад предложението не се крие нещо друго. 

За решаване на проблема с "вечните длъжници" от години настоява ЕК. България е единствената държава без регламент за спасяване от т.нар. дългово робство. Как така изненадващо властта се сети за длъжниците? Проблем, на който с години не бе обръщано никакво внимание. България е и държавата, чрез законодателството на която не е приложена и европейската директива за личния фалит. Но от гербаджиите стана ясно, че това не им е на дневен ред и решаването на проблема се праща някъде в неопределеното бъдеще. 

Дали пък властта, която се раздира от скандали, просто не реши да пусне кукичка на народа, който догодина трябва да гласува?

 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ