22 Септември 2019неделя20:16 ч.

Вертолет AW101 за противолодъчна отбрана на британските ВМС. Същите ще бъдат закупени от Полша

Оръжие

Полша подменя противолодъчната си авиация

Варшава купува четири вертолета с брегово базиране AW101 "Мерлин"

/ брой: 84

автор:Георги Георгиев

visibility 371

Полша започна осъществяването на поредната част от мащабната си програма за модернизацията на въоръжените сили. Този път дойде ред на противолодъчната авиация. В края на април министърът на отбраната Матеуш Маровецки подписа договор с авиостроителната фирма PZL-Швидник, която е приватизирана от италианската компания "Леонардо", за покупката на четири противолодъчни вертолета с брегово базиране AW101 "Мерлин". Същите ще бъдат използвани и за търсене и спасяване в морето. Според блога bmpd.livejournal машините формално ще се водят произведени в полския завод, а реално ще се изготвят в Италия, в завода на "Леонардо".

Договорът на стойност 430 млн. долара трябва да бъде изпълнен до края на 2022 г. Вертолетите ще бъдат произведени основно в противолодъчен вариант, но са поръчани и допълнителни модули, които позволяват да се използват в операции по търсене и спасяване. ВМС на Полша са имали намерение да закупят осем нови вертолета, които да заменят десетте стари съветски Ми-14. Но през миналата година по финансови съображения бройката е намалена на четири, с възможност в бъдеще да бъдат закупени още четири вертолета. 

Първоначално полското МО е започнало преговори с три компании - двата завода с марката PZL - в Швидник и Миелец, който е собственост на "Локхийд Мартин", и "Еърбъс Хеликоптерс", при условие, че ще бъдат закупени осем машини. Конкуренти на "Мерлин" са били MH-60R на завода в Миелец и Н-225М "Каракал" на "Еърбъс". След промяната на условията на конкурса в него е останала само "Леонардо" с безалтернативния AW101 "Мерлин".

Паралелно с този договор полските военни са подписали и офсетно споразумение с "Леонардо" на стойност 104 млн. долара. То включва създаването на лицензиран от "Леонардо" център по обслужването и ремонта на вертолетите AW101 на базата на местен авиоремонтен завод в Лодз. Италианската компания е задължена и да организира обучението на личния състав, който ще управлява и поддържа новите вертолети на ВМС.

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 42

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 55

Няма пострадали българи при земетресението в Албания

автор:Дума

visibility 55

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 736

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 603

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 486

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 471

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ