04 Декември 2020петък00:56 ч.

Получихме 2 600 флакона „Ремдесивир“ за лечение на тежки случаи

автор:Дума

visibility 335

Близо 2 600 флакона от препарата „Ремдесивир“, който се използва при лечението на корановирус, са доставени у нас и ще бъдат разпределени в няколко интензивни отделения. Според зам.-здравния министър Бойко Пенков те ще могат да покрият лечението на 260 човека в тежко състояние. Той обясни още, че това означава покриване на нуждите от препарата за около 25 дни.

Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март, каза още Пенков. Той присъства на разпределянато на лекарството сред Регионалните здравни инспекции.

Това е първата доставка по договора, който има България, за което правителството осигури над 21 милиона лева. Тази доставка специално е за 2 милиона и 100 хиляди лева, която имаме в момента. Тя е пропорционално разпределена така, че да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни, посочи още той.

Заместник-министърът на здравеопазването обясни и при кои пациенти не се препоръчва използването на „Ремдесивир“. Не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко сътояние на цитокинова буря, там има проблеми.. От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството. Тази процедура е изпратена навсякъде в България в болниците, увери зам.-министърът.

Отделно и курсът на лечение е ясен – това са два флакона на първия ден с последващо лечение по един флакон венозно в следвашите дни, допълни Пенков.

Той посочи, че доставката, която очакват през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската, като подчерта, че следва ритмично доставяне всеки месец по 6000 флакона.

Бойко Пенков заяви, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дена болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването.

Ген. Венцислав Мутафчийски също коментира как ще се използва медикаментът. Първоначално „Ремдесивир“ ще бъде използвано за тежко болни в интензивни отделения. Той обясни, че няма как абсолютно всички пациенти да се възползват от препарата, най-малкото заради ограниченото му количество. Но, по думите му, това не е и небходимо. Защото има пациенти със слабо изразени симптоми, които са подходящи за домашно лечение. А медикаментът се използва само в болниците.

Професор Мутафчийски обясни, че не може да даде точна статистика и брой на хората, на които е помогнало лекарството, като поясни: „Цялото количество, което сме имали ние, във ВМА, вече е изчерпано“.

Относно това, дали ще стигнат новите доставки, той заяви: „Никога не стигат някои неща, но за тежко болните това ни дава спокойствие в близките дни да посрещнем следващата пратка“.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ