01 Октомври 2020четвъртък21:19 ч.

Актуално

Полюсите на българската фило-фобия

От години се чува препирнята освободила ли ни е или поробила Русия, неин троянски кон ли сме в Европа и трябва ли да сме в шпагат между нея и НАТО

/ брой: 56

автор:Любомир Калев

visibility 1900

Възкръсването на българска държава в най-новата ни история е повече руска заслуга. Преди 141 години Русия реши, както можа, източния въпрос. Оттогава се делим на фили и фоби, най-разгорещено около 3 март, когато в БНР и БНТ влизат полюсите на българското свободомислие. "На него ден", както би казал зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, през 1855-а е коронясан император Александър II, отменено е и крепостничеството през 1861-ва. Мартенското потретване е търсено и през 1878-а в Сан Стефано, и при избора на националния ни празник (повлияла и рождената дата на президента Желев).

От обявяването му през 1991-ва той е огласян от фило-фобската препирня освободила ли ни е, или поробила Русия, троянски кон ли сме й в Европа и трябва ли да сме в шпагат между нея и НАТО. Така беше на 1-ви с проф. Тодор Тагарев (Т.Т.) в "Преди всички", на 2-ри - с проф. Румяна Коларова (Р.К.), и Петър Волгин (П.В.) в "Денят започва с Георги Любенов", на 3-ти - с проф. Нина Дюлгерова и Иво Инджев (И.И.) в празничното студио на БНТ.

Отдавна ми досаждат с декларации за "вечна дружба" и с уверения, че безумно точно следваме избрания път. И с анализи, че времето преди 10-и трябва да бъде забравено, а преди 9-и - избирателно напомняно. За съжаление историческото развитие е необратимо. Освен присъди, то търпи и поуки. Ето ви моите.

Подобаващо сме си постлали и 

не руските паметници 

и имената на улици и катедрали, нито "ехидните опорни точки на руския рупор, самопрекръстил се на Волгин" (откритие на И.И.), са виновни, че "България върви много бавно и леко встрани" от евроколовоза (престараване на Т.Т.) и милиони левове за авиоремонти и енергопроекти изтичат в руска посока. "Всичко идва отвън, когато нямаш позиции отвътре", казва Любомир Кючуков на 15.02. в "Панорама" и Бойкоборисовото фамилиарничене с Дмитрий Медведев на 5.03. го потвърждава. С безсилието си да отстояваме прагматичните си интереси винаги ще сме нечий троянски кон. С псалми, писани и предъвквани във Вашингтон и Лондон, ще си останем само с "гледане" и губивреме в обсъждане на дела, героични за фили, скверни за фоби.

"Целият ни фокус е фокусиран" (заемка от Димитър Гърдев в "Референдум" на 12.03.2019-а) в пропуснатия газов транзит, "анексията" на Крим (Лъчезар Вълев си хареса липсващата в речника "анексация" по БНР-новините в 7 на 18-и), шпионските разходки в Солсбъри, неотразимостта на руското оръжие. Путин избрал Тръмп, повлиял на "Брекзит" (на 26 май ще избере и новия Европарламент), парирал провокация в Керченския пролив; руснаци стояли и зад протестите на "червените химикалки" и "жълтите жилетки" във Франция.

Така западните свръхсили, отбраняващо-нападащи Русия, 

отклоняват вниманието 

на народните си маси от насъщните им проблеми. Докато Конникът без глава, замечтал за прерия под негова юзда, за "диалог между ездача и коня" (цитирам руския политолог Михаил Делягин), следва лошата си стратегия.

В красивата си цялост тя предизвиква само противодействие. Няма как да приемат исканията ти - безтегловни заклинания от времето на студената война, повторени едно към едно и на 55-а международна конференция по сигурността в Мюнхен (15-18.02.2019 г.), като от мавзолей преди военния парад на известния по цвят площад.

И аз, ако бях на мястото на необяздения опонент, на "завърналия се на тепиха стар противник", на "агресора от Изток", - авторитарен, недемократичен, ресурсен изнудвач и поробител, нарочен за нарушител на принципи и норми, неспазвани и от "колективния Запад", бих се защитил огледално.

Как да се изтегля, надлежно поканен в Сирия, когато армиите на Халифата само чакат да нахлуят при мен? На 14.04.2018 г. неканени иконоборци изстреляха срещу нея 105 ракети след инсценирана от "Белите каски" химическа атака в гр. Дума, със "70 жертви от зарин". Постановка и според Риам Далати, продуцент по сирийската тема в новините на Би Би Си. Никой не я осъди, не се извини, нито отмени санкциите, наложени за подкрепа на диктаторския режим.

Как да пренебрегна съкрушителната воля на двумилионната автономна република Крим, упражнила правото си на самоопределение през 2014-а? Както Фолклендските острови, предпочели през 2013-а Обединеното кралство пред Аржентина. Имали го гибралтарците, а и косоварите-албанци, и то без референдум (след такъв и Хаваите са обявени за 50-и американски щат през 1959-а), но не и руснаците в Крим.

Как да оставя Донбас 

на националистическия батальон "Азов", за да изтреби отцепниците в ДНР и ЛНР, нелоялни към Майданната власт? Защо да се оттеглям от евроизгодния "Северен поток 2"? Никому не преча да си докара "демократичен" газ откъдето си иска. Какъв ти свободен пазар, целта е със "санкции от ада" да отстранят безконкурентната ми стока!

Как да се извиня за инцидента в Керченския пролив на 25.11.2018-а, доказана военна провокация - нарушаване на руската държавна граница, сегашна и отпреди присъединяването на Крим, и на договора за корабоплаване във вътрешното Азовско море - и да освободя 24-те украински моряци, "военнопленници" в необявена ми от Украйна война?

Как да повярвам, че не искат да ме унищожат, след като ме измамиха, предал се през 1991-ва? Нито НАТО е в историята, нито е далеч от границите ми. Искат да ме разорят, за да вършеят спокойно, както им се ще във Венецуела. Докато не се изправя, сам превързал раните си, ще хапя устни пред заплашителната с произвола си, грубата, безцеремонна, нетърпяща оспорване, раболепно превъзнасяна американска изключителност, крехка като представата на самохвалкото за себе си.

Не знам дали "финалните" ми думи ще успокоят разпалените полюси, но е редно, без колебание - силно като П.В., или с половин уста като Р.К - да признаем, и, за щастие, го правим, че Руско-турската война 1877-1878 г. е 

освободителна за България 

Каквито и руски интереси да са били в основата й, каквито и "от(к)ровени истини" да излизат за руския посланик в Цариград - записките му са издадени на български през 1986-а (граф Николай Игнатиев бил неин противник и автор на идеята да си платим за освободителната мисия; не е подкрепял освободителните движения на Балканите; могъл, но непожелал да спаси Левски от бесилото; бил баща на руското антисемитско законодателство и "на практика учител на Хайнрих Химлер в нацисткия Трети райх" - пресилено от И.И. в книгата му за "измамата Сан Стефано"), - колкото и предварителен да е подписаният на 3 март договор, очертал етническите граници на България, неотстраним факт е, че освобождението ни от османска власт, не без начален български - бунтовен, после и боен, плюс европейския и отвъдокеанския интелектуален принос, е благоволение на Русия, а не на натовските ни побратими. И те го разбират, подклаждайки боричкането по форуми и мегдани, изпепелено от комплекса ни, че свободата не е докрай наше дело. Той е в основата на вихрещото се русофобство и на крехкото ни самочувствие, висящо на средновековно могъщество, постигнато с гъвкавост във времена на нужда и от помощ чужда.

Може и да се успокоим, ако съобразим, че борбата ни за национална независимост през ХIХ век е спъвана и ограничавана от геополитическите виждания на великите сили. Съотношението им, определяно и като стечение на обстоятелствата, по-често е било неблагоприятно за нас. Такова е било времето, ще заключи и Добри Джуров за 45-те години български тоталитаризъм в съветската зона - благоволение на държавите, победителки във Втората световна война. Нормално е пострадалите да ги помнят с лошо, а облагодетелстваните, а те са повече - с добро. Така че по-добре да се гордеем със стореното и, вместо да се упрекваме, да минем през "иглените уши" на безсмисленото противоборство, символ на човешката нищожност от най-дълбока древност. Четенето на миналото не бива да ни омаломощава и да пречи да гоним нашето, общото благо българско.

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 187

БСП блокира комисията за промeни в Конституцията

автор:Юлия Кулинска

visibility 5

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 45

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 50

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 500

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ