31 Май 2020неделя17:08 ч.

Традиции

Помним ли миналото, ще ни има

Общобългарският младежки фолклорен фестивал "С България в сърцето" събра над 1500 участници от страната и чужбина

/ брой: 90

автор:Кристи Валентинова

visibility 1549

"В България има всичко - море, планини, езера, топли и гостоприемни хора." С тези думи 28-годишната Ейра от Филипините обяснява защо от четири години нейният дом е в каварненското село Българево. Заедно с германския си съпруг избират да живеят в България, след като наш сънародник им разказва колко красива и спокойна е страната ни. Днес Ейра не само говори български, но и пее красивите ни песни - изумява с изпълнението на емблематичната песен "Вървят ли двама" на вечната Мария Нейкова от "Козият рог". Изключителен интерес проявява към българските традиции и участва във всички събития в селото. Не пропусна и празника на българщината в читалище "Народен будител-1940", където с добруджански песни и вкусни гозби бе посрещната вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тези дни вицепрезидентът откри в Каварна 15-ото издание на Общобългарския младежки фолклорен събор "С България в сърцето", който се проведе под неин патронаж.
Българските традиции ще бъдат живи и ще ни има като нация, докато има кой да ги предава на следващите поколения. Такива ревностни пазители на родното са самодейните певчески състави от селата Българево, Камен бряг и Могилище, които докато извиваха медни гласове в добруджански ритми, спряха времето и ни пренесоха в една друга реалност, по-красива.
"Ние сме българи, пазим традициите и възпитаваме в тях децата си." Това споделиха участници от Украйна в младежкия събор. Три дни Каварна беше най-цветният и най-българският град, разлюлян от кръшни народни танци и огласен от "Къде си, вярна ти любов народна".
Над 1500 деца и младежи от България и от историческите ни диаспори участваха в традиционния събор, който се реализира вече 15-а година благодарение на Община Каварна и продуцентска къща "Пирина". А народният певец Илия Луков е един от вдъхновителите на този общобългарски празник, който дава възможност на деца и младежи от различни части на света да поддържат жива връзката с Родината.
След като си бил потопен в тази атмосфера, в която дори въздухът говори за Род и Родина, няма как да не се чувстваш горд, че си българин, че си потомък на велик народ, устоял през вековете на немалко трудности. Устоява и днес. Прекрасна страна с прекрасни хора, както каза Ейра. Само държавата като че ли липсва...


Завладяващо изпълнение на добруджанска фолклорна песен


Най-верният другар на 82-годишния дядо Йови от Могилище е акордеонът му
За да може децата и младежите да опознаят и помнят миналото, българевци са подредили в читалището етнографска сбирка. Автентичните предмети от бита са от края на XIX и началото на XX в.


С присъщото си гостоприемство добруджанци посрещат с отрупана трапеза с типични гозби - мамалига, каварма, баница с лобода, тиганички, лозови сармички, содена питка. И наздравица с вкусна вишновка в малки като напръстник чашки
Багри от фолклорния събор в Каварна

Снимки АВТОРКАТА

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ