25 Юли 2021неделя10:02 ч.

Помогнете да ви приемем

/ брой: 252

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 1032

Като всеки нормален човек съчувствам на принудените да напуснат страната си сирийски граждани. За голяма част от тях волю или неволю България е и може би ще бъде втора родина. Щом ситуацията обаче е такава, нека гостите си заслужат правото да се чувстват "Добре дошли", вместо "Немили, клети, недраги..." И да се съобразят с факта, че в момента страната ни няма възможност да осигури нормален стандарт на живот и на собствените си поданици.
Поради грешки на развитието българинът бе принуден половин век да решава най-належащите си битови проблеми по почина "Направи си сам". Неудобно и примитивно е, но има ефект. На въпросните имигранти някой трябва да каже, че и днес българинът вика вкъщи майстори в краен случай. С основните битови проблеми се оправя сам. Според статистиката преобладаващата част от нашенците сами правят ремонтите в жилищата си и се справят с доста специфични работи - лепят плочки в банята, ремонтират електро- и ВиК-инсталации, мебели, боядисват...
Излъчени кадри от центровете за настаняване на бежанци показват, че лошите условия, в които живеят нелегално преминалите границата ни с Турция, основно се дължат на възникнали елементарни повреди - спукана тръба, счупено тоалетно казанче, изгорели бушони, табла и пр. От същите репортажи на телевизиите става ясно, че повечето имигранти не крият финансовото си благосъстояние. Къде е тогава проблемът? Какво толкова ще им коства да платят за нужните ремонти, или да ги извършат сами?
Сигурно нищо, но явно там, откъдето идват, подобна дейност е от т.нар. презрени. Защото не виждам друга причина въпросните страдалци поне да изчистят и измият санитарните възли. Да, но имигрантите явно са от тези, които са свикнали на друг режим. Онзи, при който българи или други балканци или източноевропейци с диплом за висше образование вършеха най-черната работа за някой-друг петродолар...
Този филм вече не върви. Недоволството към имигрантите расте. Ултиматуми към евентуално настаняване на чужденци има дори от градове от централните региони на страната. И причината не е толкова в появата на компактни групи с различно от християнското вероизповедание, колкото в заявяването на претенции. Хубаво ще е, ако имигрантите научат, че условия за нормален живот държавата ни не може да осигури за собствените си пенсионери, а ромите от нашите земи кръстосват света или са оставени на произвола на съдбата. Впрочем последно споменатите далеч не живеят при условия, временно предоставени на имигрантите. Същите едва ли биха изхвърлили на бунището събраните помощи - дрехи, одеала, и пр.
Драги имигранти, ако искате да се впишете в живота на страната, дала ви временен подслон, помагайте си сами. Ще се почувствате по-добре, а и ще помогнете на нас, българите, да ви приемем наистина като хора, изпаднали в беда.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ