01 Октомври 2020четвъртък01:17 ч.

Popular Science назова 4-те най-добри военни постижения за 2010 г.

/ брой: 272

автор:Дума

visibility 1179

Американското списание Popular Science публикува списък на стоте най-добри технически постижения за 2010 г., в който попаднаха и четири военни изобретения. По оценката на списанието най-добрите военни постижения за изминаващата си година са европейският военно-транспортен самолет Airbus A400M Grizzly, хиперзвуковата ракета Boeing X-51A Waverider, безпилотният орбитален самолет Boeing X-37B и системата за разузнаване и наблюдение за БПЛА Gorgon Stare.
Транспортният A400M извър-ши своя пръв полет в края на 2009 г. със закъснение от графика за разработка с две години. Този самолет е разчетен за превоз на 37 тона товари и изхвърляне с парашут на 16 тона товари. A400M може да превозва в товарния си отсек два бойни вертолета и 116 десантчици. Максималната скорост на полета на A400M е 790 километра в час, а далечината на полета е до 9,3 хиляди километра. Хиперзвуковата ракета X-51A извърши първия си полет в края на май т.г. Апаратът, спуснат от борда на бомбардировача B-52 Stratofortress, престоя във въздуха около 200 секунди, като разви скорост от 5,8 хиляди километра в час. По време на полета бе фиксирано анормално поведение на ракетата - въпреки нормалната работа на всички възли на апарата, телеметричните данни, които започнаха да пристигат след старта, започнаха да постъпват в пункта за управление със за-къснение.
На свой ред орбиталният БПЛА X-37B за пръв път се вдигна във въздуха в края на април т.г. Американските военни не разкриха целите за изстрелването на апарата, но както се предполагаше по-рано, в орбитата  бе проведена проверка на работоспособността на всички бордови системи, в това число и системите за управление. Целите, за които ВВС на САЩ ще използват орбиталния самолет, не се разгласяват. Но една от версиите е, че основна негова функция ще стане доставката на товари в орбита. Комплектът на системата за наблюдение Gorgon Stare ще позволи на операторите на БПЛА да водят наблюдение на големи участъци от земната повърхност.
Системата, която могат да управляват едновременно няколко чеовека, позволява да се наблюдават 3,2 квадратни километра и да се съпровождат до 12 цели едновременно. Сензорите на устройствата позволяват да се правят видео- и фотоснимки по всяко време на денонощието.

 

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ