20 Февруари 2020четвъртък20:45 ч.

Popular Science назова 4-те най-добри военни постижения за 2010 г.

/ брой: 272

автор:Дума

visibility 1008

Американското списание Popular Science публикува списък на стоте най-добри технически постижения за 2010 г., в който попаднаха и четири военни изобретения. По оценката на списанието най-добрите военни постижения за изминаващата си година са европейският военно-транспортен самолет Airbus A400M Grizzly, хиперзвуковата ракета Boeing X-51A Waverider, безпилотният орбитален самолет Boeing X-37B и системата за разузнаване и наблюдение за БПЛА Gorgon Stare.
Транспортният A400M извър-ши своя пръв полет в края на 2009 г. със закъснение от графика за разработка с две години. Този самолет е разчетен за превоз на 37 тона товари и изхвърляне с парашут на 16 тона товари. A400M може да превозва в товарния си отсек два бойни вертолета и 116 десантчици. Максималната скорост на полета на A400M е 790 километра в час, а далечината на полета е до 9,3 хиляди километра. Хиперзвуковата ракета X-51A извърши първия си полет в края на май т.г. Апаратът, спуснат от борда на бомбардировача B-52 Stratofortress, престоя във въздуха около 200 секунди, като разви скорост от 5,8 хиляди километра в час. По време на полета бе фиксирано анормално поведение на ракетата - въпреки нормалната работа на всички възли на апарата, телеметричните данни, които започнаха да пристигат след старта, започнаха да постъпват в пункта за управление със за-къснение.
На свой ред орбиталният БПЛА X-37B за пръв път се вдигна във въздуха в края на април т.г. Американските военни не разкриха целите за изстрелването на апарата, но както се предполагаше по-рано, в орбитата  бе проведена проверка на работоспособността на всички бордови системи, в това число и системите за управление. Целите, за които ВВС на САЩ ще използват орбиталния самолет, не се разгласяват. Но една от версиите е, че основна негова функция ще стане доставката на товари в орбита. Комплектът на системата за наблюдение Gorgon Stare ще позволи на операторите на БПЛА да водят наблюдение на големи участъци от земната повърхност.
Системата, която могат да управляват едновременно няколко чеовека, позволява да се наблюдават 3,2 квадратни километра и да се съпровождат до 12 цели едновременно. Сензорите на устройствата позволяват да се правят видео- и фотоснимки по всяко време на денонощието.

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ