29 Юни 2022сряда02:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Поръчката за уличните лампи в София пълна с нарушения

АДФИ написа 11 акта, два от които са за Столичната община

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 314

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри редица нарушения в скандалната обществена поръчка на Столичната община за уличното осветление на града. Тя е с 4 обособени позиции и прогнозна стойност от 73,6 млн. лв. без ДДС. Агенцията е проверила изпълнението на 4 договора, всеки със срок на действие от 2 години и с възможност за удължаване с още 2 години. Проверката обхваща периода от началото на март 2021 г. до началото на февруари 2022 г.
Казусът излезе на дневен ред в началото на годината, когато гражданската инициатива "Спаси София" и независимият общински съветник Борис Бонев изнесоха данни със съмнения за надути цени между 3 и 77 пъти. Тогава стана ясно, че едната спечелила фирма може да направи 1043 лампи за 5755 лева всяка, а другата - 3781 нови лампи на цена от 1587 лева. Имаше и примери за фрапантни разлики в цените за едни и същи дейности между двете спечелили фирми.
При проверката на АДФИ са установени седем нарушения на Закона за обществените поръчки и правилника за неговото прилагане. В стойността на договора за строителство по всяка обособена позиция са включени услуги, които не са необходими за изпълнение на строителството.
Наред с това методиката за оценка на офертите не дава възможност да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения от офертите и не осигурява достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател. Не е спазен и срокът за изпращане на обявление за изменение на договор за публикуване в Регистъра на обществените поръчки.
За установените нарушения са съставени общо 16 акта за административни нарушения, от които два на възложителя - Столичната община, и по два на всеки участник в 7-членната комисия.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ