25 Юли 2021неделя12:18 ч.

Поредната илюзия

/ брой: 89

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1233

Бизнес климатът се подобрява, обяви вчера в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. Преведено на човешки език, това означава, че бизнес у нас вече се прави по-лесно. Дали е така или това е поредната илюзия? Какви са фактите? У нас е налице свръхрегулация на бизнеса, тъй като над 500 администрации управляват повече от 2500 регулаторни режима, голяма част от които биха могли да бъдат отменени. Нещо повече, продължава съществуването на феномена незаконни регулации, при който най-вече общинските администрации въвеждат регулаторни режими, при положение че нямат законово право да го правят. Доброто в случая е, че за подобряването на положението има панацея - електронното управление.
През последните 15 години държавата е изхарчила за неговото въвеждане над 3 млрд. лв., а ефектът от това е незначителен. След харча на толкова пари само 8% от държавните регистри имат обмен и интеграция на данни с други регистри. Само 1% от документооборота минава през Единната система за обмен на документи. 102 администрации предлагат 2826 е-услуги, като 74% са само за предоставяне на информация, което е най-ниското ниво на е-комуникация.
Докъде сме стигнали с е-управлението, се вижда най-добре, когато се сравним с Естония. По данни на Световната банка, необходимото време за получаване на лицензи в Естония е 16, а у нас 40 дни. За започване на бизнес в Естония трябват 3,5 дни, а у нас - 18 дни. В Естония за справяне с нормативната база мениджърите отделят 6,6% от времето си, а у нас 16,1%. В Естония  за плащане на данъци се отделят 81 часа, а у нас - 423 часа. На този фон не е изненадващ и фактът, че за Естония Световната банка отчита нулева корупция, а у нас 8,9% от фирмите декларират, че са били подложени на искане за плащане на поне един подкуп. Явно подобряването на бизнесклимата е поредната илюзия. 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ