30 Октомври 2020петък18:20 ч.

Поредно ценово цунами

/ брой: 295

автор:Иван Аладжов

visibility 1235

Предколедно, в понеделник, новият френски мажоритарен собственик, който в началото на месеца купи 77% от "Софийска вода", без грам свян обяви, че жадува за поредното поскъпване на живителната течност в двумилионния град, като обоснова мераците си с някакви бъдещи инвестиции.
"Софийска вода" бе създадена преди десетилетие като концесия за четвърт век. Общината, която е съсобственик в дружеството с близо 23%, преотстъпи експлоатацията и поддръжката на ВиК съоръженията в столицата, които са публична държавна собственост, на мажоритарен чуждестранен собственик.
Откакто бе предоставена концесията, цената на водата за гражданите в София вече е скочила от 20 и няколко стотинки преди 10 години на актуално 1,54 лв. за куб.м (В тази сума са включени отвеждане на отпадъчни води - 0.19 лв., и пречистването им - 0.26 лв.) С което водоснабдяването в столицата ни вече е по-скъпо, отколкото в САЩ, където кубикът струва под 1 долар. Освен всичко това "Софийска вода" закупува синьото злато от яз. "Искър" само за няколко стотинки, а ни го продава после за над лев и половина.
За какво поредно увеличение става въпрос този път? Според "Софийска вода" от следващата година трябвало да има увеличение на цената за услугите "отвеждане" и "пречистване", за да можело дружеството да обслужва реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води "Кубратово" и да запазело обема си на инвестиции от около 50 млн. лв. и през 2011 г. Като поскъпването за двете услуги сумарно трябвало да е поне с 20 стотинки.
Но не е ли нормалният ход на нещата за всяка уважаваща себе си компания и държава - първо да се извърши инвестицията, да се види какво точно е направено, дали функционира качествено и чак тогава да се предоставя сметката на потребителите? Но в тази държава явно не е така. Тук ни карат първо да платим за нещо, което още не съществува, пък после, ако инвеститорите не, дай си боже, все пак се окажат коректни, може някога и да изградят обещаното от тях.
Всеки знае, че въпреки близо 7-кратното увеличение на цената, откакто бе предоставена концесията за водоснабдяване, в столицата няма подобрение на водоснабдяването. Течовете си продължават, а качеството на питейната вода не е добро. Все по-често, не само в по-крайните квартали, където в 21-ви век все още няма канализация, редовно спира водата. Сетне по половин час източваме мръсотията, която тече от чешмата. Но си плащаме кубиците, които се навъртат покрай това. Сега ще си ги плащаме с нови 20 ст. по-скъпо.
Що не вземем всички да се изселим в една по-нормална страна, където няма да ни правят на балама поне за такива неща? Защото тук май никога няма да се промени нищо! 

 

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 0

Германия обяви цяла България за рисков регион

автор:Дума

visibility 34

Вечерен час за ресторантите в София до 12 ноември

автор:Дума

visibility 47

Борисов с ново нареждане: Грижи, а не забрани

автор:Дума

visibility 145

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 19

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 46

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 150

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 142

Датата

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ