13 Април 2021вторник20:39 ч.

Актуално

Пошъл пиар

Рече и отсече - на гърба на болни и здрави

/ брой: 33

автор:Валентин Георгиев

visibility 632

Не минава ден, в който Бойко Борисов и обкръжението му да не нахлуят в новините с хвалебствия за собствената си неповторимост и безгрешност. Джипът, с който обикаля насам-натам, отдавна се е превърнал в институция - последната инстанция, която разпорежда, "решава проблеми" и раздава пари. Критерият за качество на тази сляпа "политика" е вътрешната интуиция на самия Борисов и моментното му настроение. КОВИД-кризата и мерките в стил "а така, а онака" също не прави изключение, като тук всяко обещание е от ден до пладне, но от устата му звучи като стратегическо планиране на изключителен капацитет. 

"В България почти не се усеща, че има пандемия... Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората." Такива ги наговори преди ден Бащицата на поредното работно заседание на кабинета и НОЩ, на което отново бяха отчетени всевъзможни успехи, свързани с действията на властта срещу епидемията. 

Още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, рапортува министърът на образованието Красимир Вълчев. Близо 2900 паралелки в страната вече ходят на училище. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст посещават детските градини. И т.н. 

Човек ще рече, че животът се нормализира и се връща в онова русло, което изгубихме задълго. В същото време официалната позиция на лекари и математици звучи в стила на "лошото ченге": навлизаме в трета вълна, към 1 март цяла България ще е в червената зона, ще отчитаме над 1000 - 2000 заразени на ден, пускането на учениците в класните стаи е грешка... 

За какво е целият този театър, когато излиза, че след седмица-две, ако не и по-рано, здравният министър ще издаде нова заповед за поредния локдаун? Дори и да пуснат децата, скоро, много скоро, пак ще ги спрат. Но правителството е спокойно и в двата случая - то никога не греши, защото винаги го прави с "грижа" за хората. 

На същото това съвещание е чуруликала с разни статистики и раздадени милиони и министър Деница Сачева. Не си струва да ги повтаряме, защото и бизнесът, и безработните, и всички засегнати най-добре знаят, че тези мерки почти не работят и не помагат. Картината е катастрофална, сочи анкета на БСК: от антикризисните мерки са се възползвали малка част от предприятията. Най-популярната мярка 60 на 40 е стигнала до 28 на сто от фирмите, като тук влизат и фрапантни случаи като например "помощ" от... 90 стотинки. 27 на сто са успели да се вредят за грантовете между 3 и 10 хиляди лева. От кредитния мораториум са се възползвали едва 17 на сто от фирмите. Едва 1 процент от анкетираните е ползвал мерките през Българската банка за развитие, а 2-5 процента обмислят/проучват такава възможност. За всички останали тези мерки са или неприложими, или неизвестни.

Тук трябва да прибавим и водевила на Борисов с ресторантьорите, чиято игра на котка и мишка продължава с нови сюжети. Ресторантите задължително ще отворят на 1 март, каквито и да са данните за разпространението на коронавируса, изцепи се Той при посещението си в Исперих в неделя. И "повече по тази тема няма да се говори" - рече и отсече пред собствения си здравен министър. А твърди, че се вслушвал в съветите на НОЩ и на лекарите, защото те били водещите! Час по-късно доц. Ангел Кунчев поохлади мераците му, като заяви, че "в момента никой не може да прогнозира кога точно ще отворят заведенията". Зависи от зависи, както се казва. С подобни предупреждения и призиви към Борисов да се откаже от този мерак се изказаха и други колеги на Кунчев.

С какви очаквания и планове да са хилядите заети в този бранш, който от 4 месеца е хлопнал кепенци? Или пак ще ги отворят за ден-два, а после ще ги затворят, за да се угоди и на единия, и на другия. 

Не знам защо са ни министерства, министри, експерти, щабове и т.н., след като имаме такъв респектиращ вожд начело на държавата, който контролира всички събития от А до Я. Да му вдигаме огромна статуя в центъра на София и да се знае поне, че е увековечен за поколенията. Хубавите неща са дело на Първия. За лошите са виновни чиновниците по министерствата. И Румен Радев, разбира се. 

Не знам докога и докъде ще стигнем в този хаос, но народът вече е тотално скапан, и то не от кашлицата, ами от "мерките". И е време да бъде спасяван от причинените икономически и психични травми. Вече на никого не му дреме за третия, петия и бъдещия четиридесет и осми "нов щам". 

Истинските вреди от управлението на Борисов са несравнимо по-тежки. Повече от десет години той няма хал хабер накъде да се върви в политическото управление на страната, камо ли в системата на общественото здравеопазване. За да е обратното, са нужни интелектуален капацитет, политическа култура и смелост, а не мишкуване по течението. Не е зле да се замислим, иначе пак ни чака повече от същото.

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ