14 Април 2021сряда05:24 ч.

Последен влак

/ брой: 166

автор:Ина Михайлова

visibility 1903

Дългото пътуване на СДС наближава логичния си край. Край, който от няколко години лидерите на демократичните сили отчаяно се опитват да избегнат. С реминисценция на политически лозунги отпреди две десетилетия, с възраждане на развенчани митове, с псевдоопити за трансформация - от неясни присъдружни договорености към не по-малко мъглява Синя коалиция. Не помогна отлюспването, дублирането на партии и дуалистичното лидерство. Сините илюзии за самоспасение включваха дори качване на "каруцата на ГЕРБ" за изборите м.г. И подкрепа на победителите, основана не на близост в идеите и съвпадение на намеренията, а на принципа: реванш и участие във властта с цената на всичко.
Припяването на новите силни на деня обаче се оказва недалновидно. Хората виждат последиците от това управление. Затова вчера, за пореден път в последните няколко месеца, Иван Костов и компания се опитаха да охулят властта. И да хванат последния влак, който да ги изведе от тунела на безметежното и безличното им съществуване.
Синята коалиция се опита пак да си припише опозиционност. Качество, което нито й отива, нито е присъщо на политическото й поведение. Не е ли твърде късно от СДС и ДСБ да говорят за затъване в кризата? И на фона на незарасналите рани от годините на Костовото управление, с присъщата си политическа арогантност, да дават за пример на управляващите своите "достижения" на прехода? Твърде късно е сините да искат министерски оставки, след като и на непредубедените отдавна е ясно кой мести фигурите, кой диктува и кой размахва секира в държавата. И кой всъщност попречи да бъде сменен Дянков.
Политически цинизъм е присъдружни на управляващата партия да се опитват, в желанието си да не "изпуснат влака", да се качат на набиращата скорост вълна на хорското недоволство. Грешната посока, в която е поело правителството според Костов, е същата онази посока, в която управляващите насочиха страната ни със съучастието на Синята коалиция и "Атака". Затова и вчерашната изневяра на "другаря Костов" разбесня Волен Сидеров, който обвини бившия премиер в национална безотговорност. Кога точно е национално безотговорен Костов, г-н Сидеров - сега, когато управляваше, когато бе министър на финансите, или когато седеше на една маса с вас и Борисов, чертаейки планове за властта?
Неистовото желание за оцеляване, обхванало Синята коалиция, е като гонитбата на влак. Ако е на перона, когато се композира или спира, може и да го хванеш. Обаче разписанието е променено, а сините са като пътници на малка гара, покрай която експресът профучава с пронизителен писък. За тях той не само е твърде бърз, но и последен (не валс, да не бъркаме). Затова с цената на всичко се опитват да си купят билет за пътуване към... нищото.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ