20 Октомври 2021сряда14:57 ч.

Последните ще бъдат първи

/ брой: 221

автор:Калина Йотова

visibility 1398

"Червеният Ед" детронира батко си Дейвид Милибанд и се озова начело на партията, за чийто лидерски пост бе отписван като аутсайдер. Направи го смело, като изхвърли от речника си словосъчетанието "New Labour" (нови лейбъристи), възприемано за твърде дясно от избирателите от работническата класа. Победата му е оскърбление и дори кръвна обида за последователите на Тони Блеър, дамгосани като зле прикрити социалдемократи. Затова пък червеният му порив е като глътка свеж въздух за по-левите на Острова, на които върна надеждите за смисъла на лявото.
Иначе името на Ед Милибанд не е толкова тясно свързано с тринайсетте фатални години на управление на лейбъристите, за които мнозинството от британците вече дори и не искат да чуят. Поданиците на нейно величество Елизабет II просто изглеждат преситени от скандалите, злоупотребите и неудържаните обещания - недочакали реабилитацията на идеите на Третия път.
Днес Лейбъристката партия е разединена относно стратегията си за завръщане в управлението, но Ед има план и за това. А той е пълен напред и колкото се може по-далеч от пагубните партийни междуособици. Ед си спечели репутацията на гъвкав дипломат, получил бойното си кръщение в неспирните войни между министерството на финансите и Даунинг стрийт, кален в разгорещените препирни между привържениците на Блеър и Браун. Ролята му на балансьор между два свята може да послужи за усмиряване на непримиримите, а и образът му на "кандидат на промяната", който не се отдалечава много от основната партийна линия, вече му отвоюва подкрепата на солидни лейбъристки фигури. Истинският му удар обаче е солидният гръб, даден му от трейдюнионите и по-конкретно от трите най-големи профсъюза във Великобритания - GMB, Unison и Unite - заради ясната му позиция по наболели проблеми като минималната работна ставка и скандалните бонуси на банкерите.
Дали обаче зелените възгледи и социалният ангажимент на Ед Милибанд ще са достатъчно благотворни, за да го задържат в лявото, както се съмняват критиците му. Дали той ще постави началото на още по-новия New Labour? А има и още нещо много символично в тънката разлика между двамата Милибанд и то е също толкова знаково - без другата половина на лейбъристите, партията никога няма отново да се върне на власт.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ