17 Септември 2021петък07:25 ч.

Потискащо безалтернативно

/ брой: 186

автор:Ева Костова

visibility 1357

Предлагат се "потискащо безалтернативни" алтернативи, бяха категорични вчера хора с увреждания, които даже се бяха пременили, така както се чувстват в милата ни Родина - в затворнически дрехи. Даже и да приемем идеята им за хитроумен начин да обърнат вниманието към себе си, пак върши работа. Защото те искаха да кажат на висок глас нещо, което и много от нас, "нормалните", си го мислят. А именно, че царят е гол, дори и облечен с европарите на тази или онази социална програма. Не че хората, които проявяват милосърдие и ни дават тези пари, правят нещо лошо - напротив, но харченето им на родна почва е неефективно. Това искаха да ни кажат хората с увреждания, събрали се вчера на своеобразен жив протест точно пред Агенцията за социално подпомагане.
Те заявиха, че и с предлагания нов проект за алтернативни услуги с личен асистент няма да ги направи по-социално включени. Дори да се изхарчат определените за това 35 милиона - повечето от Европейския социален фонд. Защото средата у нас като цяло е враждебна за тях. Даже за елементарно придвижване сред забързани и нервни хора и улици. Парите трябва да подпомогнат девет хиляди безработни за година и половина, които да се грижат за хора с увреждания срещу два лева на час, максимум 160 часа на месец.
От Центъра за независим живот обаче възразяват, защото парите пак щели, така "на калпак", да се изхарчат неефективно. Според тях всеки човек с увреждане трябва да получи личен бюджет според нуждите си и с парите да си наеме личен асистент, който да обучи за своите специфични нужди.
Те предлагат и още няколко съвсем конкретни начини и подходи за усвояването на европарите, за да се уважи повече волята на данъкоплатците, които ги дават в помощ на онеправданите хора у нас. За да може личният асистент да замени натоварените с грижата за близките роднини в семейството, които да започнат евентуално и работа.
В същото време "хората без близки са обречени или да не станат от леглата си, или да влязат в социални домове", прави тъжната констатация Капка Панайотова, която сама изпитва на гърба си трудностите на това да бъдеш "различен".
Преди година от организацията са внесли в парламента законопроект, включващ тези предложения, но до момента няма развитие.
Те са готови да сигнализират Европейската мрежа за независим живот, Европейската комисия и ръководството на Европейския социален фонд за това какво става с парите на европейските данъкоплатци в България. Но от Агенцията за социално подпомагане вече имат отговор, че на този етап няма как "Алтернативи" да се предоговори с Европейската комисия.
Потискащо безалтернативно, нали?

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ