18 Юни 2021петък12:10 ч.

Потискащо безалтернативно

/ брой: 186

автор:Ева Костова

visibility 1566

Предлагат се "потискащо безалтернативни" алтернативи, бяха категорични вчера хора с увреждания, които даже се бяха пременили, така както се чувстват в милата ни Родина - в затворнически дрехи. Даже и да приемем идеята им за хитроумен начин да обърнат вниманието към себе си, пак върши работа. Защото те искаха да кажат на висок глас нещо, което и много от нас, "нормалните", си го мислят. А именно, че царят е гол, дори и облечен с европарите на тази или онази социална програма. Не че хората, които проявяват милосърдие и ни дават тези пари, правят нещо лошо - напротив, но харченето им на родна почва е неефективно. Това искаха да ни кажат хората с увреждания, събрали се вчера на своеобразен жив протест точно пред Агенцията за социално подпомагане.
Те заявиха, че и с предлагания нов проект за алтернативни услуги с личен асистент няма да ги направи по-социално включени. Дори да се изхарчат определените за това 35 милиона - повечето от Европейския социален фонд. Защото средата у нас като цяло е враждебна за тях. Даже за елементарно придвижване сред забързани и нервни хора и улици. Парите трябва да подпомогнат девет хиляди безработни за година и половина, които да се грижат за хора с увреждания срещу два лева на час, максимум 160 часа на месец.
От Центъра за независим живот обаче възразяват, защото парите пак щели, така "на калпак", да се изхарчат неефективно. Според тях всеки човек с увреждане трябва да получи личен бюджет според нуждите си и с парите да си наеме личен асистент, който да обучи за своите специфични нужди.
Те предлагат и още няколко съвсем конкретни начини и подходи за усвояването на европарите, за да се уважи повече волята на данъкоплатците, които ги дават в помощ на онеправданите хора у нас. За да може личният асистент да замени натоварените с грижата за близките роднини в семейството, които да започнат евентуално и работа.
В същото време "хората без близки са обречени или да не станат от леглата си, или да влязат в социални домове", прави тъжната констатация Капка Панайотова, която сама изпитва на гърба си трудностите на това да бъдеш "различен".
Преди година от организацията са внесли в парламента законопроект, включващ тези предложения, но до момента няма развитие.
Те са готови да сигнализират Европейската мрежа за независим живот, Европейската комисия и ръководството на Европейския социален фонд за това какво става с парите на европейските данъкоплатци в България. Но от Агенцията за социално подпомагане вече имат отговор, че на този етап няма как "Алтернативи" да се предоговори с Европейската комисия.
Потискащо безалтернативно, нали?

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 518

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 496

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ