06 Юни 2023вторник23:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Потребителските кредити рязко поскъпват

Лихвите по тези заеми вече гонят 10 процента

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 23

Банковите оферти за потребителски заеми за домакинствата видимо са се влошили в последните три-четири месеца. Средното ниво на лихвите по този вид заеми се е повишило до 9,65%, показват данните на БНБ към края на 2022 г. Само за месец това е ръст от 0,86 процентни пункта, а от началото на есента лихвите са се повишили с 1,4 п. п. Заедно с таксите и комисионите (годишният процент на разходите - ГПР) цената на потребителските кредити надхвърля вече 10% (10,16% в края на 2022 г.) - това е с цял процентен пункт повече от октомври насам.
Повишението на лихвите на потребителските кредити и по-затегнатата политика на банките при отпускането им е причина и за спад на новите заеми. През декември банките са отпуснали с 20% по-малко потребителски кредити спрямо ноември, а спрямо година по-рано - 7,6% по-малко. Засега политиката на Европейската централна банка да повишава основните лихви в опит да укроти кредитирането, а с това и високата инфлация в ЕС, все още не се отразява на лихвите по спестяванията и по жилищните кредити у нас. Очакванията са това да се случи по-осезаемо през втората половина на 2023 г., твърди Sega.bg.
Лихвите по жилищните кредити още са на едни от най-ниските си нива - под 3%. По данните от БНБ през декември 2022 г. средната лихва по ипотеките е 2,60%, а заедно с таксите и комисиони ГПР е 2,87%. Спрямо ноември има леко нарастване, но то е почти символично - с 0,05 п.п., основно заради новите кредитни продукти на някои банки. В сравнение с преди година обаче лихвите по жилищните кредити продължават да са по-ниски. Няма промяна и в активното търсене на ипотеки - ръстът в обемите новоотпуснати жилищни заеми за домакинства остава стабилен, като спрямо година по-рано са били отпуснати с 8,9% повече заеми, отколкото през декември 2021 г.
Като цяло лихвените нива по спестяванията на домакинствата остават на почти същите нива. Големите банки у нас продължават да държат влоговете на гражданите и фирмите с нулева доходност, но някои от тях поне премахнаха такса "съхранение" за по-големите суми. В края на декември средната годишна лихва по срочни депозити в лева е 0,33%, в евро - 1,27%, показва статистиката на БНБ. Тази положителна доходност се дължи основно на няколко по-малки банки, които от лятото насам се активизираха да набират депозити, като предлагат по-атрактивни условия.

Вносът от Украйна не секва

автор:Дума

visibility 800

/ брой: 105

До 46% скок на водата в Перник и Софийска област

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 105

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 105

Дефицит от 3% невъзможен

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 105

Пълна абдикация

автор:Мая Йовановска

visibility 566

/ брой: 105

Лео Меси и парите

автор:Марин Милашки

visibility 558

/ брой: 105

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

автор:Дума

visibility 743

/ брой: 105

Посланици на мрака

автор:Александър Урумов

visibility 588

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ