02 Юни 2020вторник04:43 ч.

Годишното потребление на плодове и зеленчуци ще достигне 400 милиарда евро

АгроДУМА

Потреблението на плодове и зеленчуци гони 400 млрд. евро

България има потенциал за експорт на дини и боровинки

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 1055

Целогодишното потребление на плодове и зеленчуци ще достигне 400 млрд. евро в следващите 10-12 години. В момента то се равнява на близо 250 млрд. евро, съобщи в Пловдив Николай Вълканов от организацията "ИнтелиАгро" по време на форума "InteliFresh", който среща производители на плодове и зеленчуци с български и международни търговци, преработватели и доставчици. Ръстът се дължи на храни, които досега са били нетрадиционни - ядки, горски плодове, някои видове плодове и зеленчуци. Само авокадото и боровинките за последните 10 години са увеличили международната си търговия пет пъти. През 2018 г. продажбите на български плодове и зеленчуци са нараснали с близо 50 на сто, отчетоха представители на търговските вериги. Нова тенденция на пазара е търсенето на замразени плодове и биологична продукция. "Още през 2012-2013 г. видяхме, че българинът търси основно български плодове и зеленчуци и тази тенденция се развива силно оттогава насам", казва експертът в търговията на дребно Стоян Тачев. "Българинът се ориентира към по-здравословно хранене, внимава какво яде, търси информация как са произведени зеленчуците", допълни той . 

Секторът плодове и зеленчуци у нас се развива с много бързи темпове - площите с овошки нарастват с 9% годишно от 2015 г. насам и надхвърлят 350 000 дка през миналата година. Това е безпрецедентен размер за последните 10 години, изтъкна Вълканов. Площите с череши, сливи и други са нараснали толкова много, че вътрешният пазар е станал тесен за родната продукция. В същото време вносът е много по-голям от износа, изненадан е Ари Фелдхаузен, аташе по земеделието към посолството на Кралство Нидерландия у нас. България има голям потенциал в износа на дини, това е важна ниша на западноевропейския пазар, изтъкна Рейнауд Няуйтен от холандския Център за промоция на вноса. Висок експортен потенциал има и производството на култивирани боровинки, каза Николай Вълканов. Ръстът в световната търговия с горския плод е 35%, а в стойността - 51 на сто, което показва, че търсенето расте по-бързо от предлагането, коментира Вълканов. В САЩ годишната консумация на боровинки е 1,2 кг на човек годишно, докато в Европейския съюз е 150 грама. Тенденцията е до 2026 г. консумацията на европейците да се изравни с тази на американците. Българите консумират едва 40 г боровинки годишно, а в същото време имаме чудесни условия за отглеждането им. В началото на лятото предстои среща за обмяна на опит в отглеждането на боровинки между производители, търговци на посадъчен материал и холандски фирми от бранша.1202

България може да изнася дини в Западна Европа, изтъкна Рейнауд Няуйтен

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ