14 Април 2021сряда04:37 ч.

Бойчо Биволарски:

Познавам общината, ще тръгна с летящ старт

Социалистите в Стара Загора са показали, че могат да управляват добре, дори ГЕРБ не успя да разруши направеното от тях, категоричен е кандидатът за кмет на БСП

/ брой: 212

автор:Христо Христов

visibility 1698

БОЙЧО ЛАЗАРОВ БИВОЛАРСКИ е роден на 18.12.1954 г. в гр. Ветрен, област Пазарджик. През 1969 г. постъпва в Техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора. Редовната военна служба отбива на гранична застава в Пети граничен отряд на гръцката граница. През 1980 г. завършва ВИЗВМ - Стара Загора, специалност "Ветеринарна медицина". В периода 1981-1982 г. работи като участъков ветеринарен лекар. След спечелен конкурс започва редовна аспирантура в Московската ветеринарна академия. През юни 1986 г. защитава дисертация и придобива научната степен "Кандидат на биологичните науки" (сега "доктор"). От 1987 г. досега работи последователно като старши и главен асистент и доцент в Тракийския университет - Стара Загора. Член е на Управителния съвет на Съюза на учените в България, клон Стара Загора. През 1994 г. е специализирал в продължение на три месеца в Университета на гр. Гент - Белгия. Владее писмено и говоримо английски и руски език. Общински съветник четири мандата. Като такъв е работил в постоянните комисии по здравеопазване и екология, образование и култура и земеделие. През настоящия мандат е избран за зам.-председател на ОбС - Стара Загора, и председател на постоянната комисия по земеделие, гори и проблеми на населените места. Работил е с всички администрации на община Стара Загора от 1991 г. досега. Това му дава възможност да познава отблизо проблемите на населените места, на отделните квартали и на централната градска част. От 1990 г. досега е член на ОбС на БСП - Стара Загора. На 19.11.2005 г. е избран за председател на ОбС на БСП. Преизбран е за такъв на 8.11.2008 г. Семеен, има син на 32 г. Съпругата му работи като счетоводител в НОИ - Стара Загора.


Цитат:
Трябва да върнем бъдещето на старозагорци


- Г-н Биволарски, предизборният пъзел за местни избори 2011 в Стара Загора е вече подреден. Почти дузина са претендентите за горещия стол. Сред кандидатите има настоящ депутат от ГЕРБ, адвокат, бивш зам.-кмет, няколко ваши колеги от настоящия ОбС, секретар на общинската администрация, банкер, лекарка... Всички твърдят, че са най-подходящите за поста, заеман в момента от проф. Светлин Танчев, когото ГЕРБ отказа да припознае за втори мандат. Какво предлага Бойчо Биволарски като програма минимум за бъдещето на Стара Загора?
- При многобройните ми срещи със старозагорци установихме, че най-острият проблем остава безработицата. На първо време ще създадем условия за реализация на младите хора чрез създаване на младежки информационен и кариерен център. Успоредно с това ще работим за привличане на инвестиции и създаване на по-добри условия за местния бизнес. Затова планирам веднага след като вляза в кметския кабинет, да започнем изготвяне на европейски и национални проекти.
- В каква кондиция е общинската организация на БСП в навечерието на изборите? Как изглежда листата на коалиция "БСП-ПБС" за съветници и доколко като партиен кандидат ще можете да убедите непартийно обвързаните гласоподаватели, че ще бъдете кмет на всички, а не на една партийна формация?
- Общинската партийна организация е в добра предизборна кондиция. БСП през последните 20 години е най-консолидирана, когато е в опозиция. В подготовката и участието на изборите сме ангажирали всички ОПО, членовете на щаба, Изпълнителното бюро и Общинския съвет, както и много наши млади симпатизанти. Колкото до листата за съветници, мога с гордост да заявя, че на първите 20 места повечето са млади хора. Между тях има и трима досегашни съветници. Листата се води от Илия Златев, човек с богат опит като зам.-кмет и администратор. Винаги съм смятал, че един кмет трябва да бъде кмет на всички граждани на общината и да решава всички въпроси надпартийно. Защото кметът трябва да е служител на своите съграждани и постоянно да решава техните проблеми.
- Като общински председател на БСП и четири мандата общински съветник от левицата бяхте и в управлението на общината при кмета-социалист д-р Евгений Желев, и в опозицията през 2008-2011-а. Кои са най-важните неща за над 160-те хиляди жители на града на липите и откъде трябва да започне решаването на проблемите? Вашият опонент от ГЕРБ води кампанията си под мотото-въпрос "Какво искат старозагорци?" Вие направихте ли предварително проучване за очакванията на съгражданите си?
- Като бъда избран за кмет на общината, първото нещо, което ще направя, е да разбера какво е останало в хазната. Има ли задължения, има ли преходен остатък. И веднага след това ще следва преструктуриране на общинската администрация и подготовка на бюджет 2012. И тук ще подчертая, че няма да има никаква политическа "чистка", а в администрацията ще работят хора професионалисти, технократи и можещи.
В краткосрочен план ще решим някои от проблемите на крайните квартали и населените места, които не изискват кой знае колко големи средства. Например "изкърпване" на дупките по улиците, отваряне на жп прелеза до завод "Наталия", осветяване на обществените и културните сгради, построяване на детски площадки в междублоковите пространства и много други. Това са желанията на нашите съграждани, споделени при многобройните ни срещи. Колкото до моя опонент от ГЕРБ и мотото "Какво искат старозагорци?", ще отговоря, че старозагорци четири години искаха от сегашния кмет - члена на ГЕРБ проф. Светлин Танчев, но вместо да вървим напред ни върнаха безкрайно назад. Сега на БСП остава да върне бъдещето на старозагорци.
- Кои са "козовете" на левицата в тази отрано подхваната, въпреки законовите бариери, предизборна кампания? Ще разчитате ли на критиката за отминаващия мандат (нещо, което правехте и като съветник) или ще дадете приоритет на позитивизма и прагматичността?
- По идея на младежите социалисти беше направен анализ на обещаното и изпълненото от ГЕРБ в нашата община. Има много интересен факт - над 90% от поетите обещания от ГЕРБ и техния кмет не са изпълнени. Нашите съграждани трябва да знаят за този документ. В качеството си на кандидат за кмет смятам да водя позитивна кампания, но грешките на управляващите не трябва да се спестяват. Ще отбележа, че винаги, когато съм критикувал мнозинството от ГЕРБ в местния парламент и техния кмет, съм го правил само с благородната цел да ги накарам да работят по-добре. Но те не чуваха градивната критика и си остават двойкаджии за старозагорци.
- По всичко личи, че нито една от предизборните коалиции и отделно регистрирани партийни формация няма да има пълно мнозинство в бъдещия местен парламент. Нещо повече, очертава се твърде шарена и противоречива картина. Как, ако бъдете избран за градоначалник, ще успявате да помирите непримиримите (поне на този етап!) позиции и да прокарате вижданията си?
- Големият ми опит като общински съветник ще бъде от полза, тъй като умея да убеждавам хората, в т.ч. и тези от други политически сили. Та нали всички се кълнем да служим на интересите на гражданите и да работим за тяхното благоденствие. Смятам, че когато един градоначалник предлага разумни предложения за развитието на общината, ще бъде подкрепян от всички. Добавяме моята и на всички социалисти увереност, че ще спечелим изборите - както за кмет, така и за общински съветници, и грижата за гражданите на Стара Загора е гарантирана.
- Не е тайна, че който и да спечели изборите, ще завари една "опоскана баница" и едни твърде скромни спечелени проекти по оперативните програми...
- Сигурно е, че следващият кмет ще завари тежко финансово наследство от ГЕРБ и няма да има финансовия комфорт на сегашния кмет, който в началото на 2008 г. имаше 24 млн. лв. преходен остатък плюс още 9 млн. лв. проекти на правителството на БСП. Очаквам г-н Танчев джентълменски да отговори на мое питане относно неразплатени услуги, ремонтни дейности и др. към 31.08.2011 г. и има ли някакви задължения към фирми, които ще бъдат прехвърлени за изплащане през следващата бюджетна година. Колкото до търсенето на допълнително финансиране, в началото на мандата е много трудно да се отговори, но има един начин, който си позволявам да запазя в тайна и бих могъл да го кажа в навечерието на изборите.
- Когато сегашният кмет стъпи във власт, даде една цяла година "за оглеждане", втората му година мина в "ослушване", на третата Стара Загора се чудеше дали има градоначалник, а на четвъртата той, макар и под сурдинка, призна, че тази работа "не му е по сърце". Как ще изглежда вашата първа година?
- Обещавам летящ старт в общината, защото за 16 години като съветник за мен няма тайни в ръководенето й. Зная и слабите, и силните страни в общинската администрация. И нека нашите съграждани знаят, че в мое лице ще имат кмет, който постоянно ще бъде в контакт с тях и ще решава техните проблеми.
- Ако трябва с няколко думи да се самоохарактеризирате, какво ще кажете?
- Подготвен и амбициран съм да работя.
- Четири години критикувате мнозинството в местния парламент и кмета от ГЕРБ. Все пак няма ли накрая да кажете нещо добро за тази политическа сила, която управлява община Стара Загора?
- Единственото добро, което мога да кажа за "откритото" управление на ГЕРБ в общината, е, че за тези четири години не успяха да разрушат всичко, което беше направено от БСП в предходните два мандата. За мен оценката е слаб (2) за ГЕРБ.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ