12 Юли 2020неделя19:32 ч.

На фокус

Правителството е безпомощно във външната си политика

Програмата му показва липса на посока за развитие на България и едностранчиви намерения

/ брой: 163

автор:Кристиан Вигенин

visibility 1722

Програмата на правителството в частта й за външната политика е изработена на база приоритетите в Политическата декларация, обявена при създаването на кабинета. Това предопределя и факта, че недостатъците от декларацията са мултиплицирани в програмата. Опитът към приоритетите да се разработят цели и конкретни мерки е категорично неуспешен, създава се впечатление за механичен сбор от цели и мерки, подадени от различни институции и разпределени по приоритети по лично усмотрение на служителите, направили окончателното обобщение и редакция.
Вероятно така са се получили и бисери от рода на това, че България ще се превърне в активен участник в процеса на взимане на решения в ЕС чрез... брифинги и публикуване на прессъобщения и чрез приемане на нова Комуникационна стратегия или че поддържането на политически и икономически отношения с Руската федерация ще стане единствено с подписване на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, културата и образованието; или пък съдействието за установяване на справедлив международен ред ще се реализира чрез присъединяването на България към Европейската космическа агенция. Има и други цели и мерки, които звучат по-скоро хумористично.
В същото време от програмата отсъстват съвсем предстоящи и много важни за България теми като започващото тази есен председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, кампанията за избиране на българската кандидатура за нов генерален секретар на ООН. Парадоксално няма и дума в тази връзка за най-голямата организация в системата на ООН - ЮНЕСКО, председателствана от българката Ирина Бокова. Изцяло отсъстват идеи за политиката ни в Черноморския регион, в Близкия изток, Северна Африка, а Балканите са сведени до отпускането на средства за провеждане на ротационното председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, договорено впрочем от предишния редовен кабинет.
За цел на изведените на преден план отношения със САЩ е посочено задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество във всички области, като единствената мярка за постигането му е премахването на визовия режим. Споменати са страните от Централна Азия, а в същото време няма и ред за най-близките ни партньори и съседи на Изток, някои от които подписаха и ратифицираха през миналата година споразумения за асоцииране с ЕС - Молдова, Грузия, Украйна, Беларус, Армения, Азербайджан. Политиката на разширяване на ЕС е пропусната изцяло, въпреки развитите партньорства със страни-кандидатки, три от тях - непосредствени съседи на България. Затова пък правителството подчертава подкрепата си за т.нар. политика на отворени врати на НАТО.
Документът не заслужава, а и не подлежи на по-задълбочен анализ, демонстрира безпомощност, потвърждава хипотезата за липса на посока, на стратегия за развитие на страната и нейната роля в международните отношения, издава намерения за провеждане на небалансирана външна политика, неотговаряща на интересите на България.

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 131

Калоян Паргов остава начело на БСП в София

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 25

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 22

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 25

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ