24 Февруари 2020понеделник17:15 ч.

Местна власт

ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ:

Правителството на Борисов обезличава властта, която е близо до хората

Боровец е национален курорт, но национална подкрепа не съм усетил. За 7 години бяха ремонтирани 6 км път, казва кметът на Самоков

/ брой: 222

автор:Петрана Сомлева

visibility 2892

ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВ ГЕОРГИЕВ е роден на 26.11.1973 г. Има Висше юридическо образование - ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград.

Основател на първото адвокатско дружество в гр. Самоков.

Член на УС на "Ен Ефект", зам. председател на Асоциация "Общински гори", зам. председател на Областен съвет за развитие на Югозападния район. Представител е на НСОРБ в Националния съвет по туризъм и член на ПК по "Местни финанси, икономически дейности и туризъм" при НСОРБ.

От 2007 до 2011 г. е общински съветник, а от 2011 г. и до момента е кмет на община Самоков, избран с листата на БСП.

Владимир Георгиев е носител на наградата "Кмет на годината в Софийска област" за 2012 г.и на наградата "Политик на 2011" -  в-к "Седмица.

 Семеен, с 2 деца.

"Министерският съвет при всеки излишък може да разпределя средства по своя преценка. Това ли е децентрализацията?"

"Исканията на общините са отразени в алтернативния бюджет на БСП"

- Г-н Георгиев, каква е вашата оценка за проекта на БСП "Визия за България"? Кои са приоритетите, на които трябва да се обърне по-сериозно внимание? 

- Бях на представянето на Визията в НДК, присъствах и на обсъждането й в региона. В началото на документа се казва, че е отворен, че търпи промяна, развитие, надграждане. Във Визията има много разумни неща, има и върху какво още да се поработи.

Като кмет предпочитам да коментирам местната власт - в тази област мога да дам конкретни примери и предложения. Съгласен съм с казаното от Корнелия Нинова, че ако ще се отпускат пари, това трябва да стане с реформи в различните сфери и сектори, по които ще се изразходват тези средства. Защото не е достатъчно само да се дадат много повече пари за здравеопазване, а виждаме какво се случва на практика в тази област. Обширно мога да говоря за нашата общинска болница, за която като управленец съм натрупал доста впечатления. Мога да говоря как се отпускат средства за отделни общини, за различни инфраструктурни обекти. Случващото се не е в унисон с това, че трябва да има децентрализация. Министерският съвет решава, отпуска средства, без това да е заложено в бюджета, а в същото време ние, общините, се опитваме да изпълняваме бюджетите, които сме гласували. Дори пред Министерството на финансите трябва да доказваме как сме ги изпълнили. В същото време МС при всеки излишък може да разпределя средства по своя преценка. Това ли е децентрализацията?

- Във Визията е записано, че за децентрализацията е нужна нова философия, т.е. регионите да са по-близко до местната власт. Какво трябва да се промени според вас?

- Най-напред трябва ясно да се определи какво ще бъде развитието на регионите и какви ще са приоритетите им. Не може всички инвестиции или всичко да се случва в определени центрове - София, Пловдив, Бургас, Варна, т.е. в големите градове. Затова имаме и голям проблем с работната ръка. Големите градове изсмукват всички добри кадри от по-малките общини. Ако преди години можех да се похваля, че имаме добри специалисти в общината - инженери, архитекти, финансисти, сега става все по-трудно. Близостта на Самоков до София позволява на млади хора, които искаме да  задържим тук, да отидат в големия град, където получават по-високи заплати дори от кмета на общината. Нормално е, не го оспорвам, но ето това е разликата между регионите. Затова трябва да се знае какво ще се развива в регионите - туризъм, машиностроене, селско стопанство, лека промишленост и пр. Например, ако се развива туризъм, да има всички съпътстващи дейности -  хранително-вкусова и лека промишленост и др. Не е задължително това да се случва само в големите, в административните центрове, за да може в България, която не е чак толкова голяма, да има равнопоставеност на всички региони.

Не трябва държавата ни да продължава да бъде износител на непреработени стоки и суровини. Остатъчната стойност от преработката им трябва да остава тук, в държавата, в регионите - дали ще бъде дървесина или картофи например, ако става въпрос за нашия регион. Всичко, ако има възможност, трябва да преработваме, да има производство и да търгуваме на пазара крайни продукти. За това също може да се помисли и държавата под някаква форма да ограничи безразборния износ на подобни непреработени суровини.

- Туризмът винаги е бил приоритет за община Самоков. Какви са перспективите в тази дейност за хората тук?

- Туризмът е приоритет, защото основните работодатели в общината са хотелските комплекси в Боровец. Независимо, че се води национален курорт, не съм усетил някаква национална подкрепа за развитието му. Напротив - трябваше да изтегля всички общоустройствени планове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото престояха там 7-8 години, без да има никакво решение. И когато Законът за устройство на територията ми позволи да ги изтегля, започнахме да действаме тук, на местно ниво, с Общинския съвет, със специалистите от общината. Към настоящия момент върви модернизацията на хотел "Рила" - построяване на допълнителна конферентна зала, цялостно обновление на хотела. Преди седмица мина приемателната комисия на 6-седалковия нов лифт. Дадохме разрешителни за реновация на стари хотели. Един построи спа комплекс, друг разшири ресторанта, трети издигна нов. И това е благодарение на дейността на общината. Затова казвам, че не съм усетил национална помощ. С изключение на това, че т.г. за първи път, откакто съм кмет, т.е. от 7 години, се ремонтира участък от 6 км - пътят между Самоков и Боровец. Това е единствената помощ, която съм получил от Агенция "Пътна инфраструктура". Иначе довеждащата инфраструктура, а тя е от съществено значение за инвеститори, бизнес, туристи, е в окаяно състояние. За което неведнъж съм алармирал. И държавата, ако иска да помогне, а тя може, поне това да оправи. Нашите кадри в туризма отиват в курорти като Велинград, Хисаря, Банско, Пампорово, виждат в какво състояние са техните пътищата и остават там. За съжаление, при нас този проблем е занемарен, въпреки че се намираме на стратегическо място.

- Има ли отлив на туристи?

- В началото, когато станах кмет, доста от хотелите затваряха през летния период и персоналът отиваше да работи на морето. След много разговори и след като показахме, че общината е заинтересована да инвестира допълнително средства и имаме различна визия за курорта Боровец, мога да кажа, че през лятото работят доста хотели. По този начин се опитваме да задържаме и местните хора. На базата на този летен туризъм и на всички прояви в града и на Боровец, смея да твърдя, че през последните години има ръст на туристи.

- В кои отрасли в общината има по-сериозно присъствие на инвеститори - български или чуждестранни?

- Основните инвеститори са в сферата на туризма и на услугите. Във военния завод "Самел", който има и гражданско производство, влязоха сериозни инвестиции, тъй като в рамките на завода заработи отделно предприятие за бронирани автомобили. В хранително-вкусовата и дървопреработвателната промишленост също има сериозни инвестиции. В последните години се откриха няколко предприятия за производство на пелети, които се получават от остатъчната дървесина. За местните хора това е важно. Самоков е планинска община - отоплителният сезон продължава от септември до май. Хубавото е, че и градът, и Боровец са на 100% газифицирани - и с това можем да се похвалим. Курортът и общината като цяло няма проблем с чистотата на въздуха. Всички административни сгради, детски градини, училища, хотели са газифицирани.

- Каква е оценката ви за проектобюджета за 2019 г., както и за алтернативния бюджет на БСП?

- Член съм на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Р България. Имахме много повече искания към бюджета - говоря не за мои лични, нито на общините с кметове от БСП, а за всички общини. Видях, че нашите искания, на общините, са отразени в алтернативния бюджет на БСП. Това ме зарадва.

Средствата, които ни се отпускат, са недостатъчни. Нашата община е от малкото, които почти нямат ръст в сравнение с други години. Това, което ще се отпусне, може да се каже, че е нищо. Нямаме увеличение за зимно поддържане, нямаме увеличение за печалба. Неведнъж съм казвал, че много, да ги нарека странни, общини получават средства за зимно поддържане за разлика от планински общини, каквато е Самоков. Необходими са ни поне 500 хил. лв. на година за зимна поддръжка - за курорта Боровец, 24 села и града. Доказвали сме необходимостта от тази сума с отчетите през МФ. Това, което ни се отпуска от държавата, е 180 хил. лв. Нееднократно съм коментирал, че за всички 265 общини сме искали увеличение от порядъка на 60 млн. лв., което МФ ни отказа. Същевременно, веднага след това, на следващо заседание на МС се отпускат по 100 млн. лв. за София и Варна. Настоящите управляващи казват, че когато БСП са били на власт, са действали по същия начин. Не съм свидетел, защото не съм бил тогава в местната власт, но практиката е порочна. Ако бяха дали на общините тези 60 млн. лв., всяка община ще знае с какво разполага съгласно формулата, по която се разпределят средствата - за изравнителна субсидия, за целева субсидия, за зимно поддържане, за заплати, за всичко. Тази формула също трябва да се преразгледа. Получаваме малко средства от централния бюджет. Тук е мястото да споделя виждането си, че на финансово стоящите добре общини не трябва да се дават по-малко средства, както е община Самоков. Напротив - те трябва да се поощряват, а не да се отпускат повече пари на общини, които са в задължения и имат страшни дефицити. Да, такива средства се отпускат. Как обаче се стимулират останалите, които гледат да имат строга финансова дисциплина?

- Как се развива социалната програма в общината? 

- Развиваме сериозно социалната програма. Доста от нашите кметове застъпват тезата, че е хубаво да намалим таксите и почти да няма такси в детските градини. Мисля по по-различен начин. В общината има доста ромско население. С ромите трябва да работим на друг принцип - да не получават всичко безплатно, а да ги научим как да си плащат. Такава е нашата политика. Заварих община, в която ромите не си плащаха тока. Към настоящия момент 99% от тях си плащат. Затова поддържаме ниски такси в детските градини, доста ги и субсидираме, но все пак такси трябва да има.

Заделяме средства за спорт, за културни мероприятия, за образователни инициативи. Една от малкото общини сме, която продължава да дава стипендии на деца, които след завършено средно образование искат да продължат да учат. С общински средства поддържаме в доста добро финансово състояние и общинската болница, колкото и да ни е трудно с кадрите. Това, което споделих за източването на кадри от общината към големия град, важи и за лекарите.

Поддържаме ледена пързалка в общината, басейн. Всички деца от града безплатно карат ски на Боровец - възстановихме прекъсната практика. Имаме Център за социална рехабилитация, Център за настаняване от семеен тип, два дома за възрастни хора, няколко дневни центъра. Имаме социална трапезария и консултативен център, социален патронаж. Градският транспорт е безплатен за ученици и пенсионери. 

- Догодина предстоят местни избори. Какво е вашето виждане за лявата алтернатива на този вот? Ще се кандидатирате ли отново за кмет на община Самоков?

- В нашия град има сериозна структура на БСП, която ще обсъди предложените кандидати и ще премери плюсовете и минусите на всеки. Ако хората от тази структура преценят, че мога да помогна по някакъв начин, ще бъда насреща.

Местните избори догодина ще бъдат трудни. С действията си правителството обезличава като цяло местната власт. И ако хората не осъзнаят, че включително и кметове се посочват отгоре, от централите, а не от местната общност, ще бъде пагубно. Затова казвам, че ако местните партийни структури решат да ме издигнат за следващ мандат, ще бъда насреща.

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ