04 Юни 2020четвъртък09:15 ч.

Ивайло Калфин:

Правителството ни се страхува да заеме позиция за българските роми

Липсата на каквато и да било реакция по проблема само буди презрение във всички наши външни партньори, казва евродепутатът

/ брой: 216

автор:Лилия Томова

visibility 1194

"Няма "българска ромска заплаха" за Франция"

"Недостойно и срамно е българската държава да твърди: "Такъв проблем нямаме, това не се отнася до нас."

Ивайло КАЛФИН е роден на 30 май 1964 г. в София. Народен представител в 37-ото, 38-ото и 40-ото народно събрание. Член на комисиите по външна политика и по бюджет и финанси. Учредител на Политическо движение "Социалдемократи". Заместник-председател на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз (1995-1997 г.); от 2002 до 2005 г. - секретар по икономическите въпроси на президента на Република България; от август 2005 г. - заместник-председател на Министерския съвет и министър на външните работи.
Евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент, избран е да изготви социалдемократическата визия за финансовата реформа и бюджетните приоритети на Европейския съюз след 2013 г. Като член на Специалната комисия за политическите предизвикателства е определен за докладчик от страна на Групата на социалистите и демократите в ЕП.
 
- Национално отговорно ли беше поведението на българските държавници на срещата на върха в Брюксел миналата седмица, по време на редовното заседание на Европейския съвет, г-н Калфин? Защото остри думи си размениха френският президент Саркози и председателят на ЕК Барозу, от българския премиер обаче не чухме защита за свободното придвижване на хора, каквито са и българските роми. Защо?
- Питате за национално отговорна позиция. Очевидно е обаче, че правителството ни въобще се страхува да заеме позиция, за да не притесни френското правителство и френския президент. Точно поради това то "не се обажда" в ситуация, в която България се споменава в негативен план, при това - от доста време, включително и на редовното заседание на Европейския съвет, включително и от френския президент. А в същото време българският премиер казва, че "тази тема я сваля" и че тя изобщо не е важна за нас.
- Агенциите съобщиха от Брюксел - премиерът Борисов е обявил, че "България няма да участва в дебатите около скандала с френската политика по репатриране на роми". И е казал още - "Не искам ние да влизаме в този диалог, защото ние нямаме проблем..."
- А проблем има. Той е свързан с това, че Франция направи много тежък гаф, нарушавайки всички европейски норми и като обяви една етническа група от населението за "заплаха". Вторият проблем е, че ние позволихме да се говори - и много, и все негативно, по куп европейските медии за България, без на практика да имаме каквато и да било вина. Връщат се около 40 души, твърде голяма част от тях - доброволно. Очевидно няма никакъв повод да се говори за "българска заплаха". И Франция, и други страни вече все по-често и все по-остро поставят въпроса какво могат да направят и дали го правят страните, от които произлизат вече върнатите хора, за да бъдат те интегрирани в собствените си общества.
- Което всъщност е правилният въпрос.
- Това е абсолютно правилният въпрос. Затова и България трябва да излезе с една много ясна позиция - какво правим, какво ще направим, с какви средства ще го сторим - с европейски ли, с националните бюджети ли, за да подпомогне държавата и бедните, и социално слабите, и ромите, много от които са и бедни, и социално слаби. Тъкмо това би трябвало да направи българското правителство. А случващото се в момента - липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета, само буди презрение във всички наши външни партньори.
- Разгорещеният тон около, да кажем, ромския проблем, поутихна ли вече, както се опитва да ни убеди българската власт?
- Напротив. Никак дори не е поутихнал. На правителството ни му се ще "тонът да утихне", но в Европа гледат на проблема като на изключително остър и тежък, произникнал от също изключително тежък гаф на френското правителство. Знаете, в медиите излязоха публикации за писма, в които вътрешното министерство на Франция препоръчва разрушаването на ромски лагери, което също е абсолютно недопустимо. Защо на ромски лагери? На съвета в Брюксел и тази тема беше много дискутирана, тя беше една от основните, а сега вече започва и да се разширява, и на дневен ред е въпросът каква е европейската политика по отношение на ромите. Групата на социалистите и демократите предложихме резолюция и тя беше приета от Европейския парламент. В документа се настоява за европейска политика по отношение на интеграцията на ромите. А българското правителство се държи така, сякаш това не се отнася до нас! Винаги когато сме се държали по подобен начин, България повече си е докарвала проблеми, отколкото да устои позиции.
- За да имаме поводи за срам.
- И недостойно, и срамно е държавата ни да казва: "Това не се отнася до нас". И това, при положение че ежедневно европейските медии са залети с информации, в които името на България се споменава в негативен план. При това, твърдя го - абсолютно незаслужено.
- Нали на върха се говореше и за дългосрочна стратегия, за да се намерят трайни решения на проблемите?
- Това не са първите разговори за дългосрочна стратегия. Скоро, преди месеци, пак по инициатива на социалистите в Европарламента, приехме подобна резолюция с искане за всеобхватна стратегия, в която страните - членки на ЕС, да направят максималното за интеграцията на тези хора. Пак казвам - ромите не са единствените, които се нуждаят от дългосрочна интеграция. Тя трябва да е и за бедните, за хората в тежко социално положение. Няма спор, голяма част от тези хора са роми. Но проблемът е както на страните - членки, в които има такова население, така и на Европейския съюз. Стратегията би трябвало да покаже общите усилия за интегрирането им.
- Има ли някакво поне взаимодействие, а защо не - и единомислие между българските евродепутати по този проблем, особено след обидата срещу страната ни? Защото политиката по групово репатриране на роми от Франция наистина противоречи на европейските ценности и никак не е добър европейски тон, а и знак.
- За съжаление съвсем не може да се говори за общи, за съвместни действия. Дори сме на различни позиции. Колегите ни от Европейската Народна партия (ЕНП), колегите от ГЕРБ поддържат официалната позиция на правителството - че "няма проблем", а ако има, "той не е наш", и че "не трябва да го коментираме". Позицията им, разбира се, е изключително погрешна. Депутатите от "Атака" пък продължават да правят абсолютно неприемливи изказвания по отношение на ромите, и изявите им в доста случаи са направо скандални. Така че нямаме обща позиция. А в защита на нашите сънародници - ромите, сме обединени депутатите социалисти и либерали.

Не е ясно кои мерки остават след 15 юни

автор:Дума

visibility 0

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 60

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 57

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 351

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ