03 Октомври 2022понеделник21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Корнелия Нинова:

Правителството съсипа икономиката

Пари има, но трябва да се съберат приходите и да не се дават само на полицията, твърди политическият секретар на НС на БСП

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 1516

Интервю на Румен Благоев

- Госпожо Нинова, предстои второ четене на актуализацията на бюджета в парламента. Защо се стигна за пръв път до такава актуализация в първата половина на годината?

- Защото Симеон Дянков е некадърен финансов министър и защото правителството на ГЕРБ съсипа икономиката. От актуализацията се вижда, че приходите се сриват с 2 млрд. лева. Разходите растат с 1.2 млрд. лева. Харчи се държавният резерв, оставен от предишното правителство. А като свърши той, накъде? От 1 януари догодина ще вдигнат данъци и ще режат заплати и пенсии.

- Защо така драстично спадат приходите?

- По две групи причини:
Първата е обективна - икономическата криза.
Втората е субективна - събирането на ДДС пада, защото икономиката не работи. Миналата година Дянков спря плащанията на държавата към фирмите за свършена работа. Не върна ДДС за 800 млн. лв. Бизнесът сви обема на работа. Производството спря. Фирмите не работят и съответно не внасят данъци. Част от втората причина е сивата икономика. При акцизните стоки контрабандата стигна 50%. 2 млрд. лв. остават в ръцете на престъпници. Никой не се бори с тях. Хващат кокошкари. Покровителстват големите риби. Приходите от акциз падат с 680 млн. лв.
И понеже не могат да съберат приходи, режат разходи.

- Откъде се реже най-много?

- От здравеопазване, образование, общини. И не пипат бюджета на МВР и МО. За какво говори това - за антисоциално и полицейско правителство.

- БСП няма ли да реагира на тази политика на ГЕРБ?

- Разбира се. Ще реагираме. Няма да ги оставим да мачкат хората. Внесохме в парламента наши предложения по актуализацията. Ще се борим за тях агресивно и аргументирано.

- Какви са те?

- Нашите предложения са насочени към подобряване на доходи, здравеопазване, образование, социални дейности. Приоритетите на БСП като лява социалистическа партия са хората с ниски доходи, пенсионерите, социалнослабите, работниците, младите семейства. 

- Добре, но няма пари?

- Не е вярно. Пари има. Необходимо е само политическа воля да се съберат приходите и драконовски мерки срещу сивия сектор. Ние предлагаме и други допълнителни източници на средства.

- Какви са те?

- Да се повиши максималният праг на осигуряване от 2000 на 2400 лв., т.е. по-богатите да плащат повече от по-бедните.
Да се поправи грешката на управляващите от миналата година, като се възстанови осигурителната тежест с 2%. Намалението й миналата година лиши бюджета от 400 млн. лв., а не помогна на бизнеса.
- От това ще дойдат повече приходи. Как предлагате да се изразходват те?

- 108 млн. лв. за увеличение на пенсии още от първи юли тази година с 3%.

- Защо точно с 3%?

- Защото толкова е ръстът на инфлацията.

- Какво друго?

- 160 млн. лв. за здравеопазване, за да не се стигне до закриване на болници и доплащане на лекарства. Да се размразят 450 млн. от резерва на НЗОК, оставен от нас. Само че миналата седмица разбрахме, че нещо се е случило с тези пари. Няма ги. Ще сезираме прокуратурата. Искаме отговори кой, как и защо изхарчи здравните вноски на българите. Къде са парите?

- Какво предлагате за образованието?
- Да не се намаляват бюджетите на ВУЗ-овете и за наука. ГЕРБ искат да увеличат таксите на студентите от 1/3 от норматива за издръжка на 1/2. Ние сме против.

- Вие се срещнахте със земеделци от цялата страна. Какво казаха те във връзка с актуализацията на бюджета?

- Хората са излъгани и ядосани. В актуализацията на бюджета няма нито лев за националните доплащания на декар площ. Ние поехме ангажимент и внесохме предложение 293 млн. лв. за националните доплащания и 67 млн. за животновъди да бъдат изплатени до края на годината.

- Оптимисти ли сте, че ще приемат вашите предложения?

- Не. Бойко Борисов и екипът му не са националноотговорни хора. Те нямат държавническо мислене. Слушат само себе си, Костов и Сидеров. Ще съсипят държавата. За съжаление за техните грешки ще платят хората.

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 304

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 486

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ