12 Април 2021понеделник06:48 ч.

Акцент

1 МАЙ

Празник на ДУМА и на левия печат

/ брой: 82

автор:Велиана Христова

visibility 2247

Преди 27 години, през 1993 г., по инициатива на Стефан Продев 1 май стана и Празник на ДУМА - по подобие на фестивалите на левите издания във Франция и Германия. След това денят се превърна в Празник на ДУМА и на левия печат.

Така се роди уникална за страната ни традиция - всяка година след първомайското шествие Борисовата градина се изпълваше с десетки хиляди хора. Старо и младо, цели фамилии - от най-възрастните до невръстните, приятели, синдикалисти, журналисти от всички леви медии, народни представители, известни учени, артисти, почти целите творчески съюзи, се превръщаха в огромно семейство, в многохилядна слънчева усмивка. Даже лицата на конните полицаи охранители бяха слънчеви.

Градината бе Мястото, където всички си определяха среща с постоянното: "Ще се видим на празника". Множеството се струпваше край масите на левите печатни издания и на левите издателства, отрупани с най-стойностните книги на света. Всички знаеха, че край щандовете могат да получат автограф от знаменити български писатели, които неизменно участваха в празника. Люлки, пързалки, колелета, автомобилчета привличаха децата; възрастните сядаха на по бира; песни, хора, естрадата празна не оставаше. Само хора с чисти сърца могат да празнуват и да се веселят така.   

Никакъв коварен вирус не може да спре този устрем и този празник. Днес пак си го честитим и винаги ще го честваме. Защото "короните" на властта и днес нехаят за бедността, и днес се опитват да сложат намордник на свободното ляво слово - най-свободното в България.

ДУМА е вестникът на мечтателите, на интелекта, на всички, които търсят истината, на почтеността. Защото е закърмена с вярата, че "свободата на словото е майка на всички свободи". Тази свобода не идва даром, напротив - за нея се воюва. Нека и днес, макар и в домовете си, да сме заедно!

Горе сърцата!

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ