24 Юни 2021четвъртък09:04 ч.

Акцент

1 МАЙ

Празник на ДУМА и на левия печат

/ брой: 82

автор:Велиана Христова

visibility 2581

Преди 27 години, през 1993 г., по инициатива на Стефан Продев 1 май стана и Празник на ДУМА - по подобие на фестивалите на левите издания във Франция и Германия. След това денят се превърна в Празник на ДУМА и на левия печат.

Така се роди уникална за страната ни традиция - всяка година след първомайското шествие Борисовата градина се изпълваше с десетки хиляди хора. Старо и младо, цели фамилии - от най-възрастните до невръстните, приятели, синдикалисти, журналисти от всички леви медии, народни представители, известни учени, артисти, почти целите творчески съюзи, се превръщаха в огромно семейство, в многохилядна слънчева усмивка. Даже лицата на конните полицаи охранители бяха слънчеви.

Градината бе Мястото, където всички си определяха среща с постоянното: "Ще се видим на празника". Множеството се струпваше край масите на левите печатни издания и на левите издателства, отрупани с най-стойностните книги на света. Всички знаеха, че край щандовете могат да получат автограф от знаменити български писатели, които неизменно участваха в празника. Люлки, пързалки, колелета, автомобилчета привличаха децата; възрастните сядаха на по бира; песни, хора, естрадата празна не оставаше. Само хора с чисти сърца могат да празнуват и да се веселят така.   

Никакъв коварен вирус не може да спре този устрем и този празник. Днес пак си го честитим и винаги ще го честваме. Защото "короните" на властта и днес нехаят за бедността, и днес се опитват да сложат намордник на свободното ляво слово - най-свободното в България.

ДУМА е вестникът на мечтателите, на интелекта, на всички, които търсят истината, на почтеността. Защото е закърмена с вярата, че "свободата на словото е майка на всички свободи". Тази свобода не идва даром, напротив - за нея се воюва. Нека и днес, макар и в домовете си, да сме заедно!

Горе сърцата!

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ