10 Май 2021понеделник10:30 ч.

Снимки АРХИВ ДУМА

1 МАЙ

Празникът на ДУМА и на левия печат

Чакаме всички утре в Борисовата градина

/ брой: 84

автор:Велиана Христова

visibility 401

След две години прекъсване утре в Борисовата градина отново ще се съберем на Празника на ДУМА и на левия печат. Преди 28 години, през 1993 г., Стефан Продев даде идеята в градината да има масов празник на ДУМА, която се роди на 4 април 1990 г. - празник, по подобие на фестивалите на левите издания във Франция и Германия. Идеята се осъществи. По-късно денят се превърна в Празник на ДУМА и на левия печат.

Така се роди уникална за страната ни традиция - всяка година на Празника на труда Борисовата градина се изпълва с десетки хиляди хора. Старо и младо, цели фамилии - от най-възрастните до невръстните, приятели, синдикалисти, журналисти от всички леви медии, народни представители, известни учени, артисти, почти целите творчески съюзи, се превръщат в огромно семейство, в многохилядна слънчева усмивка. 

Градината е Мястото, където всички си определят среща с постоянното: "Ще се видим на празника". Множеството се струпва край масите на левите печатни издания и на левите издателства, отрупани с най-стойностните книги на света. Всички знаят, че край щандовете могат да получат автограф от знаменити български писатели, сред които и тази година ще са Анжел Вагенщайн, Валентин Караманчев и др. А трибуната и естрадата празни няма да останат. Само хора с чисти сърца могат да празнуват и да се веселят така. Никакъв коварен вирус не може да спре този устрем и този празник. Винаги ще го честваме. Защото "короните" на властта и днес нехаят за бедността, и днес се опитват да сложат намордник на свободното ляво слово - най-свободното в България.

ДУМА е вестникът на мечтателите, на интелекта, на всички, които търсят истината, на почтеността. Защото е закърмена не с декларации, а с вярата, че "свободата на словото е майка на всички свободи". Тази свобода не идва даром, напротив - за нея се воюва. Нека и утре да сме заедно!

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 87

Българите очакват поскъпване и намаляване на доходите

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 243

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 319

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 48

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ