25 Юли 2021неделя10:22 ч.

Преброяване на дивите зайци

/ брой: 172

автор:Искра Милева

visibility 1511

Под странен знак премина едната година на мнозинството в парламента. А вчера се стигна до черешката на тортата - парламентарната шефка Цецка Цачева да брои депутатите като класна. Монотонното рецитиране на имена и отговори бе разведрено единствено от Михаил Миков, който реши да стане прав и като примерен ученик да отговори "тук".
Няма лошо. В правото на всяка парламентарна група е да поиска устно преброяване на кворума. На което председателят на парламента няма право да откаже. Някак си неприлично обаче пред всеки българин звучи причината за вчерашното преброяване.
От седмици се тръби как депутатите работят неуморно. Как заседанията продължават до среднощ. Не за друго, а защото имало много важни закони да се приемат. Дори атакистът и примерен поддръжник на водещата партия Волен Сидеров показа готовност и лансира идеята депутатите да не спират работа и през август, когато по правилник е лятната им ваканция.
Отлично! Защо тогава вчера около час мнозинството го удари на сиеста. Явно много се заслепи от изгряването на Цветан Цветанов в пленарна зала и след това не му останаха сили да мисли за закони. Малко след излизането на вицепремиера и почивката за хапване Цецка Цачева не можеше да събере кворум. След това още около двайсетина минути брои име по име депутатите.
Това не е новината на деня. Шашми с кворума мнозинството си прави всеки ден. Няколко пъти опозицията направи забележка на Цачева. Но тя не се притесни, за нея нямало проблем.
Ако за председател на парламент не е проблем това, че с мижаво присъствие се прокарват закони, само за да се прокарат, то за обикновения българин това е повече от лобизъм. За какво тогава са избрани 240 депутати, 117 от които на ГЕРБ, като се приемат закони с 60-70 гласа. Отговорът е прост - страх. Не от друго, а от гласовете на опозицията при по-висок кворум. А останалото е просто пиар - я по кулоарите, а в кафенето, я в някоя телевизия и т.н.
Ако зорът на управляващите е да демонстрират дейност, те го правят доста добре. Но сценарият много прилича на този на Георги Мишев от 1973 г. И тогава също толкова безумно едни хора се организираха строго и с викове и крясъци по цял ден тръгнаха да броят дивите зайци по полето. Докато накрая не се върнаха с багажник със зеле.
Само дето заплатите на статистиците в парламента се плащат от народа. При това - солено. А на народа не му се рупа зеле!

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ