06 Юни 2020събота18:00 ч.

Няколко думи

Предизборни блъфове

/ брой: 201

автор:Валентин Георгиев

visibility 791

Близо 731 млн. евро са изпратили българите в чужбина на свои роднини и близки у нас по данни на БНБ за първите 6 месеца на 2019-а (5). Сумата расте и е малко по-голяма от тази за полугодието от миналата година, когато е била 718 млн. евро. В същото време Борисов е надянал розовите очила и при всеки удобен случай не спира да се хвали с чуждите инвестиции и невижданите икономически успехи на правителството му. "Усилията дават своите резултати - център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се от чужбина, защото България е прекрасно място за живеене", реди той пред поредния пиар форум, в какъвто се превръща откриването и на най-малкия кол център на някоя западна компания у нас. След което мантрата се повтаря и мултиплицира и в социалната мрежа. Така според Борисов се "прави наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Усилията ни се възнаграждават".

Е, г-н Борисоff, къде е тази държава, та да се изнесем всички там? А как ще анализирате факта, че гастарбайтерите внасят повече пари от всички чужди инвестиции за България, и то по официални данни? Защото цифрата на последните е малко над 600 млн. евро. Това ли е белег за просперитет и стабилност?

Точно вие ли не разбирате, че сънародниците ни в чужбина се връщат в "кочинката" само за около месец, за да оправят някои документи и да донесат пари за тукашната рода. И че без тях и тяхната помощ майките и бащите, бабите и дядовците им са живи умрели. Или по-лошо: връщат се, за да погребат старците си или да ги вземат със себе си, за да ги лекуват по света. И бързат да си отидат в чужбината! А защо продължават да са навън и да работят за други държави, сам си отговорете. 

Младите се изнасят, защото в по-цивилизованите страни всичко работи нормално, там няма да се борят за оцеляване като тук, в родината си, и ще получават достойно заплащане. За българските управници и въобще политиците ни обаче келепирът от същата тая чужбина е съвсем друг - едни траншове с пари за усвояване, като си представят как поне половината от тях ще отидат в техните джобове. Това е истината, заради която хората бягат. Всички останали захаросани приказки са или предизборен блъф, или нездрава самозаблуда, при която представяш желаното за действително.

Истински проспериращи у нас са само банките и монополите, които се ползват с държавна протекция. И съвсем неслучайно първите отчитат пореден ръст от 15% на печалбите си, а всички кожодери вдигат цени и такси, когато и както им скимне, с благословията на властта. Най-желаните инвеститори ни заобикалят, примери бол. Нещата са покъртителни и безнадеждни, не процъфтяващи. Но и в пропагандата има принципи и правила - или говориш пълни глупости, за да ядосаш народа, или с глупостите му отвличаш вниманието от сериозните неща. И нещо много сериозно не е наред, ако Борисов сам си вярва за картинката, която рисува.

Версайският дворец очаква посетители

автор:Дума

visibility 16

Тръмп заплаши ЕС с мита върху автомобилите

автор:Дума

visibility 81

Полицията в Минеаполис с нови правила

автор:Дума

visibility 324

Датата

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 933

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ